Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το 2014 ήταν αξιόλογη χρονιά για τα ελαφρά επαγγελματικά που αποκτήθηκαν με leasing αφού παρουσίασαν αξιοσημείωτα νούμερα πωλήσεων.

Γιατί ανεβαίνουν οι πωλήσεις LCV με χρονομίσθωση

2.386 Επισκέψεις στο άρθρο (4/3/2015)

Η χρονομίσθωση ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ελληνική αγορά, αυξάνει συνεχώς τα μερίδια της και είναι σε θέση να προσφέρει σημαντικές λύσεις στους σύγχρονους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το 2014 ήταν αξιόλογη χρονιά για τα ελαφρά επαγγελματικά που αποκτήθηκαν με leasing αφού παρουσίασαν αξιοσημείωτα νούμερα πωλήσεων. Το 2013 ταξινομήθηκαν περίπου 3400 ελαφριά φορτηγά, το 2014 τα νούμερα πήγαν ακόμα καλύτερα αφού οι ταξινομήσεις ξεπέρασαν τα 4800 οχήματα.
Από τις ταξινομήσεις αυτές πάνω από το 50% αφορούσαν παραγγελίες για λογαριασμό των εταιρειών μακροχρόνιας μίσθωσης ενώ το μικρότερο ποσοστό των αυτοκινήτων έγιναν σαν αγορά από επιχειρήσεις. 

Για ακόμα μία χρονιά τόσο για τις μικρές αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενισχύθηκε το πλαίσιο και τα κίνητρα να εκμισθώσουν από τις εταιρείες μίσθωσης φορτηγά μικρού όγκου της επιλογής τους, που μέχρι τώρα κυρίως αγόραζαν ως ιδιόκτητα. Τα λεγόμενα Vans με ωφέλιμο μεικτό φορτίο έως 3,5 τόνους. 

Στην αγορά υπήρχαν χιλιάδες παλιά επαγγελματικά οχήματα, δεκαετίας που έχρηζαν και χρήζουν αντικατάστασης. Οι εταιρείες χρονομίσθωσης σε μία εποχή δύσκολη για τους περισσότερους κλάδους της αγοράς πρόβαλαν τα οφέλη της και άμεσα διοχέτευσαν στην αγορά τις προσφορές τους με πακέτα προσαρμοσμένα για τις ανάγκες κάθε επιχείρησης.

Τα οφέλη αρκετά και σημαντικά για κάθε επιχείρηση.
  • Το ποσό της δαπάνης (το μηνιαίο μίσθωμα) εκπίπτει 100% από τα ακαθάριστα έξοδα και υπάρχει συμψηφισμός του ΦΠΑ. 
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για εκταμίευση μεγάλου κεφαλαίου για την αγορά ενός οχήματος. Ο επαγγελματίας δεν χρειάζεται πια μεγάλη προκαταβολή για να παραγγείλει αφού ανάλογα την περίπτωση, η καταβολή λίγων μισθωμάτων είναι αρκετή για την παραγγελία στην εταιρεία χρονομίσθωσης. 
  • Η επιχείρηση εξασφαλίζει σταθερό διαχειριστικό κόστος για τα αυτοκίνητα της αφού το μίσθωμα που καταβάλει μηνιαίως καλύπτει όλα τα έξοδα του αυτοκινήτου. Την ασφάλιση, τα τέλη, την συντήρηση και επισκευή του - τακτική και έκτακτη σε περίπτωση ατυχήματος- τα service, αλλαγή ελαστικών, την 24ώρη οδική βοήθεια και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το αυτοκίνητο αντικατάστασης σε κάθε περίπτωση service, βλάβης ή ατυχήματος. Ο παλιός στόλος ήταν και είναι σημαντική πληγή για μια επιχείρηση αφού όλο και συχνότερα δημιουργεί έκτακτα κόστη από βλάβες. Κόστη τόσο για την επισκευή όσο και για την απώλεια χρόνου και εργασίας των στελεχών της που καλείται εκτάκτως να απορροφήσει μια επιχείρηση, αναγκάζοντας τη πολύ συχνά να διαθέτει «εφεδρικό» όχημα για τις περιπτώσεις βλάβης ή ζημιάς . 
Η ανοδική πορεία συνεχίζεται
Οι πωλήσεις LCV μέσω χρονομίσθωσης συνεχίζουν την ανοδική πορεία και αυτό ενισχύεται εκτός των άλλων και από τις εναλλακτικούς τύπους, πιο οικονομικών καυσίμων. Όλες οι επιχειρήσεις επιδιώκουν μείωση των συνολικών τους δαπανών που αφορούν τον στόλο των επαγγελματικών οχημάτων τους, όχι μόνο για την αγορά και συντήρηση του στόλου τους αλλά τη μείωση και των δαπανών για καύσιμα. Η αντικατάσταση των βενζινοκίνητων ελαφρών επαγγελματικών με νέα που φέρουν μηχανικά σύνολα πετρελαίου ή και φυσικού αερίου, έχει γίνει για πολλές επιχειρήσεις βασική προτεραιότητα. 

Η μειωμένη κατανάλωση που έχει ένα όχημα με πετρελαιοκινητήρα αποδεδειγμένα υπερκαλύπτει τη διαφορά της αξίας αγοράς του από ένα αντίστοιχο βενζινοκίνητο και με το παραπάνω. Μικρές εξαιρέσεις, τα οχήματα που δεν κάνουν πολλά χλμ. και δεν ξεπερνούν τα 20.000 χλμ ετησίως. Το μόνο θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι η μεταπώληση των παλιών τους οχημάτων. Ακόμα και αυτό όμως δείχνει να ξεπερνιέται από ορισμένες εταιρείες μακροχρόνιας μίσθωσης που διεκδικούν ηγετική θέση στην αγορά . Αυτό συμβαίνει καθώς συμβάλλουν στη μεταπώληση του παλιού επαγγελματικού οχήματος και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τα πλεονεκτήματα της μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι της αγοράς ενός LCV . 

Τα προγράμματα εκμίσθωσης επαγγελματικών αυτoκινήτων μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη για τον εταιρικό στόλο μιας επιχείρησης , ωστόσο υπάρχουν και ιδιαιτερότητες που αφορούν την μίσθωση του επαγγελματικού ελαφρού φορτηγού που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Όροι, προϋποθέσεις και σημεία που καλείται μια επιχείρηση να προσέξει προκειμένου η παραγγελία της για επαγγελματικό αυτοκίνητο να είναι επικερδής και όχι ζημιογόνα επένδυση.

Αναφερόμαστε σε ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με:
  • τον τύπο ή μοντέλο επαγγελματικού οχήματος που θα χρησιμοποιήσουν 
  • τα τεχνικά του χαρακτηριστικά
  • την μετασκευή που ενδέχεται να τοποθετήσουν και τα επιπλέον κόστη, ψυγείο ή όχι , 
  • το χρονικό περιθώριο που πρέπει να κάνουν την παραγγελία προς την εταιρεία εκμίσθωσης , 
  • τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τις εταιρείες του κλάδου χρονομίσθωσης.

Αυτά και άλλα νέα για τα επαγγελματικά οχήματα καθώς και μια γεύση τιμών για την μακροχρόνια μίσθωση των LCV στο επόμενο μας αφιέρωμα.