Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Πτωτική αναμένεται να είναι στο άμεσο προσεχές διάστημα η τιμή των καυσίμων παρά την υψηλή φορολογία που ισχύει στην ελληνική αγορά.

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών καυσίμων

4.181 Επισκέψεις στο άρθρο (19/3/2020)

Σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων διαπιστώνεται από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, με την πτωτική τάση να αναμένεται να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της τελευταίας Κυριακής (15/3), η μέση πανελλαδική τιμή του καυσίμου κίνησης υποχώρησε στα 1.512 ευρώ/λίτρο από τα 1.562 ευρώ/λίτρο (Δευτέρα, 9/3). Αντίστοιχα, την Τετάρτη, 18/3, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είχε μειωθεί περαιτέρω στα 1,477 ευρώ/λίτρο!
Η εν λόγω καθοδική πορεία αποδίδεται κυρίως στις εξαιρετικά πρωτόγνωρες αναταράξεις της διεθνούς οικονομίας και των αγορών που σχετίζονται με το πετρέλαιο λόγω και της υπερεπάρκειας πετρελαϊκών προϊόντων που έχει προκαλέσει ο εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.
Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι του κλάδου των πρατηριούχων, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) επισημαίνουν πως: «… Τα πρατήρια και όλη η αλυσίδα της αγοράς καυσίμων συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της αγοράς. Δυστυχώς όμως, οι αυξομειώσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου, ουσιαστικά επηρεάζουν μόνο το 30% της τελικής τιμής των πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ελλάδα, καθώς το υπόλοιπο 70% αφορά σε φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, που παραμένουν σταθερές και δεν επηρεάζονται από τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών».
Παράλληλα, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει πως αν η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου συνεχιστεί και στο άμεσο προσεχές διάστημα, χωρίς να μειωθεί ωστόσο ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) στα πετρελαιοειδή προϊόντα: «… τα πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας θα πρέπει να μετονομαστούν σε πρατήρια είσπραξης φόρων και παροχής καυσίμων».