ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing
Το Α και το Ω της μπαταρίας του αυτοκινήτου σου!

Το Α και το Ω της μπαταρίας του αυτοκινήτου σου!

7.940 Επισκέψεις στο άρθρο

Κάνε τακτικούς ελέγχους της τάσης της και προφύλαξέ την από τη ζέστη για να παίρνει πάντα μπροστά ο κινητήρας!

ΧΑΡ. ΖΕΡΒΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
ΤΡΑΝΤΑΣ Α.Ε.

Από ποια μέρη αποτελείται μια μπαταρία αυτοκινήτου;

Κοινοποίησέ το »


Μια μπαταρία αποτελείται από πέντε βασικά τμήματα:

1. Ένα δοχείο από πολυπροπυλένιο.

2. Έξι στοιχεία των 2V συνδεδεμένα σε σειρά.

3. Τις ενδιάμεσες θετικές και αρνητικής πλάκες κατασκευασμένες από πορώδες συνθετικό υλικό, ανάμεσα στις οποίες μπαίνει διαχωριστής.

4. Τον ηλεκτρολύτη, ένα αραιό διάλυμα θειικού οξέος και νερού, γνωστό ως οξύ της μπαταρίας με πυκνότητα 1.28 κιλά ανά λίτρο.

5. Τους πόλους μόλυβδου από όπου μετράται η ολική τάση και η μπαταρία δίνει ρεύμα.

Οπτικός έλεγχος και μέτρηση τάσης!

Ο σωστός έλεγχος και η φροντίδα της μπαταρίας είναι πολύ σημαντικά και για αυτό, κάθε φορά που επισκέπτεσαι το συνεργείο (ή και μόνος σου) θα πρέπει να ελέγχεις αν αυτή είναι αποφορτισμένη ή όχι, με τη βοήθεια ενός πολυμέτρου!

Αν αυτή έχει «πέσει», π.χ. ο κινητήρας δυσκολεύεται να πάρει μπροστά, πρέπει είτε να τη συντηρήσεις (ανοικτού τύπου, οι οποίες βέβαια πλέον είναι σπανιότατες), είτε να την αντικαταστήσεις (κλειστού τύπου).

Οπτικός έλεγχος της κατάστασης της μπαταριάς

• Έλεγξε την μπαταρία για ζημιά και παραμόρφωση. Έλεγξε κατά πόσο η μπαταρία είναι σωστά στερεωμένη, αν υπάρχουν ξένα σώματα στην επιφάνεια της μπαταρίας κλπ. Εάν βρεθεί σοβαρή ζημιά, παραμόρφωση, ή διαρροή, αντικατάστησέ την.

• Έλεγξε ότι τα καλώδια της μπαταρίας δεν είναι χαλαρά ή διαβρωμένα. Εάν οι ακροδέκτες είναι σκουριασμένοι, καθάρισε τους ακροδέκτες.

Κανόνας μέτρησης τάσης

Έλεγχε σε τακτικά διαστήματα την κατάσταση φόρτισης ή χρησιμοποίησε συσκευές διατήρησης της φόρτισης. Εάν η τάση χωρίς φορτίο είναι κάτω των 12,3V πρέπει να την φορτίσεις.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις νέα μπαταρία!

• Έλεγξε για τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος (σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο του οχήματός.

• Έλεγξε εάν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα Start-Stop, αναγεννητική πέδηση η άλλες ανάλογες τεχνολογίες. Σε περίπτωση που διαθέτει, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η αντίστοιχη μπαταρία αλλιώς η διάρκεια της θα είναι πολύ περιορισμένη.

• Πρέπει να τηρείς πάντα τις διαστάσεις που αναφέρει ο κατασκευαστής.

• Έλεγξε την θέση των πόλων της μπαταρίας. Η θέση των καλωδίων σε πολλά οχήματα μειώνει τις επιλογές μπαταριών.

• Έλεγξε την τιμή του ρεύματος ψυχρής εκκίνησης CCA (Cold cranking amps) - Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ο αριθμός των ampere που μπορεί να αποδώσει μια μπαταρία οξέος μολύβδου στους -18oC για 30 δευτερόλεπτα και να διατηρήσει τουλάχιστον μια τάση 1.2 volt ανά στοιχείο.

• Έλεγξε τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Χωρητικότητα είναι η ικανότητα της πλήρως φορτισμένης μπαταρίας να αποδώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρισμού, μετρούμενο σε Ah (αμπερώρια) όταν εκφορτιστεί με ένα δεδομένο αριθμό (Amp, A) για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Hr).

Η έντονη ζέστη βλάπτει  τη μπαταρία του αυτοκινήτου σου!

Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί διάφορα προβλήματα και στη μπαταρία του αυτοκινήτου σου καθώς επιταχύνεται η διάβρωση στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να μειώνεται (σημαντικά) η διάρκεια ζωής της.

Θα πρέπει, λοιπόν, να προστατεύεις το όχημα σου από τη ζέστη, στο μέγιστο δυνατό βαθμό φροντίζοντας να σταθμεύεις σε μέρη με σκιά ή σε γκαράζ, όποτε φυσικά αυτό είναι δυνατόν ή να κάνεις χρήση της γνωστής «κουκούλας» ώστε να διατηρείται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα η θερμοκρασία για όσο διάστημα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.

Κοινοποίησέ το »