Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Τα Φθηνότερα Βενζινάδικα στην περιοχή σου
Χειμερινά ελαστικά: Πότε & σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικά

Χειμερινά ελαστικά: Πότε & σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικά

  • Χειμερινά ελαστικά: Πότε & σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικά
  • Χειμερινά ελαστικά: Πότε & σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικά

Χειμερινά ελαστικά: Πότε & σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτικά

13.691 Επισκέψεις στο άρθρο (12/12/2022)

Μπορεί στη χώρα μας η χρήση των χειμερινών ελαστικών να μην είναι τόσο διαδεδομένη λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, ωστόσο για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ισχύουν διαφορετικοί νόμοι που επιβάλλουν τη χρήση τους για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Τι γίνεται λοιπόν αν θες να ταξιδέψεις οδικώς στο εξωτερικό;

Στην Ελλάδα, η σφοδρή χιονόπτωση στα μεγάλα αστικά κέντρα -όπου ζει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού- είναι αρκετά σπάνια, ενώ όταν αυτό συμβαίνει έχει μικρή σχετική διάρκεια με ελάχιστες επιπτώσεις στην κυκλοφορία. Επιπλέον, το εύρος θερμοκρασιών λειτουργίας των θερινών ελαστικών καλύπτει κατά μεγάλο ποσοστό τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας. Αυτά, κατά κύριο λόγο, είναι και τα στοιχεία που βάζουν τα χειμερινά ελαστικά πολύ κάτω στη λίστα προτίμησης των Ελλήνων.
 

Τι ισχύει στην Ευρώπη για τα χειμερινά ελαστικά & τι στην Ελλάδα;

Ωστόσο, η υπόλοιπη Ευρώπη διαφέρει από το μεσογειακό κι ηλιόλουστο κλίμα της Ελλάδας, ενώ αρκετές χώρες έχουν συνηθίσει να είναι «ντυμένες στα λευκά» για 3 έως και 5 μήνες το χρόνο. Για το λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις των συγκεκριμένων χωρών έχουν δημιουργήσει αντίστοιχη νομοθεσία, κάνοντας υποχρεωτική τη χρήση χειμερινών ελαστικών αλλά και άλλων αντιολισθητικών μέσων, όπως αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Στην Ελλάδα, αυτό που ισχύει είναι ο υποχρεωτικός εφοδιασμός αλυσίδων ή χιονοκουβερτών, ή το όχημα να διαθέτει ελαστικά 4 εποχών (με το σύμβολο M+S), από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Απρίλιο.
 

Οι κανόνες διαφέρουν από χώρα σε χώρα

Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που κάποιος ταξιδέψει οδικώς στους ευρωπαϊκούς δρόμους; Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες οδηγοί και μη, οι οποίοι μετακινούνται οδικώς στην Ευρώπη, είτε για επαγγελματικούς είτε για λόγους αναψυχής, οι οποίοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουν σε ποιες χώρες της Ευρώπης και πότε είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά ελαστικά. Οι κανόνες σχετικά με τη χρήση πιστοποιημένων χειμερινών ελαστικών M+S ή 3PMSF διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όπου αναλόγως ενδέχεται να απαιτούνται χειμερινά ελαστικά κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου του έτους ή σε ορισμένες καιρικές συνθήκες. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που απαιτεί ελάχιστο βάθος πέλματος ελαστικών για τους χειμερινούς μήνες.
 

Τι σημαίνει το σύμβολο της νιφάδας χιονιού με τρεις κορυφές 3PMSF;

Συγκεκριμένα, τα ελαστικά που έχουν κριθεί για όλες τις εποχές -ακόμα και για χιόνι- φέρουν το σύμβολο της νιφάδας χιονιού με τρεις κορυφές (3PMSF), κάτι που σημαίνει πως πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για χρήση στις εν λόγω συνθήκες, καθώς έχουν ξεπεράσει το ελάχιστο όριο στην πρόσφυση επιτάχυνσης σε χιονισμένο οδόστρωμα. Σε αντίθεση, τα ελαστικά 4 εποχών με το λογότυπο «M+S» βασίζονται απλώς στη γεωμετρία του σχεδίου του πέλματος, χωρίς να παρέχεται κάποια εγγύηση για οποιαδήποτε δυνατότητα απόδοσης στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
 

Αναλυτικά σε ποιες χώρες και πότε είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά ελαστικά

Χώρα Νόμος για χειμερινά ελαστικά Περίοδος ισχύος Λεπτομέρειες
Αλβανία Δεν είναι υποχρεωτικά. 1 Νοεμβρίου - 30 Απριλίου υποχρεωτική η μεταφορά αντιολισθητικών αλυσίδων  
Ανδόρα Δεν είναι υποχρεωτικά. Υπάρχουν σήματα κυκλοφορίας που υποδεικνύουν πού είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά ελαστικά ή οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Πρέπει να διαθέτεις αντιολισθητικές αλυσίδες. 1 Νοεμβρίου - 15 Απριλίου Ελάχιστο βάθος πέλματος 4 χλστ.
Αρμενία Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά τα ελαστικά πρέπει να είναι κατάλληλα για χειμερινές συνθήκες.    
Αυστρία Υποχρεωτικά και πρέπει να διαθέτεις αντιολισθητικές αλυσίδες. 1 Νοεμβρίου - 15 Απριλίου Ελάχιστο βάθος πέλματος 4 χλστ. Τα ελαστικά πρέπει να φέρουν το σύμβολο M&S
Βέλγιο Δεν είναι υποχρεωτικά. Επιτρέπονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Βόρεια Μακεδονία Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά πρέπει να διαθέτεις αντιολισθητικές αλυσίδες. 15 Νοεμβρίου - 15 Μαρτίου Ελάχιστο βάθος πέλματος 5 χλστ.
Βοσνία Ερζεγοβίνη Υποχρεωτικά χειμερινά, ελαστικά τεσσάρων εποχών ή αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς αντιολισθητικές αλυσίδες και φτυάρι. 1 Νοεμβρίου - 15 Απριλίου  
Βουλγαρία Συνιστώνται χειμερινά ελαστικά και πρέπει να διαθέτεις αντιολισθητικές αλυσίδες. 1 Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου  υποχρεωτική η μεταφορά αντιολισθητικών αλυσίδων  
Γαλλία Γενικά δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά σε ορισμένες ορεινές περιοχές είναι απαραίτητα. Εναλλακτικά επιτρέπονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Γερμανία Υποχρεωτικά χειμερινά ελαστικά ή ελαστικά τεσσάρων εποχών σε χειμερινές συνθήκες και αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Δανία Συνιστώνται χειμερινά ή ελαστικά για όλες τις εποχές. Επιτρέπονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες    
Εσθονία Υποχρεωτικά. 1 Δεκέμβρη - τέλος Φεβρουαρίου Ελάχιστο βάθος πέλματος 3 χλστ.
Ελβετία Δεν είναι υποχρεωτικά σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά πρέπει να είναι κατάλληλα για χειμερινές συνθήκες. Τα σήματα κυκλοφορίας  υποδεικνύουν πού είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά ελαστικά ή οι αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Ελλάδα Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά τα ελαστικά πρέπει να είναι κατάλληλα για χειμερινές συνθήκες. Επιτρέπονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Ηνωμένο Βασίλειο Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά επιτρέπονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Ισλανδία Υποχρεωτικά ή 4 εποχών. 1 Νοέμβρη - 14 Απριλίου Οι ημερομηνίες αλλάζουν, γι' αυτό διπλοτσέκαρε
Ισπανία Σήματα κυκλοφορίας  υποδεικνύουν πού τα χειμερινά ελαστικά ή οι αλυσίδες χιονιού είναι υποχρεωτικά.    
Ιταλία Συνιστώνται αλλά είναι υποχρεωτικά μόνο σε συγκεκριμένους δρόμους. Πρέπει να διαθέτεις αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένες περιοχές. 15 Οκτωβρίου - 15 Απριλίου Στη Val d'Aosta τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα είτε με χειμερινά ελαστικά είτε με αντιολισθητικές αλυσίδες
Κροατία Πρέπει να τοποθετηθούν τουλάχιστον δύο χειμερινά ελαστικά στον κινητήριο άξονα, με χιονόνερο, χιόνι και πάγο. Υποχρεωτικός εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες και φτυάρι.   Ελάχιστο βάθος πέλματος 4 χλστ.
Κύπρος Συνιστώνται.    
Λετονία Υποχρεωτικά. 1 Δεκέμβρη - 1 Μαρτίου  
Λευκορωσία Υποχρεωτικά. Επιτρέπονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες. 1 Δεκέμβρη - 1 Μαρτίου  
Λιθουανία Υποχρεωτικά. 1 Νοεμβρίου - 1 Απριλίου  
Λουξεμβούργο Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά τα ελαστικά πρέπει να είναι κατάλληλα για χειμερινές συνθήκες.    
Μαυροβούνιο Υποχρεωτικά. 15 Νοέμβρη - 31 Μαρτίου  
Μολδαβία Υποχρεωτικά. 1 Δεκέμβρη - 1 Μαρτίου  
Νορβηγία Δεν έιναι υποχρεωτικά, παραμόνο εάν το χιόνι ή ο πάγος έχει καλύψει το δρόμο (ισχύει και για αλυσίδες οι οποίες έιναι υποχρεωτικές να διαθέτεις).    Ελάχιστο βάθος πέλματος 3 χλστ.
Πολωνία Συνιστώνται αλλά δεν είναι υποχρεωτικά.    
Πορτογαλία Δεν είναι υποχρεωτικά. Υποχρεωτικές  αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχει σήμανση.    
Ουγγαρία Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά θα πρέπει να είσαι εφοδιασμένος με αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Ουκρανία Δεν είναι υποχρεωτικά.    
Ρουμανία Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά τα ελαστικά πρέπει να είναι κατάλληλα για χειμερινές συνθήκες.   Ελάχιστο βάθος πέλματος 2 χλστ.
Ρωσία Υποχρεωτικά και πρέπει να διαθέτεις αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Σερβία Υποχρεωτικά και πρέπει να διαθέτεις αντιολισθητικές αλυσίδες. 1 Νοεμβρίου - 1 Απριλίου (υπάρχει περίπτωση παράτασης) Ελάχιστο βάθος πέλματος 4 χλστ.
Σλοβακία Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά τα ελαστικά M&S πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος.    
Σλοβενία Υποχρεωτικά και πρέπει να είσαι εφοδιασμένο με αλυσίδες χιονιού και φτυάρι. 15 Νοεμβρίου - 15 Μαρτίου  
Σουηδία Υποχρεωτικά. Συνιστώνται αντιολισθητικές αλυσίδες 1 Δεκέμβρη - 31 Μαρτίου Ελάχιστο βάθος πέλματος 3 χλστ. Τα ελαστικά πρέπει να φέρουν το σύμβολο M&S
Τουρκία Δεν είναι υποχρεωτικά. Σε ορισμένες περιοχές πρέπει να διαθέτεις αντιολισθητικές αλυσίδες.    
Τσεχία Υποχρεωτικά. Υποχρεωτικές αλυσίδες όπου υπάρχει σήμανση. 1 Νοεμβρίου - 1 Απριλίου Ελάχιστο βάθος πέλματος 4 χλστ.
Φινλανδία Τα χειμερινά ή τα ελαστικά τεσσάρων εποχών είναι υποχρεωτικά. Επιτρέπονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες 1 Δεκέμβρη - τέλος Φεβρουαρίου Ελάχιστο βάθος πέλματος 3 χλστ. Τα ελαστικά πρέπει να φέρουν το σύμβολο M&S

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε