Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
elastika
Leasing

Πυροσβεστικά οχήματα: Γιατί έχουν κόκκινο χρώμα;

1.071 Επισκέψεις στο άρθρο (25/9/2024)
Πυροσβεστικά οχήματα: Γιατί έχουν κόκκινο χρώμα;

Όπως ακούμε από μικροί, το κόκκινο είναι το χρώμα της φωτιάς. Είναι όμως αυτός ο λόγος που τα πυροσβεστικά οχήματα είναι κόκκινα; Θα εκπλαγείς με την απάντηση…

Είναι το χρώμα της φωτιάς, αλλά είναι και το πιο… φθηνό

Αντικρίζοντας ένα πυροσβεστικό όχημα, σίγουρα το πρώτο πράγμα που μας τραβάει την προσοχή – πέρα από τη σειρήνα του, αν κι εφόσον έχει ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά – είναι το χρώμα του, δηλαδή το έντονο κόκκινο.
Αυτό, γιατί τα πάντα όλα έχουν βαφτεί στο συγκεκριμένο χρώμα: το αμάξωμα, το σήμα, οι μάνικες, γενικά τα πάντα όλα έχουν απόχρωση ερυθρή. Συνεπώς, το πυροσβεστικό επιτυγχάνει κατά αυτόν τον τρόπο να κάνει και το κατάλληλο «γκελ» στο υποσυνείδητο των χρηστών του οδικού δικτύου, μιας και, όπως έχει αποδειχτεί, το κόκκινο είθισται να προξενεί στον δέκτη μια αίσθηση έκτακτης ανάγκης.
Σε αντίθεση ωστόσο με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν είναι αυτός ο λόγος που επιλέχτηκε το εν λόγω χρώμα για τα οχήματα πυρόσβεσης. Το αντίθετο, μάλιστα, ο λόγος ήταν καθαρά οικονομικός. Κι εξηγούμαστε…
Προτού ακόμα πραγματοποιήσουν την εμφάνισή τους τα αυτοκίνητα, τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα ήταν κάρα ή άμαξες που τα έσερναν ζώα – συνήθως άλογα – και στα οποία τοποθετούνταν όλα τα απαραίτητα εφόδια πυρόσβεσης όπως: δεξαμενές νερού, χειροκίνητες και πιο μετά ατμοκίνητες αντλίες νερού, μάνικες κ.ο.κ.
Επιπλέον, οι πυροσβέστες τότε επίσης δεν υπήρχαν ως επάγγελμα. Τουναντίον, οι άνθρωποι που αναλάμβαναν την πυρόσβεση ήταν συνήθως εθελοντές που όχι μόνο δεν πληρώνονταν για τις υπηρεσίες τους, αλλά αναλάμβαναν κιόλας με δικά τους έξοδα τη συντήρηση των οχημάτων. Συνεπώς, με δεδομένο πως τα συγκεκριμένα κάρα και οι άμαξες εκτίθονταν σε δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα διάφορα ζητήματα με τη σκόνη και τη σκουριά, η πιο συμφέρουσα λύση για να καλυφτούν οι όποιες ζημιές ήταν μέσα από τη βαφή σε κόκκινο χρώμα. Αφενός γιατί τραβάει τα βλέμματα, αφετέρου (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) επειδή ήταν το πιο οικονομικό από όλα τα χρώματα.    
 

Συνέχεια του άρθρου >>>