Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
DPF: Το Φίλτρο που …του κόβει το κάπνισμα !

DPF: Το Φίλτρο που …του κόβει το κάπνισμα !

3 856 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι σύγχρονοι κανόνες αντιρρύπανσης, έθεσαν την αναγκαιότητα για μείωση των ρύπων των πετρελαιοκινητήρων. Έτσι η τελευταία θέσπιση νόμων για τα καυσαέρια (Euro 4), επιβάλλει την εφαρμογή Φίλτρου Σωματιδίων (Dpf) σε έναν πετρελαιοκινητήρα.

Που βρίσκεται – Τι κάνει το φίλτρο σωματιδίων

Κοινοποίησέ το »

 
Το φίλτρο σωματιδίων με καταλυτική επίστρωση βρίσκεται τοποθετημένο στην ροή των καυσαερίων αμέσως μετά το τούρμπο.
 
Ο καταλύτης οξείδωσης και το φίλτρο σωματιδίων συνδυάστηκαν σε ένα μόνο εξάρτημα το οποίο ονομάζεται φίλτρο σωματιδίων με καταλυτική επίστρωση. Ως φίλτρο σωματιδίων φιλτράρει τα σωματίδια αιθάλης απο τα καυσαέρια και ώς καταλύτης μετατρέπει τους υδρογονάθρακες και το μονοξείδιο του άνθρακα σε νέρο και διοξείδιο του άνθρακα.Από τι αποτελείται – Πως δουλεύει
 
Το φίλτρο σωματιδιών πετρελαίου αποτελείται από καρβίδιο του πυριτίου πάνω σε κυψελοειδές κεραμίκο σώμα. Αυτό το κεραμικό σώμα χωρίζεται σε πολλά διατεταγμένα παράλληλα μικρά κανάλια τα οποία βρίσκονται σφραγισμένα εναλλάξ.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται κανάλια εισαγωγής και εξαγωγής, τα οποία τα χωρίζει το τοίχωμα του φίλτρου το οποίο είναι πορώδες. Το σώμα από καρβίδιο του πυριτίου φέρει μια στρώση από οξείδιο αλουμινίου και Ceroxid και είναι χρήσιμη για τον καταλύτη, αυτό το μίγμα είναι επιστρωμένο με το ευγενές μέταλλο πλατίνα το οποίο εδώ λειτουργεί σαν καταλύτης.Όπως φαίνεται και στο σχήμα 3 επειδή τα κανάλια εισαγωγής και εξαγωγης κλείνουν εναλλάξ, τα σωματίδια αιθάλης θα πρέπει να περάσουν μέσα απο το πορώδες τοίχωμα του φίλτρου από καρβίδιο, έτσι κατακρατούνται τα σωματίδια αιθάλης στα κανάλια εισαγωγής.Το φίλτρο σωματιδίων χρειάζεται ένα ορισμένο μήκος για να μπορέσει έτσι να συγκρατηθεί ένας μεγάλος όγκος αιθάλης.Επίσης η ποσότητα της πλατίνας πρέπει να είναι συγκεκριμένη για να πετύχουμε το καταλυτικό φαινόμενο και χωρισμένη σε ζώνες,π.χ στο εμπρόσθιο μέρος του φιλτρου βρίσκεται πολλή πλατίνα και στο πίσω μέρος λιγότερη,με αυτόν το τρόπο πετυχαίνουμε το εξής:

Οταν ο κινητήρας βρίσκεται σε κανονική λειτουργία το φίλτρο σωματιδίων θερμαίνεται γρήγορα στο εμπρόσθιο μέρος,με την υψηλή ποσότητα πλατίνας που έχουμε σε αυτη την περιοχή το φίλτρο δρα σαν καταλύτης.
 
Ενας τρόπος για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής το φίλτρο είναι η αναγέννηση,το φίλτρο θα πρέπει να ελευθερώνεται συχνά απο τα σωματίδια αιθάλης για να μην φράζει.Αυτο επιτυγχάνεται με δυο τρόπους:

-την παθητική αναγέννηση και
-την ενεργητική αναγεννηση,

Σε καμία απο τις δυο περιπτώσεις δεν γινεται αντιληπτή απο τον οδηγο.Στην πρώτη περίπτωση λόγω υψηλής θερμοκρασίας των καυσαερίων τα σωματίδια αιθάλης καίγονται συνέχεια,μέσω αντίδρασης με το διοξείδιο του αζώτου  μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα.Αυτο γίνεται στην περίπτωση που το όχημα  κινείται σε αυτοκινητόδρομο,τότε έχουμε παθητική αναγέννηση.
 
Οταν το όχημα κινείται στην πόλη η θερμοκρασία καυσαερίων είναι χαμηλή και τα σωματίδια αιθάλης δεν καίγονται αλλά συσσωρέυονται,τότε ο αισθητήρας πίεσης που βρίσκεται στο φίλτρο εισηγείται την ενεργό αναγέννηση στον εγκέφαλο του κινητήρα με σκοπό να αυξήσει την θερμοκρασία των καυσαερίων για να καούν τα σωματίδια.

Αυτό έχει διάρκεια 10 περίπου λεπτά φτάνοντας την θερμοκρασία καυσαερίων στους 600-650C βαθμούς. Απο αυτή την υψηλή θερμοκρασία ο άνθρακας που περιέχουν τα σωματίδια οξειδώνεται με το οξυγόνο και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα.
 
Για μεγαλύτερη διάρκεια του φίλτρου
 
α)λάδια με προδιαγραφές DPF
 
β)οδήγηση αυτοκινήτου σε ανοιχτό δρόμο ωστε να καθαρίζει το φίλτρο
   (τουλάχιστον 20 λεπτά με σταθερη ταχύτητα και στροφές κινητήρα)
 
γ)καθαριστικό φίλτρου στο ντεπόζιτο πετρελαίου καθε 4-6 μήνες
 
Tip για Επαγγελματίες (Συνεργείων)

Tα διαγνωστικά που έχετε στο συνεργείο σας έχουν την δυνατότητα καθαρισμού του φίλτρου,ενημερώστε τους πελάτες σας που ειναι κάτοχοι diesel οχήματος για την συντήρηση του.
 
Το άρθρο είναι του κύριου Τάκη Πετρόπουλου
Ηλεκτρολόγου-Τεχνικού εκπαιδευτή
[email protected]
 

Κοινοποίησέ το »

προϊοντα αυτοκινητου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

 • Μανωλάς Βασίλης

  Μανωλάς Βασίλης

  Oι πελάτες του συνεργείου Μανωλάς Βασίλης, επί σειρά ετών, γνωρίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών του. Γνωρίζουν πως ότι χρειαστούν θα γίνει σωστά (χωρίς προχειροδουλειές). Με έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους τεχνικούς. Με πλήρη εξοπλισμό, εργαλεία και συστήματα διάγνωσης (ΧΕΝΤRY και AUTOCOM και για Ι.Χ.)
   210 4200093 - 6936741513 Περισσότερα
 • KARSOU BRAKE SOLUTIONS

  KARSOU BRAKE SOLUTIONS

  Η εταιρεία KARSOU BRAKE SOLUTIONS δραστηριοποιείται στην επισκευή και τοποθέτηση συστημάτων πέδησης, επιβράδυνσης, έλξης και ανάρτησης, στον τομέα μηχανουργικών εργασιών καθώς και στην εμπορία σχετικών ανταλλακτικών και αξεσουάρ για νταλίκες, φορτηγά και ρυμουλκούμενα οχήματα.
   2105551450 Περισσότερα
 • ΝΤΟΥΝΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

  ΝΤΟΥΝΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

  Από το 1961 μέχρι και σήμερα η «Stathis» αποτελεί μία αξιόπιστη εταιρεία στο χώρο της αμαξοποίησης και της ψύξης μεταφορών στην Ελλάδα. Η εταιρεία Stathis πάντα καινοτόμα και έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία δίνει πρώτη τις λύσεις για την ψύξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μετατρέποντας το μέλλον σε παρόν.
   2105584160 - 2310798300 Περισσότερα
 • DAF SERVICE PASCHALIS

  DAF SERVICE PASCHALIS

  Το συνεργείο DAF SERVICE PASCHALIS με έδρα στον Ασπρόπυργο Αττικής είναι επίσημος επισκευαστής της «ERGOTRAK AE» , αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης του κύριου «ΠΑΣΧΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ», η οποία δραστηριοποιείται από το 1987 σε υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής φορτηγών αυτοκινήτων καθώς και στην χονδρική πώληση ανταλλακτικών.
   210 5570960, 2105572197 Περισσότερα
 • ΝIKOLAIDIS DIESEL SERVICE

  ΝIKOLAIDIS DIESEL SERVICE

  Η επιχείρηση ΝIKOLAIDIS DIESEL SERVICE, δραστηριοποιείται στον χώρο από το 2006 και εδρεύει στον Ασπρόπυργο, Εξειδικεύονται σε αντλίες πετρελαίου και μπεκ παντός τύπου, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανταλλακτικών βαρέων οχημάτων, όπως: BOSCH, DELPHI, DENSO, CUMMINS,  CATERPILLAR, ZEXEL, SIEMENS και VDO. Είναι experts στις αναβαθμίσεις εγκεφάλων (& αύξηση της ιπποδύναμης) και στην επισκευή Turbo.
   2105574529 Περισσότερα
 • ΡΕΚΤΙΦΙΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  ΡΕΚΤΙΦΙΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  Το δεύτερης γενιάς συνεργείο Ρεκτιφιέ Βαλκάνια με περισσότερα από 50 χρόνια εμπείρια στο χώρο σας περιμένει για να λύσει κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στο όχημα σας.
   2103466332 Περισσότερα
 • ΜΠΙΡΜΠΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΠΙΡΜΠΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

  Η επιχείρηση "Ο ΝΤΙΝΟΣ" από το 1955 έως σήμερα, εξοπλίζεται με μηχανήματα νέας τεχνολογίας ώστε να καλύπτει όλο και περισσότερες ανάγκες των οχημάτων σας. Συνεργάζονται με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ανταλλακτικών βαρέων οχημάτων.
   2104206122, 2104206373 Περισσότερα
 • ΚOYΒAΡΑΣ MOTOR CITY

  ΚOYΒAΡΑΣ MOTOR CITY

  Expert που μιλάει την γλώσσα, της καλής συντήρησης επαγγελματικών και ΙΧ οχημάτων! Αν και όταν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με το αυτοκίνητο-εργαλείο σου, χρειάζεσαι καλή συμβουλευτική (τι να κάνεις, πως, πόσο). Ένας Top expert (με εμπειρία και know how θα σού γλιτώσει χρόνο και χρήμα). Μία επιχείρηση που δίνει ΛΥΣΕΙΣ (στο θέμα αυτό) είναι η Motor City!
   2103423672 Περισσότερα