ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Προτεραιότητα της Ε.Ε. τα ασφαλέστερα όρια αλκοόλ στην οδήγηση (+ vid)

(14/10/2024)
Προτεραιότητα της Ε.Ε. τα ασφαλέστερα όρια αλκοόλ στην οδήγηση (+ vid)

-Στην Ισπανία, το όριο μειώθηκε στα 0,2 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος
-Κλείδωμα οχήματος από συσκευή που θα μετράει τα επίπεδα αλκοόλ στους οδηγούς λεωφορείων

Στην Ισπανία, το όριο μειώθηκε στα 0,2 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας – και πιο  συγκεκριμένα το άρθρο 42 -, στην Ελλάδα το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ για να θεωρείται πως είναι σε θέση να οδηγήσει κάποιος έχει οριστεί στα 0,5 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος και στα 0,2 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος για τους επαγγελματίες (και για τους νέους) οδηγούς.
Στην Ισπανία, ωστόσο, η αντίστοιχη κυβέρνηση αποφάσισε να το πάει ένα βήμα μακρύτερα, αποκαλύπτοντας ότι σχεδιάζει να μειώσει το όριο αλκοόλ στο αίμα για όλους τους οδηγούς στα 0,2 g/l (γραμμάρια ανά λίτρο αίματος), μέσα στο επόμενο έτος, νούμερο που φέρνει την χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου στα ίδια επίπεδα με τη Νορβηγία και τη Σουηδία - δύο από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την οδική ασφάλεια.
Πιο αναλυτικά, το υφιστάμενο γενικό όριο στην Ισπανία είναι 0,5 g/l, με χαμηλότερο όριο τα 0,3 g/l για τους επαγγελματίες και για τους αρχάριους οδηγούς, ενώ στους οδηγούς κάτω των 18 ετών ισχύει το μηδενικό όριο. Από εκεί και πέρα, ένα γενικό όριο 0,2 g/l σημαίνει ουσιαστικά ότι οι οδηγοί δεν πρέπει να διακινδυνεύουν να καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ πριν από την οδήγηση, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), Antonio Avenoso, να δηλώνει πρόσφατα πως: «Όταν πρόκειται για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το πιο απλό μήνυμα είναι και το πιο ασφαλές: μην πίνετε αλκοόλ πριν οδηγήσετε. Με αυτό το νέο χαμηλότερο όριο, η Ισπανία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.  Με την κατάλληλη επιβολή, το μέτρο αυτό θα σώσει πολλές ζωές από το να καταστραφούν».
 

Συνέχεια του άρθρου >>>