Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

5.391 Επισκέψεις στο άρθρο (30/12/2014)

Πολλές από τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο της αυτοκίνησης εδώ και πολλές δεκαετίες, έχουν προέλθει από τον χώρο των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων και μετέπειτα έχουν υιοθετηθεί και από τα επιβατικά οχήματα. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις που ήδη έχουν παρουσιαστεί και στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση ΙΑΑ 2014, φαντάζουν βγαλμένες από σενάρια επιστημονικής φαντασίας!

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το σκεπτικό των διεθνών εταιρειών κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων αναφορικά με την Έρευνα και Εξέλιξη των εκπροσώπων τους, οφείλουμε να αναλογιστούμε τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μεταφορών μέσα και στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής και των δράσεων της ΕΕ σε ότι αφορά στις χερσαίες οδικές μεταφορές (εμπορευματικές και επιβατικές). 
Το πρώτο δεδομένο είναι πως η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο οδικό δίκτυο ολόκληρης της επικράτειας της ΕΕ (και όχι μόνο) αυξάνεται διαρκώς ενώ, τα μεγάλα αστικά κέντρα συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερο ποσοστό του πληθυσμού. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη εξεύρεσης νέων λύσεων και υποδομών καθώς και την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του ανεφοδιασμού των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ παράλληλα επιβάλλεται να τεθούν στο τραπέζι νέα δεδομένα και πρακτικές που θα διασφαλίσουν την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών που άπτονται της οδικής ασφάλειας για όλους τους χρήστες του δρόμου. 
Με αυτό το σκεπτικό, οι εταιρείες κατασκευής βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, εξελίσσουν και παρουσιάζουν συνεχώς νέες τεχνολογίες για τα οχήματα τους ενώ παράλληλα, συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα της ΕΕ σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσουν τις βαθύτερες ανάγκες της κοινωνίας, τις προοπτικές τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας και την εξέλιξη νέων τεχνολογιών που θα καταστήσουν τα φορτηγά του –όχι και τόσο μακρινού- μέλλοντος, πιο ασφαλή και αποδοτικά. 
Ας δούμε ορισμένες από τις χαρακτηριστικότερες τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν μέχρι στιγμής παρουσιαστεί.