Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το σύστημα Collision Warning με τη λειτουργία Emergency Brake της Volvo Trucks είναι σε θέση να αναβαθμίσει κάθετα την ενεργητική ασφάλεια ενός φορτηγού.

Ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας

2.607 Επισκέψεις στο άρθρο (3/5/2017)

Ανακαλύψτε πως η κίνηση των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων γίνεται σημαντικά πιο ασφαλής για όλους τους χρήστες του δρόμου χάρη στην αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη και τις καινοτομίες της Volvo Trucks.

O κυκλοφοριακός φόρτος του οδικού δικτύου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνεται διαρκώς ενώ την ίδια στιγμή, το ίδιο ισχύει και για την ταχύτητα κίνησης των οχημάτων.
Οι δύο αυτές παράμετροι επαρκούν για να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην προσπάθεια για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ιδιαίτερα αυτών στα οποία εμπλέκονται βαρέα επαγγελματικά οχήματα, δεδομένου του μεγάλου όγκου και βάρους τους και την περιορισμένη δυνατότητα αντίδρασης από πλευράς των οδηγών τους.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, από τον Νοέμβριο του 2015, τα αρμόδια όργανα της ΕΕ έχουν θεσπίσει την υποχρεωτική υιοθέτηση ενός ειδικού συστήματος με την ονομασία «Advanced Emergency Brake System» (AEBS), στον εξοπλισμό όλων των νέων βαρέων φορτηγών.
Στις προδιαγραφές που ορίζονται για το εν λόγω σύστημα, επιβάλλεται η δυνατότητα του να μειώνει την ταχύτητα κίνησης του οχήματος κατά 10 χλμ./ώρα στην περίπτωση που ανιχνεύσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης, ενώ μέσα στο 2018, το όριο αυτό θα αυξηθεί στα 20 χλμ./ώρα.
Ωστόσο, σε σχετικές του δηλώσεις, ο υπεύθυνος του τμήματος «Traffic and Product Safety» της Volvo Trucks, κ. Johan Almqvist, αναφέρει πως: «… Όταν η ταχύτητα κίνησης του φορτηγού ανέρχεται στα 80 χλμ./ώρα, επιβάλλεται να μειώσει την ταχύτητα του σημαντικά περισσότερο από τα 20 χλμ./ώρα προκειμένου να είναι σε θέση να αποφύγει μια έντονη πρόσκρουση με κάποιο προπορεύομενο όχημα που έχει ακινητοποιηθεί».
Για τον λόγο αυτό, τόσο η Volvo Trucks όσο και αρκετές ακόμη διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν ήδη παρουσιάσει τις σχετικές τους προτάσεις, που μεταξύ άλλων είναι σε θέση ακόμη και να ακινητοποιήσουν αυτόματα το φορτηγό, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια είδους πρόσκρουση.
Στην περίπτωση της Volvo Trucks, το σχετικό σύστημα ασφάλειας που έχει παρουσιαστεί από το 2012, εστιάζει κυρίως την προειδοποίηση του οδηγού για τον επικείμενο κίνδυνο μιας πρόσκρουσης με κάποιο προπορευόμενο όχημα, προκειμένου να αποσοβήσει τέτοιο ενδεχόμενο.
Το σύστημα αυτόματης επιβράδυνσης του της Volvo Trucks θα τεθεί σε λειτουργία μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και η αντίδραση του είναι ιδιαίτερα γρήγορη. Η επιβράδυνση που προσφέρει στο φορτηγό ορίζεται στα 7m/sec2 που στην πράξη μεταφράζεται σε μείωση της ταχύτητας κίνησης ενός φορτηγού από τα 80 χλμ./ώρα σε στάση, μέσα σε μόλις 40 μέτρα!
Πως λειτουργεί
Το εν λόγω σύστημα ελέγχει διαρκώς τα τεκταινόμενα εμπρός από το φορτηγό μέσω ειδικών καμερών και αισθητήρων ραντάρ ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες και τον φωτισμό που επικρατεί και στην περίπτωση που ανιχνεύσει το ενδεχόμενο πρόσκρουσης, σπεύδει να ειδοποιήσει τον οδηγό μέσω κλιμακούμενων ηχητικών και οπτικών σημάτων.
Στην περίπτωση που ο οδηγός δεν αντιδράσει στα εν λόγω σήματα, το σύστημα αρχίζει την προοδευτική –ομαλή- επιβράδυνση του οχήματος (αυτόματα) ενώ αν ο οδηγός συνεχίσει να μην… παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, το σύστημα αναλαμβάνει να ακινητοποιήσει εγκαίρως το όχημα χωρίς τη συνδρομή του.
Μετά το πέρας 5 δευτερολέπτων από την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος, αν το σύστημα δεν αντιληφθεί κάποια κίνηση στο τιμόνι ή οποιαδήποτε άλλη αντίδραση από την πλευρά του οδηγού, ενεργοποιεί αυτόματα το χειρόφρενο, προκειμένου να ακινητοποιήσει το όχημα, υποθέτοντας πως ο οδηγός πιθανόν να είναι αναίσθητος ή π.χ. σε κατάσταση σοκ.
Ταυτόχρονα ενεργοποιούνται οι δείκτες πορείας (αλάρμ) και τα φώτα πέδησης.
Φυσικά, η πρόταση της Volvo Trucks είναι σε θέση να ελέγξει την πορεία του οχήματος για τυχόν εμπόδια και σε στροφές, έχοντας τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται τα προστατευτικά κιγκλιδώματα από άλλα κινούμενα σώματα, όπως π.χ. μία μοτοσικλέτα.
Στο σχετικό βίντεο που σας προσφέρουμε, μπορείτε να δείτε πως λειτουργεί το εν λόγω σύστημα ασφάλειας της Volvo Trucks, η οποία εκτός αυτού έχει να επιδείξει μια πληθώρα προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων που άπτονται της ενεργητικής ασφάλειας των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων της όπως τα Adaptive Cruise Control, Driver Alert Support κ.ο.κ.