Ψυκτικοί θάλαμοι. Τοποθέτηση, συντήρηση, ενοικίαση.
107.671 Επισκέψεις στο άρθρο
Το ξέσπασμα της πανδημίας ανέδειξε περαιτέρω τη σημασία της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς έχει αυξηθεί πρωτόγνωρα ο όγκος μεταφοράς φρέσκων και κατεψυγμένων τροφίμων προς τους καταναλωτές.
Επιπλέον, έχει αυξηθεί δραματικά η ανάγκη μεταφοράς φαρμάκων, εμβολίων και συναφών σκευασμάτων σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηρές οι προδιαγραφές που απαιτείται να πληρούνται στην όλη διαδικασία. Γενικώς, λοιπόν, στην εποχή του COVID -λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου- η ζήτηση για μεταφορές-διανομές έχει πολλαπλασιαστεί και μέρος αυτής είναι και τα λεγόμενα «ψυχρά logistics».
Σημειώνεται, πως η βιομηχανία ψυκτικών θαλάμων εξελίσσεται ταχύτητα, ακολουθώντας τις προσταγές της κοινωνίας και τις απαιτήσεις της βιομηχανίας των μεταφορών. Οι εν λόγω θάλαμοι προσφέρουν υψηλότερα από ποτέ επίπεδα άνεσης και ασφάλειας, καθιστώντας ευκολότερη τη ζωή τόσο των οδηγών όσο και των διαχειριστών στόλου, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα τηλεματικής που τους λύνουν τα χέρια.
Επιπλέον, η απόδοση έχει ανέβει χάρη στα νέα θερμομονωτικά υλικά και στα προηγμένα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας. Ακόμα, πέραν των παραδοσιακών πετρελαιοκίνητων ψυκτικών μονάδων, πλέον υπάρχουν υβριδικής τεχνολογίας αλλά και πλήρως ηλεκτρικοί, οι οποίοι μειώνουν τα επίπεδα κατανάλωσης και ρύπων, περιορίζοντας αφενός το κόστος της μεταφοράς και αφετέρου το ενεργειακό αποτύπωμα του κάθε θαλάμου.
Ποιες είναι οι «παγίδες»
Ποια είναι τα συνήθη σφάλματα κατά την επιλογή ψυκτικού μηχανήματος και τι πρέπει να προσέξετε όταν μεταφέρετε ευπαθή προϊόντα;
Tα συνήθη σφάλματα κατά την επιλογή του μηχανήματος είναι τα εξής:
- Η αγορά συστήματος κατάψυξης για μεταφορά προϊόντων σε θερμοκρασίες συντήρησης.
Η σκέψη ότι αφού είναι κατάλληλο για κατάψυξη τότε θα δουλεύει καλύτερα στην συντήρηση δεν είναι σωστή. Τα μηχανήματα κατάψυξης λειτουργούν σωστά κάτω από τους 0°C ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από τους 0°C υπολειτουργούν και ζορίζονται. Ακριβώς όπως στο σπίτι μας αγοράζουμε ψυγείο για τα λαχανικά και όχι καταψύκτη που τον ρυθμίζουμε σε συντήρηση.
- Αγορά μηχανήματος με σύστημα Stand By για διανομή ημέρας.
Αν δεν έχουμε ανάγκη για το σύστημα Stand By καλύτερα να μην το αγοράσουμε, για τους παρακάτω λόγους:
- Θα χάσουμε περίπου 20 κιλά ωφέλιμο φορτίο.
- Θα πληρώσουμε ένα σεβαστό ποσό για να το έχουμε.
- Στον συμπιεστή του συστήματος stand by που δεν θα λειτουργεί δεν λιπαίνονται οι τσιμούχες με αποτέλεσμα να ξεραίνονται και να αποτελούν σημεία διαρροών.
Τι προσέχουμε, μεταφέροντας σωστά ευπαθή προϊόντα:
- Ως ευπαθή χαρακτηρίζονται προϊόντα που παραμένουν αναλλοίωτα όταν διατηρούνται σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών.
- Το πάχος μόνωσης των ψυκτικών θαλάμων εξαρτάται από την επιθυμητή θερμοκρασία, όσο χαμηλότερη θερμοκρασία χώρου επιθυμούμε τόσο καλύτερη πρέπει να είναι η μόνωση.
- Ανάλογα με τα προϊόντα που μεταφέρονται οι θάλαμοι πρέπει να έχουν κάποια χαρακτηριστικά. π.χ. για μεταφορά νωπών αλιευμάτων ο θάλαμος πρέπει να έχει μορφή λεκάνης για να κρατάει τα νερά, για μεταφορά κρεάτων πρέπει να έχει τσιγκέλια για να κρεμνιόνται τα σφάγια κλπ.
- Ο θάλαμος πρέπει να είναι στεγανός για να μπορεί να καθαρίζεται με νερό και να μην έχει πόρους.
Μόνωση χώρων φόρτωσης
Καθώς η ασφαλής μεταφορά προϊόντων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ποιότητά των προϊόντος, παραθέτουμε παρακάτω κάποιες συμβουλές ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο ψυγείο για τις ανάγκες σας:
- Αρχικά, να απευθύνεστε σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου και μάλιστα με πολύχρονη παρουσία στο χώρο, καθώς αυτές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την σωστή επιλογή σε τεχνικά θέματα αλλά και σε θέματα νομοθεσίας.
- Δείτε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας καθώς και εάν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και αρκετά ανταλλακτικά, ώστε να μπορεί να σας εξυπηρετήσει ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
- Μιλήστε με τους υπευθύνους της εταιρίας και ιδιαίτερα στο service, για να γνωρίζετε ποιος θα σας εξυπηρετήσει μετά την πώληση. Η συντήρηση των ψυκτικών γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση λόγω της τεχνολογίας των ψυκτικών μηχανημάτων αλλά και της μετάβασης σε καινούργια ψυκτικά μέσα
- Ζητήστε πιστοποιήσεις (ISO, ATP/FRC) της εταιρίας καθώς και των προϊόντων της.
- Ζητήστε το πελατολόγιο της εταιρίας καθώς και συστάσεις από συνεργάτες σας για την ποιότητα των προϊόντων, των υπηρεσιών αλλά και των ανθρώπων που την απαρτίζουν.
- Μην παίρνετε αποφάσεις για τεχνικά ζητήματα με βάση το χαμηλότερο κόστος διότι συνήθως θα δημιουργηθούν προβλήματα πολύ σύντομα. Επιλέξτε αυτό που θεωρείτε καλύτερο και δείτε αν μπορείτε να επιτύχετε κάποιες καλύτερες τιμές.
Επιλέγοντας μια εταιρία με βιομηχανοποιημένη παραγωγή κατασκευής πολυεστερικών καλουπιών και πάνελ (κομμένα σε μηχανές CNC) κερδίζετε τα εξής:
- τέλεια συναρμολόγηση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, χωρίς να προκληθούν φθορές
- μέγιστη αξιοποίηση του ωφέλιμου χώρου φόρτωσης του οχήματος
- δυνατότητα αφαίρεσης των καλουπιών για τις ενδεχόμενες επισκευές, άρα μικρότερα κοστολόγια σε περιπτώσεις επισκευών
- επίτευξη των καλύτερων θερμοκρασιών στα προϊόντα σας
- πλήρη τήρηση των υγειονομικών απαιτήσεων
- και τέλος μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο λόγω της υψηλής ποιότητας υλικών κατασκευής, που συνεπάγεται μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης.
Σελίδα 1 | Premium & Budget Υπηρεσίες που γλιτώνουν λεφτά! |
Σελίδα 2 | Leasing. Μίσθωση, διαχείριση ή ενοικίαση |
Σελίδα 3 | Parking. Ανάπαυση, φύλαξη, περιποίηση |
Σελίδα 4 | Βιολογικός καθαρισμός. Συντήρηση & υγεία |
Σελίδα 5 | Ψυκτικοί θάλαμοι. Τοποθέτηση, συντήρηση, ενοικίαση. |
Σελίδα 6 | ΚΤΕΟ. Πρόληψη & υποχρέωση (έναντι του νόμου και της κοινωνίας) |
Σελίδα 7 | Προστασία φορτίου & προβολή επιχείρησης. Μουσαμάδες |
Σελίδα 8 | Service Επαγγελματικού. Καλή συντήρηση πετρελαιοκινητήρων |
Σελίδα 9 | Φανοποιία Επαγγελματικού. Περιποίηση-αποκατάσταση. |
Σελίδα 10 | Ασφάλιση Επαγγελματικού οχήματος. Κάλυψη οχήματος, οδηγού, φορτίου |