Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Η αυτόνομη κίνηση φορτηγών σε συρμούς είναι η κεντρική ιδέα πίσω από το ερευνητικό πρόγραμμα «EcoTwin» όπου συμμετέχει η DAF Trucks.

Επιτυχές το πρόγραμμα «EcoTwin» από τη DAF Trucks

1.807 Επισκέψεις στο άρθρο (30/3/2015)

Η DAF Trucks ολοκλήρωσε τη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες χρήσης ενός νέου φιλόδοξου προγράμματος που αφορά στην αυτόματη κίνηση φορτηγών σε κονβόι κάνοντας χρήση προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα «EcoTwin» που η DAF Trucks ολοκλήρωσε σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΤΝΟ (Ερευνητικός Οργανισμός Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ολλανδίας), αφορά στην λειτουργία «platooning» για τα φορτηγά οχήματα. Ουσιαστικά μέσω του εν λόγω προγράμματος δίνεται η δυνατότητα σε ένα κονβόι φορτηγών να κινηθούν το ένα πίσω από το άλλο, σε ιδιαίτερα μικρή απόσταση μεταξύ τους, με το πρώτο όχημα να ορίζει την πορεία και τον ρυθμό κίνησης ενώ αυτά που ακολουθούν να μπορούν αυτόματα να επιταχύνουν, επιβραδύνουν ή ακόμη και να ελίσσονται χωρίς την παρέμβαση του οδηγού.

Με αυτόν τον τρόπο, οι έρευνες της DAF Trucks έχουν αποδείξει πως μπορεί να επιτευχθεί μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου στα οχήματα που ακολουθούν, έως και κατά 10%, με ανάλογες μειώσεις στις εκπομπές ρύπων δεδομένου ότι μειώνεται σημαντικά η αεροδυναμική αντίσταση που δέχονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, το γεγονός ότι μέσω του προγράμματος «EcoTwin» αποδείχθηκε πως το εν λόγω εγχείρημα είναι τεχνικά εφικτό, δεν σημαίνει πως μπορεί να υιοθετηθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα. Απαιτείται ακόμη σημαντική δουλειά και προσπάθεια εξέλιξης του εν λόγω προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί πως η εν λόγω τεχνολογία είναι πραγματικά αξιόπιστη κάτω από όλες τις συνθήκες. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται να τροποποιηθούν πολλά δεδομένα που αφορούν στην νομοθεσία, ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ron Borsboom, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της DAF Trucks N.V., «… υπολογίζουμε πως οι πρώτες μεταφορικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν φορτηγά με το εν λόγω σύστημα στο οδικό δίκτυο της Ολλανδίας, μέχρι το 2020».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «EcoTwin» στο οποίο συμμετέχει η DAF Trucks μπορείτε να βρείτε στο βίντεο που σας παρουσιάζουμε.