Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Πρατήρια υδρογόνου: Υπουργική απόφαση για το θεσμικό πλαίσιο

Πρατήρια υδρογόνου: Υπουργική απόφαση για το θεσμικό πλαίσιο

5.456 Επισκέψεις στο άρθρο (26/4/2023)

Αλλάζει το μέλλον των Οδικών Μεταφορών με Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τα πρατήρια Υδρογόνου.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις & οι τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση πρατηρίων υδρογόνου

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν και την ΚΥΑ του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνου Σκρέκα και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαου Ταγαρά, με θέμα: «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών για την εγκατάσταση πρατηρίων υδρογόνου για την κίνηση οχημάτων οδικών μεταφορών», καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση πρατηρίων υδρογόνου για την κίνηση των οχημάτων οδικών μεταφορών.
 

Αδειοδότηση και λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου

Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για αδειοδότηση και λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου, καθώς περιγράφονται και οι τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στη χωροθέτηση και τους όρους ασφαλείας που θα πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα, καθίσταται εφικτή η δημιουργία εγκαταστάσεων πρατηρίων υδρογόνου, επιτρέποντας την κυκλοφορία οχημάτων υδρογόνου, κάτι που επιτρέπει την είσοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις οδικές μεταφορές.
 

Η Ελλάδα συμβαδίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη

Η παραπάνω κίνηση φέρνει την Ελλάδα στο ίδιο μήκος κύματος με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα Κράτη Μέλη της υποδέχονται σιγά-σιγά το υδρογόνο στις μεταφορές. Ειδικότερα, η Απόφαση καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση και λειτουργία αμιγών ή μικτών πρατηρίων υδρογόνου σε αέρια φάση δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως, συμπεριλαμβανομένων των πρατηρίων που υλοποιούνται με εξοπλισμό ενιαίας μονάδας μέγιστης αποθήκευσης 2,5 τόνων (tn), ως προς τη διάθεση υδρογόνου για χρήση στις οδικές μεταφορές.
 

Με την παρούσα Απόφαση καθορίζονται:

α) Oι ελάχιστες εσωτερικές και εξωτερικές αποστάσεις ασφαλείας των χαρακτηριστικών στοιχείων των εγκαταστάσεων των αμιγών ή μικτών πρατηρίων υδρογόνου  δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως.

β) Oι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και επιθεώρηση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των αμιγών ή μικτών πρατηρίων υδρογόνου δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως.

γ) Oι τεχνικές προδιαγραφές των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των αμιγών ή μικτών πρατηρίων υδρογόνου δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως.

δ) Tο σύνολο των εγκαταστάσεων ενός αμιγούς ή μικτού πρατηρίων υδρογόνου  δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως

Επιπλέον, με την έκδοση της ΚΥΑ διασφαλίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο ευρύτερων Ευρωπαϊκών Δράσεων και στα οποία συμμετέχουν πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, με σκοπό τη διάδοση της χρήσης του υδρογόνου.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε