Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Ο 1.500άρης πετρελαιοκινητήρας του Mercedes-Benz Citan εμφανίζει τη χαμηλότερη μέση κατανάλωση καυσίμου και τις λιγότερες εκπομπές ρύπων.

Μαζί με τον 1.300άρη MultiJet της Fiat Professional, o κινητήρας των 1,6 λτ. του Peugeot Partner εμφανίζει την υψηλότερη ισχύ (90 ίπποι).

Το Fiat Doblo Cargo αποτελεί την κορυφαία επιλογή ως προς τις διαστάσεις του χώρου φόρτωσης, στην κατηγορία των Vanette.

Χάρη στην αναδίπλωση του καθίσματος του συνοδηγού και του διαχωριστικού, το Peugeot Partner είναι σε θέση να υποστηρίξει στο εσωτερικό του φορτία με μήκος έως και 3.250 χλστ.).

To Peugeot Partner είναι σε θέση να μεταφέρει φορτία με βάρος έως και 830 κιλά ή να έλξει έως και 1.1150 κιλά

Δημοφιλή Vanette στο μικροσκόπιο

7.938 Επισκέψεις στο άρθρο (23/4/2013)

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΣΕΑΑ, μέσα στον Φεβρουάριο του 2012, η κατηγορία των Vanette ξεπέρασε για πρώτη φορά –την τελευταία 10ετία- σε πωλήσεις την αντίστοιχη των Pick-Up. Τα Vanette είναι πλέον η πιο δημοφιλής κατηγορία ελαφρών επαγγελματικών στη χώρα μας και όλα δείχνουν πως αυτή η τάση θα διατηρηθεί.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι πωλήσεις των mini-Van ή Vanette όπως είναι πιο γνωστά στη χώρα μας, αυξάνονται διαρκώς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, μέσα στην επόμενη 5ετία θα εξακολουθήσουν να αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία ελαφρών επαγγελματικών. 
Η αύξηση του μεταφορικού έργου στις ενδοαστικές μεταφορές και η συνεχής αύξηση του πληθυσμού των μεγάλων πόλεων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργούν νέα δεδομένα αναφορικά με τους τύπους των οχημάτων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του σύγχρονου κάτοικου μιας μεγαλούπολης. 
Για την πόρτα- πόρτα παράδοση προϊόντων που έχουν αποκτηθεί μέσω διαδικτύου (e-commerce) αλλά και για πολλούς άλλους τύπους ταχυμεταφορών ή ακόμη και για τη μεταφορά εξοπλισμού επαγγελματιών όπως είναι οι υδραυλικοί κ.ά., τα Vanette είναι σε θέση να προσφέρουν σημαντικές λύσεις εντός –και όχι μόνο- της πόλης, χάρη στην εξαιρετική ευελιξία τους, τους φιλικούς προς το περιβάλλον και την… τσέπη του ιδιοκτήτη, κινητήρες αλλά και τις μεγάλες μεταφορικές τους δυνατότητες, παρά τις περιορισμένες διαστάσεις του αμαξώματος τους. 
Παράλληλα, το κόστος χρήσης και συντήρησης τους είναι από τα χαμηλότερα που μπορεί κανείς να συναντήσει μεταξύ των υποκατηγοριών της αγοράς των ελαφρών επαγγελματικών. 
Προκειμένου λοιπόν να σας προσφέρουμε μια όσο τον δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση, συγκεντρώσαμε και αναλύουμε πέντε από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας στις βασικές εκδόσεις με κινητήρες πετρελαίου. 
Ο λόγος που επιλέξαμε το diesel είναι προφανής καθώς, σε σχέση με τις αντίστοιχες βενζινοκίνητες εκδόσεις όλων των μοντέλων, εκπέμπουν σημαντικά χαμηλότερους ρύπους, ενώ, τόσο η μέση κατανάλωση, όσο και το κόστος του καυσίμου τους, είναι μειωμένα. 
Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, στο… μικροσκόπιο της συντακτικής ομάδας του περιοδικού μας τίθενται τα Fiat Doblo Cargo, Mercedes-Benz Citan, Nissan NV200, Peugeot Partner και VW Caddy. 

Κινητήρες-Κατανάλωση-Εκπομπές: Πιο φιλικό προς το περιβάλλον το Citan
O μικρότερος σε χωρητικότητα κινητήρας μεταξύ των μοντέλων που παρουσιάζουμε είναι αυτός του Fiat Doblo Cargo ωστόσο, μαζί με τον αντίστοιχο 1.600άρη κινητήρα του Peugeot Partner έχει να επιδείξει τη μεγαλύτερη ισχύ (90 ίπποι). 
Σε ό,τι αφορά στην ροπή, ο πετρελαιοκινητήρας του γαλλικού μοντέλου αποδίδει 215 Nm από τις 1.500 σ.α.λ. και υπολείπεται μόνο του μηχανικού συνόλου των 1,6 λτ. που είναι διαθέσιμο από την VW για το Caddy Van (225 Nm από τις 1.500- 2.250 σ.α.λ.). 
Σε ό,τι αφορά στη μέση κατανάλωση καυσίμου, ο εκπρόσωπος της Mercedes-Benz, το Citan, έχει να επιδείξει την καλύτερη επίδοση (από 4,3 λτ./100 χλμ.), ενώ εξαιρετικά χαμηλές είναι και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (από 112 g/km) με δεύτερη καλύτερη την πρόταση της Fiat Professional για το Doblo Cargo (από 126 g/km). 

Διαστάσεις χώρου φόρτωσης: Κορυφαίο το Fiat Doblo Cargo
Θα περίμενε κανείς πως, οι περιορισμένες διαστάσεις του αμαξώματος στους εκπροσώπους της κατηγορίας των Vanette θα είχαν τον ανάλογο αντίκτυπο και στις ωφέλιμες διαστάσεις του χώρου φόρτωσης που προσφέρουν για την μεταφορά προϊόντων. 
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι, το μήκος τους δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 5,0μ. (το μήκος του Citan Compact περιορίζεται στα 3.935 χλστ.), όλα τα μοντέλα που παρουσιάζουμε είναι σε θέση να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους αντικείμενα με μήκος έως και 2.250 χλστ. Παράλληλα, οι έξυπνες λύσεις στην χωροταξική διαρρύθμιση τους, όπως το αναδιπλούμενο κάθισμα του συνοδηγού σε συνδυασμό με το ανάλογο διαχωριστικό της καμπίνας, βελτιώνουν κατά πολύ τις δυνατότητες τους, επιτρέποντας την μεταφορά αντικειμένων με μήκος έως και 3,4μ.! 
Χωρίς την αναδίπλωση του καθίσματος του συνοδηγού, το μέγιστο μήκος στο χώρο φόρτωσης εμφανίζει το VW Caddy Van (2.250 χλστ.), ενώ ακολουθούν τα Fiat Doblo Cargo (έως 2.170 χλστ.) και Mercedes-Benz Citan (έως 2.137 χλστ.). Με την αναδίπλωση του καθίσματος και του διαχωριστικού, το ιταλικό μοντέλο αποτελεί την κορυφαία επιλογή (έως και 3.400 χλστ.) και ακολουθεί το Peugeot Partner (έως 3.250 χλστ.). 
Το Fiat Doblo και Peugeot Partner έχουν να επιδείξουν και το μεγαλύτερο πλάτος καρότσας (1.714 χλστ. και 1.620 χλστ. αντίστοιχα), ενώ με ίδιο ισχύει και για το ωφέλιμο πλάτος μεταξύ των θόλων των πίσω τροχών (1.230 χλστ. για το Doblo Cargo και 1.229 χλστ. για το Partner). 
Καταλήγοντας, η ιταλική πρόταση στα Vanette αποτελεί την κορυφαία επιλογή και ως προς το ωφέλιμο εσωτερικό ύψος (από 1.305- 1.550 χλστ.). 

Μεταφορικές δυνατότητες: Ωφέλιμο έως 1,0t. για το Doblo Cargo
Προκειμένου να επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός των ορίων του Πράσινου Δακτυλίου, το μεικτό βάρος των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 2,2t. Τα οχήματα της κατηγορίας των Vanette, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, καλύπτουν απόλυτα τη συγκεκριμένη προδιαγραφή. 
Σε ό,τι αφορά στα μοντέλα που παρουσιάζουμε ωστόσο, τόσο το Fiat Doblo Cargo όσο και το VW Caddy προσφέρουν εκδόσεις με μεικτό βάρος άνω των 2,2t. (έως 2.410 κιλά και έως 2.373 κιλά αντίστοιχα).
Αναφορικά με το ωφέλιμο φορτίο που τα εν λόγω μοντέλα είναι σε θέση να μεταφέρουν, το Fiat Doblo Cargo επιδεικνύει την υψηλότερη επίδοση της κατηγορίας (έως και 1.000 κιλά), ωστόσο εξαιρετικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει ο κατασκευαστής, το ελάχιστο ωφέλιμο φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν όλες τις εκδόσεις του, ξεκινά από τα 750 κιλά. 
Το μοντέλο με το δεύτερο υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο είναι το Peugeot Partner (έως 830 κιλά), ενώ το Nissan NV200 προσφέρει την δεύτερη καλύτερη επίδοση ως προς τις ελάχιστες μεταφορικές δυνατότητες (ωφέλιμο φορτίο από 731 κιλά).