Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το οδικό δίκτυο της χώρας που συνδέει την πρωτεύουσα με τη συμπρωτεύουσα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα της χώρας.

Σε όλο τον οδικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ο 4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης είναι ο «1075» ωστόσο, για τους χρήστες του οδικού δικτύου είναι διαθέσιμα και επιπλέον τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών.

Χώρος στάθμευσης με τουαλέτες.

Ο κατεξοχήν σταθμός ανεφοδιασμού για επαγγελματίες στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, προσφέρει μεταξύ άλλων χώρο στάθμευσης με χωρητικότητα 90 βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

Για καφέ με θέα...

Βασικό κριτήριο για την τέλεια διαμονή είναι η εύρεση του σωστού ξενοδοχείου.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος;

Αθήνα – Θεσσαλονίκη για επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά…

4.869 Επισκέψεις στο άρθρο (18/8/2014)

Σε μια προσπάθεια να σας προσφέρουμε όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τα δρομολόγια σας, προετοιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε ένα ειδικό θέμα για τις μετακινήσεις στον οδικό άξονα ΠΑΘΕ (Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα).

Το οδικό δίκτυο της χώρας που συνδέει την πρωτεύουσα με τη συμπρωτεύουσα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα της χώρας. 
Χιλιάδες ελαφρά και βαρέα επαγγελματικά οχήματα καλύπτουν σε καθημερινή βάση την εν λόγω απόσταση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των εταιρειών στις οποίες ανήκουν ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί αυτών που δεν γνωρίζουν πολλές και βασικές πληροφορίες που ενδεχομένους θα τους έλυναν σημαντικά προβλήματα. 
Στο νέο αυτό Ειδικό Θέμα που εγκαινιάζουμε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, ευελπιστούμε να σας παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την μετακίνηση σας μεταξύ των δύο μεγαλουπόλεων και φυσικά ευελπιστούμε να το αναπτύξουμε περαιτέρω, φιλοξενώντας επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με τις εναλλακτικές διαδρομές που σας γλυτώνουν χρόνο και χρήμα, τα σημεία ενδιαφέροντος που αξίζει να γνωρίζετε κατά μήκος της διαδρομής κ.ο.κ. 
Σε πρώτη φάση, στις σελίδες που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε τα εξής: 
- Πόσο κοστίζει η μετάβαση από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη και αντίστροφα; (διόδια;)
- Ποια είναι τα σημεία που σταματά για ανάπαυση και φαγητό; 
- Ποιες είναι οι υπηρεσίες των νέων οδικών αξόνων; (χρήσιμα και… αχρείαστα τηλέφωνα)
- Που μπορείς να μείνεις και πώς να περάσεις καλά όταν φτάσεις στον προορισμό σου; 

Το κόστος των διοδίων της διαδρομής
Όπως είναι φυσικό, το κόστος των διοδίων που οι αυτοκινητιστές καλούνται να πληρώσουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη (και αντίστροφα) επιβαρύνει το συνολικό κόστος της μετακίνησης. 
Ποιό είναι ωστόσο το ακριβές αντίτιμο που θα κληθείτε να πληρώσετε;

Οι κατηγορίες των οχημάτων
Στο παρακάτω πινακάκι αποτυπώνονται οι διάφορες κατηγορίες οχημάτων, όπως αυτές διαχωρίζονται ως προς το ύψος του κομίστρου που καλούνται να καταβάλλουν. 

Οι σταθμοί διοδίων στη Ν.Ε.Ο. Αθήνας - Θεσσαλονίκης
Με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκει το όχημα, παρακάτω σας παραθέτουμε το ύψος του κομίστρου που επιβάλλεται να καταβληθεί σε όλους τους σταθμούς. Για την καλύτερη ενημέρωση σας, συμπεριλάβαμε τόσο τους Μετωπικούς όσο και τους Πλευρικούς σταθμούς διοδίων κατά μήκος της διαδρομής. 

Ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων
Ως γνωστόν, ο οδικός άξονας από Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, περιλαμβάνει τμήματα που διαχειρίζονται οι παραχωρησιούχες εταιρείες Νέας Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου  της Νέας Οδού. Η πρώτη έχει αναλάβει την κατασκευή και επίβλεψη του τμήματος του ΠΑΘΕ (μήκους 172,5 χλμ.) από την περιοχή του ανισόπεδου κόμβου Μεταμόρφωσης (περιοχή Αττικής Οδού) έως την περιοχή της Σκάρφειας (λίγο μετά τα Καμένα Βούρλα) ενώ το τμήμα που επιμελείται η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου εκτείνεται από τις Ράχες του νομού Φθιώτιδας (λίγο μετά τη Στυλίδα) έως και το Κλειδί Ημαθίας, λίγο πριν την πόλη της Θεσσαλονίκης (συνολικού μήκους 230 χλμ.). 
Ανάλογα με τον παραχωρησιούχο, προσφέρεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής των διοδίων μέσω των προγραμμάτων «Fast Pass» (Νέα Οδός) και «e-way» (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου). 
Μέσω των εν συγκεκριμένων προγραμμάτων, οι χρήστες του οδικού δικτύου μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 90% στο κόστος των διοδίων ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, τον αριθμό των διελεύσεων και το εκπτωτικό πρόγραμμα. 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις ιστοσελίδες: 
- Για το «e-way» (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου): http://www.aegeanmotorway.gr/eway/
- Για το «Fast pass» (Νέα Οδός): www.fastpass.gr

Εξυπηρέτηση πελατών
Σε όλο τον οδικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ο 4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης είναι ο «1075» ωστόσο, για τους χρήστες του οδικού δικτύου είναι διαθέσιμα και επιπλέον τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών. 
Στον αριθμό 1075, ο χρήστης μπορεί να καλέσει είτε μέσω του κινητού του τηλεφώνου είναι μέσω των Τηλεφώνων Έκτακτης Ανάγκης που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό περιστατικό όπως τροχαίο ατύχημα, μηχανική βλάβη, μερική ή ολική ακινητοποίηση του οχήματος του, έκτακτο ιατρικό περιστατικό κ.ά. Φυσικά, η γραμμή εξυπηρετείται σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες/εβδομάδα. 
Επιπρόσθετα, 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας κινούνται διαρκώς σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. 
Παράλληλα όμως, για την εξυπηρέτηση των πελατών, ισχύουν κατά τα τηλέφωνα Εξυπηρέτησης Πελατών στους αριθμούς: 
- Νέα Οδός: 22950 26900 (Δευτέρα – Σάββατο: 08:00 – 20:00, Κυριακή: 10:00-18:00).
- Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: 2410 741440 (Δευτέρα – Κυριακή: 07:00 – 22:00).
Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα αποστολή e-mail στις διευθύνσεις: 

Σ.Ε.Α., Χώροι Στάθμευσης και Ανάπαυσης
Σε όλο το μήκος της διαδρομής από Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, λειτουργούν Σ.Ε.Α. (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) καθώς και Χώροι Στάθμευσης και Ανάπαυσης.
Στους Σ.Ε.Α. που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν μέχρι στιγμής προσφέρονται μεταξύ άλλων, υπηρεσίες όπως: 
- Πρατήρια ανεφοδιασμού καυσίμων (24ωρη βάση)
- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ελαστικών
- Υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφέ)
- Καταστήματα mini-market
- Μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ATM)
- Τουαλέτες κ.ά.
Παράλληλα όμως, λειτουργούν και χώροι στάθμευσης που παρέχουν στους χρήστες του οδικού δικτύου τη δυνατότητα στάσεων για ξεκούραση σε καθαρό και φωτισμένο χώρο. Διαθέτουν τουαλέτες με ράμπες πρόσβασης για ΑΜΕΑ. 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Εξυπηρέτηση Πελατών του ΠΑΘΕ, στα τηλέφωνα που προαναφέραμε. 

Χρήσιμες πληροφορίες για επαγγελματίες οδηγούς
Μέσω του συστήματος έκδοσης των Ενημερώσεων Δυνατότητας Διέλευσης Υπέρβαρων / Υπερμεγεθών Οχημάτων και Μηχανημάτων Έργου, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή και επίβλεψη του οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, διασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων αυτών στο εν λόγω οδικό δίκτυο. 
Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διέλευση υπέρβαρων – υπερμεγεθών οχημάτων & μηχανημάτων έργου, οι επαγγελματίες οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τα εξής: 
Για τη Νέα Οδό 
Η διαδικασία που ακολουθείται για το τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια του ΠΑΘΕ είναι η εξής: 
1. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ενημερώνει τη Νέα Οδό (τουλάχιστον 3 εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διέλευσης), στέλνοντας το συμπληρωμένο Δελτίο Ενημέρωσης στο fax: 210-6180050, από Δευτέρα – Παρασκευή (09:00-15:00). 
2. Η Νέα Οδός αποστέλλει το έντυπο Ενημέρωσης Δυνατότητας Διέλευσης στον ενδιαφερόμενο μέσω fax. 
3. Την ημέρα διέλευσης, ο οδηγός του οχήματος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμου (ΚΔΚ) στο τηλέφωνο 1075 (τουλάχιστον 1 ώρα πριν εισέλθει στο τμήμα από Μεταμόρφωση – Σκάρφεια), αναφέροντας τον αριθμό πρωτοκόλλου, προκειμένου το ΚΔΚ να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. 
4. Κατά τη διέλευση του οχήματος από τους Σταθμούς Διοδίων, ο Εισπράκτορας Διοδίων θα ζητεί από τον οδηγό τον αριθμό πρωτοκόλλου του Έντυπου Ενημέρωσης Δυνατότητας Διέλευσης και θα ενημερώνει το ΚΔΚ. 
5. Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών (τηλ: 22950 26900) ή το Τμήμα Διελεύσεων (τηλ: 22950 26119). 
Για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου
Η διαδικασία που ακολουθείται για τη διέλευση υπέρβαρων – υπερμεγεθών οχημάτων και μηχανημάτων έργου από το τμήμα Ράχες – Κλειδί του ΠΑΘΕ είναι η ακόλουθη: 
1. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώνει την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (τουλάχιστον 1 εργάσιμη ημέρα πριν την ημερομηνία διέλευσης) στέλνοντας το συμπληρωμένο Δελτίο Ενημέρωσης στο fax: 2410 741435, από Δευτέρα – Παρασκευή (09:00 – 15:00).
2. Την ημέρα διέλευσης, ο οδηγός του οχήματος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμου (ΚΔΑ) στο τηλέφωνο: 2410 741440 (τουλάχιστον 1 ώρα πριν εισέλθει στο τμήμα από Ράχες – Κλείδι), αναφέροντας τον αριθμό πρωτοκόλλου, προκειμένου το ΚΔΑ να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων.
3. Για οποιοδήποτε πληροφορία, μπορείτε να  απευθυνθείτε στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών (τηλ: 2410 741440) 

Στάση στο «222»: Ξεκούραση και ανεφοδιασμός οχήματος και ...οδηγού!
To πρατήριο «222» λίγο έξω από το λιμάνι της Στυλίδας είναι ο κατεξοχήν επαγγελματικός σταθμός για τα οχήματα που διασχίζουν τον ΠΑΘΕ και εδράζεται στο μέσο περίπου της διαδρομής. 
Προσφέροντας καύσιμα της Aegean (βενζίνη – πετρέλαιο) και υγραέριο (LPG) της Πετρογκάζ, o σταθμός «222» παρέχει ιδανικές συνθήκες για την ξεκούραση των οδηγών και τον ανεφοδιασμό των οχημάτων. 
Πέραν του χώρου στάθμευσης με 90 θέσεις για βαρέα επαγγελματικά οχήματα και το ευρύχωρο εστιατόριο με την υπέροχη θέα στη θάλασσα (το μοναδικό επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης), στο 222 θα βρείτε πεντακάθαρες τουαλέτες αλλά και ντους. 
Με συνεχείς ελέγχους για την ποιότητα των καυσίμων και την ακρίβεια του παραδοτέου καυσίμου στις αντλίες, συνεπείς καθαρισμούς των δεξαμενών, συστηματική μυκητοκτονία στις δεξαμενές bio-diesel αλλά και εξειδικευμένη βελτίωση των καυσίμων σε συνεργασία με την εταιρεία Voulis Chemicals και άλλους Οίκους από τον διεθνή χώρο, ο σταθμός «222» παρέχει καύσιμα, ανταλλακτικά και υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας τόσο στον επαγγελματία όσο και τον ιδιώτη οδηγό. 
Το πρατήριο «222» αποτελεί βασική επιλογή για τους επαγγελματίες οδηγούς και συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων και πιο αξιόπιστων στην Ελλάδα ωστόσο, οι ιδιοκτήτες του, αφοί Τζούνη, δεν επαναπαύονται. 
Με πάθος για το αυτοκίνητο και βαθιά γνώση του καυσίμου, εξελίσσουν και βελτιώνουν συνεχώς το προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, προκειμένου να διατηρούν την επιχείρηση τους πρώτη στην προτίμηση των οδηγών που κινούνται στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. 

Τι λέει ένας επαγγελματίας...
...που κάνει συχνά το "πάνω-κάτω" (Αθήνα-Θεσσαλονίκη)
Ο κος Χατζηχριστοδούλου είναι εισαγωγέας Ιατρικών μηχανημάτων και επισκέπτεται με το εταιρικό του Vanette την πόλη της Θεσσαλονίκης, τακτικά. Μάς έδωσε με 2 λόγια το "δικό του στίγμα"
Πόσο σάς κοστίζει; Καύσιμα 150 και διόδια 60 ευρώ 
Πως μπορεί να μειωθεί αυτό το κόστος; Όταν έχω χρόνο και ...υπομονή για ecodriving.
Ποιά θεωρείτε ως επικίνδυνα σημεία της διαδρομής; 
Μαλιακό κόλπο στην Λαμία και Τέμπη.
Σημεία που σταματάτε για ανάπαυση,τσιγάρο κλπ; 
Στο "222" ή στα Olympus plaza. 
Γνωρίζετε τις υπηρεσίες των νέων οδικών αξόνων & χρήσιμα και αχρείαστα τηλέφωνα; 
Δεν ξέρω κανένα τηλέφωνο των οδικών αξόνων ...ούτε τι υπηρεσίες προσφέρουν (το μόνο που ξέρω είναι πως έστειλαν τα διόδια "στον Θεό" δυσκολεύοντας την ζωή μας ειδικά εμάς των επαγγελματιών που δεν ταξιδεύουμε απλά για αναψυχή). 
Φθάνοντας στην πόλη που μένετε συνήθως;
Σε ένα από τα καλά, όχι ακριβά ξενοδοχεία μα πάντα γύρω από το κέντρο της πόλης
Πως περνάτε "καλά" (για 1 βραδυά στη πόλη); 
Συνήθως σε ένα, από τα πολλά, ποιοτικά και φθηνα φαγάδικα (Πλατεία ¶θωνος ή Μοδιάνο) και μετά ένα ποτό στην Αριστοτέλους.

Στέφανος Χατζηχριστοδούλου,  Ιδιοκτήτης "Τεχνοδιάγνωση",  Εισαγωγές-Εγκαταστάσεις, Ιατρικών Μηχανημάτων

Επόμενος σταθμός: Θεσσαλονίκη! 
Ο επαγγελματίας – ταξιδιώτης πρέπει να γνωρίζει πώς να κινηθεί σε πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, όπου οι επιλογές είναι πολλές και οι μέρες μετρημένες. Δοκιμάστε παραδοσιακές γεύσεις και διασκεδάστε στα καλύτερα σημεία της «νύφης» του Βορρά! 

Για καφέ με θέα...
Υπάρχουν στιγμές όπου η δουλειά μπορεί να περιμένει. Ειδικά όταν πρόκειται για καφέ με θέα τη θάλασσα. Μετά (ή και πριν) από τα πολύωρα meeting, ένας καφές είναι ότι πρέπει για να ανανεώσετε το πνεύμα σας! Αν επισκέπτεστε τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά σας προτείνουμε κάποια από τα καφέ στα κεντρικά σημεία της πόλης, όπως το «Garcon Brasserie» (Αγ. Σοφίας με Λεωφ. Νίκης), το «Kitchen Bar» (Λιμάνι), το «Olympion» (Πλατεία Αριστοτέλους), ο «Θερμαϊκός» (Λεωφ. Νίκης).
Όλα τα παραπάνω σερβίρουν καφέ και έχουν τη θάλασσα στα πόδια σας! Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο εναλλακτικό, επισκεφτείτε το «Pasta Flora Darling» (Ζεύξιδος 6), το «Μικρό Καφέ» (Πεζόδρομος Ικτίνου) και το «Φρειδερίκο αγάπη μου» (Ολύμπου). 

Για… λιγούρες και λουκούλλεια γεύματα! 
Συνήθως τα μεγάλα ταξίδια ανοίγουν την όρεξη. Ευτυχώς, για εσάς, η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη γευστικούς θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψετε. Αν φτάσετε νωρίς το πρωί, μια μερίδα μπουγάτσα είναι το καλύτερο πρωινό τονωτικό. 
Το μεσημεριανό lunch μπορεί να είναι κάτι γρήγορο όπως το καλύτερο σουβλάκι της πόλης, που θα βρείτε στο «Σαββίκο» (Πλατεία Αριστοτέλους). Όσοι θέλετε να συνδυάσετε το φαγητό με ένα επαγγελματικό ραντεβού, ο «Ζύθος» στα Λαδάδικα είναι το ιδανικό περιβάλλον για κουβέντα, καλό φαγητό και ποικιλία από παγωμένες μπύρες. Μια ακόμη αγαπημένη πρόταση είναι τα «Μπακαλιαράκια του Αρίστου» απέναντι από το Λιμάνι. 

Nightlife: Από πίστα σε «πίστα»
Μια γεμάτη μέρα θέλει μια εξίσου γεμάτη νύχτα και αυτό, είναι εύκολο να το καταφέρετε στη Θεσσαλονίκη. Τα καλύτερα cocktail της πόλης σερβίρονται στο «Cocktail Bar» (Πολυτεχνείου 17) και περιμένουν όσους θέλουν να περάσουν ένα χαλαρό βράδυ. Οι φίλοι της μπύρας θα βρουν καταφύγιο στο «Beer Art» (Λαδάδικα), σε ένα πιο rock περιβάλλον.
Όσοι έχουν αντοχές μπορούν να προτιμήσουν μια βόλτα από το «Regency Casino» (περιοχή Αεροδρομίου). Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και νυχτερινά κέντρα (Politia, Μούσες Εν Χορώ). Για τους πιο «τολμηρούς» το «Platinum Strip Show» (26ης Οκτωβρίου, Σφαγεία) προσφέρει ένα sexy θέαμα!

¶νετη και προσιτή διαμονή
Βασικό κριτήριο για την τέλεια διαμονή είναι η εύρεση του σωστού ξενοδοχείου. Από τις πιο οικονομικές και άνετε λύσεις για διαμονή είναι το «Colors» (Βαλαωρίτου 21, από 45 ευρώ), το «Park» (Ίωνος Δραγούμη 81, από 43 ευρώ), το «El Greco» (Εγνατία 23, από 49 ευρώ) και το «Queen Olga» (Βασιλίσσης Όλγας 44, από 50 ευρώ). 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος
Η αλήθεια είναι πως αρκετοί οδηγοί δεν γνωρίζουν επακριβώς τις ενέργειες στις οποίες επιβάλλεται να προβούν στην περίπτωση κάποιο τροχαίου ατυχήματος. Ας τις δούμε λοιπόν αναλυτικά.
Στην περίπτωση ενός οδικού τροχαίου ατυχήματος, ο οδηγός που εμπλέκεται σε αυτό θα πρέπει: 
- Να σταματήσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους για την κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων. 
- Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας και να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή. 
- Να ανταλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας του, καθώς και κάθε χρήσιμο πληροφορία. Σε περίπτωση μόνο υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρόν, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσει για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματρος. 
Αν από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός και οποιοσδήποτε άλλος που ενεπλάκει θα πρέπει: 
- Να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες. 
- Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές. 
- Να εμποδίσει οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.ά.) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.