Τεχνικό

ΔΙΑΦΟΡΑ
RUTH: Το ρομπότ της Ford
The t-RUTH
Διαβάστηκε από 1323 αναγνώστες
Το ρομπότ της Ford με το όνομα "RUTH" (συντομογραφία του "Robotized Unit for Tactility & Haptics") βοηθά τους μηχανικούς να τελειοποιούν διάφορα σημεία αφής στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, για να ικανοποιήσουν αντικειμενικά τις ποικίλες υποκειμενικές προτιμήσεις των πελατών.
Οι μηχανικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας της Ford στο Άαχεν της Γερμανίας χρησιμοποίησαν το ρομπότ κατά την εξέλιξη του εσωτερικού όλων σχεδόν των σημερινών και μελλοντικών μοντέλων Ford. 
Με το RUTH γίνεται μία επιστημονική προσέγγιση της αίσθησης αφής. Η τριβή, η τραχύτητα, η απαλότητα και η θερμοκρασία είναι μεταξύ των παραμέτρων που αξιολογούνται στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των μετρήσεων συγκρίνονται και συσχετίζονται με τα πρότυπα του καταναλωτή περί υψηλής ποιότητας. 
Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες εφαρμογές: 
•  Μέτρηση αντίστασης στην πίεση των μπουτόν και περιστροφή των κουμπιών, για να μη δίνουν την αίσθηση ότι είναι πολύ χαλαρά ή σκληρά. Το ρομπότ επίσης συγκρίνει τα διαφορετικά μπουτόν και κουμπιά μεταξύ τους, με στόχο μία ομοιόμορφη αίσθηση. 
•  Προσδιορισμός απαλότητας ή σκληρότητας και υφής των επιφανειών -όπως το ταμπλό- σε επίπεδα που ικανοποιούν τις προτιμήσεις των καταναλωτών. 
o Λήψη θερμοκρασίας των εξαρτημάτων, ώστε τα υλικά να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Για παράδειγμα, ένα μεταλλικό στοιχείο πρέπει να είναι παγερό, για να δίνει την αίσθηση της υψηλής ποιότητας. 
•  Μέτρηση των αποστάσεων μεταξύ των εξαρτημάτων, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα κενά και να υπάρχει παντού μία αίσθηση άριστης συναρμολόγησης.
Η Ford τροποποίησε ένα ρομπότ (κατάλληλο για να συσκευάζει καταναλωτικά προϊόντα σε εργοστάσια παραγωγής) σύμφωνα με τους συγκεκριμένους επιστημονικούς σκοπούς της, προκειμένου να αναλύσει την ποιότητα στο εσωτερικό των αυτοκινήτων. 
Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται στα μοντέλα παραγωγής Ford σε όλο τον κόσμο.
Η Ford Motor Company είναι από τις πρώτες κατασκευάστριες εταιρείες αυτοκινήτων, η οποία δοκιμάζει επιστημονικά την αίσθηση και εμφάνιση των διακοπτών και επιφανειών.Advertisement Advertisement