Προσοχή: να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα (βλ. πιστοποιητικό ADR, βεβαίωση λειτουργίας ταχογράφου κ.α.).
Καθρέφτες, κάμερες, φώτα, πίνακας οργάνων, παρμπρίζ πρέπει να λειτουργούν όλα στη εντέλεια.
Σχολαστικό check σε φρένα, σύστημα διεύθυνσης, διαρροές, μπαταρία κλπ.
Ελαστικά, εξοπλισμός & ρυμουλκούμενο πληρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Ορισμένα πράγματα μολονότι θεωρούνται αυτονόητα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Έτσι κι εδώ, ο οδηγός θα ξεκινήσει από τα βασικά εκείνα σκέλη που θα τον γλιτώσουν από τυχόν – απροειδοποίητους - μπελάδες.
Αρχής γενομένης από τα στοιχεία κυκλοφορίας λοιπόν, τα οποία πρέπει να είναι άρτια και ευδιάκριτα, δίχως λανθασμένες πληροφορίες ή ζημιές, ο κάτοχος θα ελέγξει πως οι σημάνσεις ευδιακριτότητας και οι προειδοποιητικές πινακίδες είναι ορατές και σταθερές – ιδίως αν σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τυχόν επισημάνσεις κινδύνου -, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον αριθμό πλαισίου του φορτηγού.
Ομοίως, στα παραπάνω καλό είναι να συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα όπως π.χ. η πιστοποίηση επαγγελματικής ικανότητας (ή αντίστοιχα του ADR για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων), το ασφαλιστήριο, τα νόμιμα χαρτιά του ΚΤΕΟ, η βεβαίωση ψηφιακού ταχογράφου (σ.σ. συγκεκριμένα δεύτερης γενιάς από τον περασμένο Μάρτιο) κ.ο.κ.
Καθρέφτες, κάμερες, φώτα, πίνακας οργάνων, παρμπρίζ πρέπει να λειτουργούν όλα στη εντέλεια
Με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών ελέγχων, συνακόλουθα σειρά παίρνουν εξ ολοκλήρου τα πρακτικά ζητήματα. Δηλαδή οι καθρέφτες, οι κάμερες, τα φώτα, ο πίνακας οργάνων και το παρμπρίζ - μεταξύ άλλων.
Τοιουτοτρόπως, ο οδηγός αφού ρυθμίσει τη θέση του στην καμπίνα όπως τον εξυπηρετεί, θα φροντίσει ώστε οι εξωτερικοί πλαϊνοί του καθρέφτες να βρίσκονται στην κατάλληλη θέση και να είναι ασφαλισμένοι & καθαροί, δίχως να εμποδίζουν την ορατότητα. Στο σενάριο δε, που αντί για καθρέφτες χρησιμοποιούνται κάμερες, καλό είναι να επαληθευτεί στην πράξη πως η προβολή όντως λειτουργεί κατά το δοκούν.
Από εκεί και πέρα, γρατζουνιές ή ραγίσματα καλό είναι να μην υπάρχουν ούτε στους καθρέφτες ούτε στο παρμπρίζ, ενώ οι υαλοκαθαριστήρες (βλ. μάκτρα και σύστημα πλύσης) αντίστοιχα πρέπει να λειτουργούν άψογα.
Κομβικός ωστόσο είναι και ο ρόλος των προειδοποιητικών φώτων, αλλά και των οργάνων/μετρητών στο ταμπλό που μας προειδοποιούν για τα συστήματα πέδησης,
ABS, καυσίμων & καυσαερίων, με τα μανόμετρα πίεσης λαδιού ή αέρα να συμπληρώνουν την εικόνα.
Αντίστοιχα, οι λυχνίες που αφορούν στα φωτιστικά σώματα (βλ. φώτα μικρά/μεσαία/μεγάλα, πέδησης, έκτακτης ανάγκης, φλας, πινακίδας) επίσης ελέγχονται διεξοδικά, περιλαμβάνοντας εντούτοις δυο σκέλη διεργασιών: στον εσωτερικό χώρο της καμπίνας, αλλά και περιμετρικά έξω από το φορτηγό.
Σχολαστικό check σε φρένα, σύστημα διεύθυνσης, διαρροές, μπαταρία κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά δε σταματά εδώ όμως… Κι αυτό, γιατί ο οδηγός οφείλει να προσέξει λεπτομερώς αφενός το σύστημα διεύθυνσης με υποβοήθηση του τιμονιού, αφετέρου την πέδηση (βλ. όχι μόνο του οχήματος, αλλά και του ρυμουλκούμενου), με το χειρόφρενο ως «φρένο στάθμευσης» ή «έκτακτης ανάγκης» και τα φρένα (υδραυλικά ή αερόφρενα) να έχουν τον πρώτο λόγο εδώ.
Αντίστοιχα, το σύστημα προειδοποίησης για τη συσσώρευση αερίων και τα υγρά ψυγείου, μπαταρίας & υδραυλικού τιμονιού επίσης περνούν από το μικροσκόπιο εδώ, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα λιπαντικά & την μπαταρία, μιας και σε αμφότερες τις περιπτώσεις υποβόσκει ο κίνδυνος διαρροών (σ.σ. για αυτό άλλωστε και το καπάκι της δεξαμενής καυσίμου συνιστάται να το τσεκάρουμε συστηματικά).
Ελαστικά, εξοπλισμός & ρυμουλκούμενο πληρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένες προδιαγραφές
Τα
ελαστικά, από την άλλη πλευρά,
είναι μια άλλη ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους, αφού με δεδομένο πως πρόκειται για το μοναδικό σκέλος του φορτηγού που έρχεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα, ο ρόλος τους ενέχει ένα επιπλέον ειδικό… βάρος. Από τη σωστή ασφάλιση του ίδιου του ελαστικού - αλλά και του τροχού ή της ζάντας – λοιπόν, μέχρι το βάθος πέλματος (σ.σ. η αυλάκωση πρέπει να είναι μέχρι 1 χιλιοστό) και τη σωστή πίεση, τα λάστιχα είτε μονά είτε διπλά πρέπει
να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που αφορούν: στο βάρος φορτίου, στην ταχύτητα και φυσικά στις επιδόσεις βάσει ετικέτας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως τα ελαστικά φορτηγών διαθέτουν 4 κύκλους «ζωής» (βλ. πρώτη τοποθέτηση, ξανασκάλισμα,
αναγόμωση και δεύτερο ξανασκάλισμα).
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ρυμουλκούμενο, ακολούθως, ο έλεγχος εδώ ξεκινάει από το φρένο στάθμευσης και συνεχίζεται με τις διαρροές και τους συζευκτήρες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ύψος του οχήματος ενδέχεται να αλλάζει, απόρροια της φόρτωσης ή της εκφόρτωσης του φορτηγού.
Όσο για τον εξοπλισμό; Προφανώς εδώ υπάρχουν τα υποχρεωτικά
accessories όπως π.χ. το προειδοποιητικό τρίγωνο, ο πυροσβεστήρας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες, το φαρμακείο, τα εργαλεία για την αντικατάσταση ελαστικών, οι ιμάντες για το φορτίο κ.ο.κ. που βοηθούν στην προστασία τόσο του οδηγού όσο και του φορτίου.
Extra tip: Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
- Η ρεζέρβα πρέπει να ελέγχεται ως προς την πίεση, αλλά και ως προς την εν γένει κατάστασή της.
- Τα σκαλοπάτια πρέπει να είναι σταθερά και τα πάνελ του αμαξώματος ασφαλισμένα.
- Προφυλακτήρες &
μηχανισμοί στερέωσης πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια.
- Αφού βεβαιωθούμε πως γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο διακόπτης αποκοπής, πρέπει να επαληθεύσουμε πως λειτουργεί κατά το δοκούν, προκειμένου να είμαστε καλυμμένοι στο ενδεχόμενο επικίνδυνα υψηλής τάσης.
- Οι ανακλαστήρες πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένοι και όλα τα καλώδια μονωμένα.
- Προσοχή στο ειδικό υγρό για κινητήρες diesel, Adblue, διότι ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσουμε.