Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

VW Crafter Van με καρότσα 15,0 κ.μ.

5.320 Επισκέψεις στο άρθρο (4/6/2007)

Στο νέο τεύχος (No6) του περιοδικού μας, οδηγούμε τον αντικαταστάτη του VW LT. Η μεγάλη ποικιλία εκδόσεων του, οι τεράστιες μεταφορικές δυνατότητες, οι ισχυροί κινητήρες και η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής αποτελούν ορισμένα από τα πιο «δυνατά του» σημεία.

Με το VW Crafter, η Γερμανική εταιρεία ευελπιστεί να κυριαρχήσει στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών σε ότι αφορά τις εκδόσεις Van και C+C. Με χώρο φόρτωσης μήκους 4,3 μ., πλάτους 1,78 μ. και ύψους 2,14 μ., το Crafter -τη συγκεκριμένη έκδοση με μήκος αμαξώματος 6,94 μ. που είχαμε στη διάθεση μας από την ελληνική αντιπροσωπεία- είναι σε θέση να υποστηρίξει φορτία όγκου 15,0 κ.μ. και βάρους 2.489 κιλών.

Παρά τις τεράστιες εξωτερικές του διαστάσεις, το VW Crafter Van αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευκολοδήγητο (ακόμα και σε γρήγορους ρυθμούς) ενώ ο οδηγός παραμένει άνετος και προπάντων, ξέγνοιαστος, σε κάθε περίπτωση, χάρη στη πληθώρα προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων που αφορούν στην παγίωση ενός ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου ενεργητικής ασφάλειας κάτω από όλες τις συνθήκες κίνησης και φορτίου.

Πέραν όμως των αναμφισβήτητα εξαιρετικών τεχνικών του χαρακτηριστικών, το VW Crafter παραμένει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σχεδιαστικά μοντέλο το οποίο, παρά τον τεράστιο όγκο της έκδοσης Van 50, διακρίνεται για τις αρμονικές γραμμές και τις έντονες καμπύλες που απαντώνται σε όλο το μήκος και πλάτος του αμαξώματος του.

Εσωτερικό

Σχεδιαστικά, ο εσωτερικός διάκοσμος του VW Crafter δεν διαφοροποιείται στο ελάχιστο, σε σχέση με το Mercedes-Benz Sprinter. Πέραν της σχεδίασης, κοινός παρονομαστής αμφότερων των μοντέλων παραμένει και η εξαιρετική ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί όπως αντίστοιχα και το επίπεδο της συναρμολόγησης τους με αποτέλεσμα οι πάσης φύσεως τριγμοί, να μην προβλέπεται να κάνουν την εμφάνιση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε όλο το επάνω τμήμα του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας (αλλά και στην οροφή της καμπίνας) έχουν προβλεφθεί μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι ενώ διάφορα επιμέρους αντικείμενα όπως η εργαλειοθήκη, το φαρμακείο κ.ά. μπορούν να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος των θυρών, σε ειδικές θήκες που ασφαλίζουν. Φυσικά υπάρχουν ειδικοί χώροι για την τοποθέτηση μπουκαλιών ή εγγράφων (τιμολόγια).

Χώρος φόρτωσης

Τις τεράστιες διαστάσεις του χώρου φόρτωσης της συγκεκριμένης έκδοσης (ΜxΠxΥ=4.300x1.780x2.140 χλστ.) επαρκούν για τη μεταφορά φορτίων με όγκο έως και 15,0 κ.μ. και βάρος 2.489 κιλών. Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως προσφέρεται και μεγαλύτερη σε διαστάσεις έκδοση του VW Crafter (με μακρύτερο πίσω πρόβολο και μήκος αμαξώματος που ανέρχεται στα 7.340 χλστ.).

Παράλληλα η χρήση μονών τροχών στον πίσω άξονα ακόμα και σε εκδόσεις με μεικτό βάρος 5,0 t. επιτρέπει την μέγιστη εκμετάλλευση του πλάτους στον χώρο φόρτωσης, το οποίο στο συγκεκριμένο σημείο ανέρχεται στα 1.350 χλστ. (1.780 χλστ. μέγιστο).

Η πρόσβαση στο εσωτερικό της καρότσας του Crafter είναι εύκολη υπόθεση χάρη στη μεγάλη συρόμενη πλαϊνή πόρτα (ΠxΥ=1.300x1.820 χλστ.) ενώ προαιρετικά το μοντέλο μπορεί να εφοδιαστεί και με αντίστοιχη από την αριστερή πλευρά. Αντίστοιχα η δίφυλλη πίσω πόρτα είναι διαστάσεων (ΠxΥ=1.565x1.820 χλστ.). Όπως προαναφέραμε τα τοιχώματα είναι σχεδόν κάθετα και ο ιδιοκτήτης του Crafter μπορεί να το επιλέξει με ξύλινη ή πλαστική επένδυση τόσο για το δάπεδο όσο και τα τοιχώματα. Τέλος ειδικοί γάντζοι στήριξης υπάρχουν σε διάφορα σημεία προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσδεση του φορτίου.

Οδική συμπεριφορά

Χάρη στο στιβαρό και άκαμπτο πλαίσιο, την προσεγμένη ρύθμιση της ανάρτησης αλλά και το σαφές και γρήγορο σύστημα διεύθυνσης, το VW Crafter είναι σε θέση να κινηθεί σε γρήγορους ρυθμούς τόσο σε ανοικτά τμήματα ενός αυτοκινητόδρομου όσο και διαδρομές με συνεχόμενες κλειστές στροφές, χωρίς ποτέ να προβληματίσει τον οδηγό.

Το μακρύ μεταξόνιο έχει τα ανάλογα οφέλη κατά την κίνηση σε υψηλές ταχύτητες, όπου θα εκτιμηθεί πολύ και ο χαμηλός αεροδυναμικός συντελεστής του οχήματος.

Όπως προαναφέραμε, το σύστημα διεύθυνσης είναι σαφές και γρήγορο ενώ τα ελαστικά εμφανίζουν μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης. Τα φρένα είναι ισχυρά και με καλή αίσθηση ενώ συστήματα όπως το ESP (το οποίο διαμορφώνει τη λειτουργία του ανάλογα με το είδος και το βάρος του φορτίου), αναβαθμίζουν σημαντικά την ενεργητική ασφάλεια του Crafter.