Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το οδικό δίκτυο που συνδέει την πρωτεύουσα της Ελλάδας με ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της και την πλησιέστερη δίοδο προς τη γείτονα Ιταλία, περιλαμβάνει 3 από τους μεγαλύτερους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

Το κόστος των διοδίων έχει αυξηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που θα πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε επαγγελματίας οδηγός, κατά τον υπολογισμό του συνολικού κόστους της μετακίνησής του.

Ο… info-οδηγός των επαγγελματιών

3.885 Επισκέψεις στο άρθρο (20/8/2014)

Το δρομολόγιο Αθήνα-Ηγουμενίτσα είναι ένα από τα πιο συχνά ταξίδια των επαγγελματικών αυτοκινήτων στη χώρα και ως εκ τούτου η πληρέστερη ενημέρωση γύρω από αυτό, με χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδρομή, το κόστος και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για κάθε επαγγελματία οδηγό.

Το οδικό δίκτυο που συνδέει την πρωτεύουσα της Ελλάδας με ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της και την πλησιέστερη δίοδο προς τη γείτονα Ιταλία, περιλαμβάνει 3 από τους μεγαλύτερους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους της χώρας, αλλά και σημεία-παγίδες που κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του, πριν ξεκινήσει το δρομολόγιό του. Στο θέμα που ακολουθεί, παρουσιάζονται μία σειρά από χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή Αθήνα-Ηγουμενίτσα, με στόχο να αποτελέσουν τον «οδηγό» του οδηγού σε κάθε του ταξίδι, απαντώντας σε ερωτήσεις, όπως
- Ποια διόδια θα βρω στο δρόμο;
- Πόσο θα πληρώσω;
- Πού να κάνω στάση;
- Τι να προσέξω στη διαδρομή;
- Που να απευθυνθώ σε περίπτωση ανάγκης;

Διόδια και κόστος
Το κόστος των διοδίων έχει αυξηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που θα πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε επαγγελματίας οδηγός, κατά τον υπολογισμό του συνολικού κόστους της μετακίνησής του. Τα ακριβή αντίτιμα που θα κληθεί να πληρώσει ο οδηγός στο δρόμο από την Αθήνα προς την Ηγουμενίτσα, αλλά και οι περιοχές στις οποίες θα βρει τους σταθμούς των διοδίων,  παρουσιάζονται αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες.

Οι κατηγορίες των οχημάτων
Καταρχάς, οι τιμές στα διόδια εξαρτώνται από το είδος του οχήματος, καθώς βάσει αυτού υπάρχουν οι εξής 4 συγκεκριμένες κατηγορίες:

Σταθμοί διοδίων Αθήνα - Ηγουμενίτσα
Οι σταθμοί που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ στο «κομμάτι» της διαδρομής από την Αθήνα ως το Ρίο είναι 4, με επιπλέον 3 να βρίσκονται πλευρικά αυτής. Συγκεκριμένα, υπάρχουν μετωπικοί σταθμοί:
- στην Ελευσίνα (Χ.Θ. 26+600) και στις δύο κατευθύνσεις, 
- στον Ισθμό (Χ.Θ. 73+300) και στις δύο κατευθύνσεις, 
- στο Ζευγολατιό (Χ.Θ. 94+600) με κατεύθυνση προς Πάτρα και 
- στο Ρίο (Χ.Θ. 205+300)  με κατεύθυνση προς Αθήνα
Καθώς και οι πλευρικοί στον κόμβο της Νέας Περάμου (Χ.Θ. 33+650), στον κόμβο Πάχης (Χ.Θ. 41+750), και στον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων (Χ.Θ. 65+010).
Επιπλέον, οι οδηγοί θα βρουν μπροστά τους έναν ακόμη σταθμό διοδίων στην Τύρια, περιοχή στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, κατά την είσοδό τους στην Εγνατία Οδό. Το αντίτιμο των διοδίων έχει ως εξής:
1 κατηγορία: 1,7 ευρώ, 2 κατηγορία: 2,4 ευρώ
3 κατηγορία: 6 ευρώ, 4 κατηγορία: 8,4 ευρώ

Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου
Ειδική μνεία στη διαδρομή από την Αθήνα προς την Ηγουμενίτσα, θα πρέπει να γίνει στη γέφυρα που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο, την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» αποτέλεσε ένα ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών της χώρας, ενώ πλέον συνιστά και ένα σημαντικό αξιοθέατο για κάθε οδηγό. Ως εκ τούτου ερχόμενοι από Ρίο - και πριν περάσετε από το Σταθμό Διοδίων του Αντιρρίου- μπορείτε να σταθμεύσετε στο άνετο πάρκινγκ που υπάρχει στα δεξιά σας. Μία επίσκεψη στο εκθεσιακό κέντρο της Γέφυρας σίγουρα αξίζει τον κόπο, ενώ βγαίνοντας από αυτό και αν ανεβείτε τα μεταλλικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο θεατήριο (belvedere) της Γέφυρας, η θέα θα σας αποζημιώσει.

Το κόστος διέλευσης της Γέφυρας
Όσον αφορά το κόστος για τη διέλευση της Γέφυρας, αυτό εξαρτάται από το αριθμό των διελεύσεων, αφού πέρα της τιμής της απλής διελεύσεως, υπάρχουν και τα «πακέτα» για περισσότερες, όπως η κάρτα 10 διελεύσεων, η κάρτα «Επιστρέφω 36» και το e-pass. Συγκεκριμένα, για τα επαγγελματικά οχήματα ισχύουν τα εξής:
Τέλος, το e-pass απευθύνεται στους καθημερινούς χρήστες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδίζουν χρόνο και χρήμα, καθώς ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων στο διάστημα τους ενός μηνός, μειώνεται και το αντίτιμο του εισιτηρίου. 
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών στο Αντίρριο στο τηλ.: 2634 039 010

Σημεία εξυπηρέτησης πελατών (ΣΕΠ)
Στο «κομμάτι» της διαδρομής από την Ελευσίνα μέχρι και τη γέφυρα του Ρίου, μπορεί κανείς να απευθυνθεί στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Ολυμπίας Οδού (22960 95555), το οποίο και λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή από 09:00-17:00, βοηθώντας τους χρήστες του δρόμου με όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου. 

Όσον αφορά την Εγνατία Οδό, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου υπάρχει στη διάθεση των χρηστών, ο τετραψήφιος κωδικός τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης 1077, ο οποίος και μπορεί να κληθεί τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο, παρέχοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να επικοινωνεί με ένα τοπικό Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας για άμεση βοήθεια.

Στάση για…
- Καφέ: Μία μικρή παράκαμψη για τα παραθαλάσσια Ξυλόκαστρο (έξοδος 117, απόσταση 1 χλμ) και Αίγιο (έξοδος 172, απόσταση 5 χλμ) ή τα γραφικά Γιάννενα, μοιάζει ιδανική αν υπάρχει περίσσευμα χρόνου.
- Βενζίνη: Μία σειρά από βενζινάδικα στην Ακράτα, προσφέρουν μία καλή ευκαιρία για ανεφοδιασμό.
- Φαγητό: Η Αμφιλοχία, με θέα απέναντι τη Λευκάδα, είναι μία καλή επιλογή για φαγητό, όπως και το χωριό Μενίδι λίγο πριν την ¶ρτα, το οποίο και φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του.

Προσοχή, προσοχή!
Μέχρι να ολοκληρωθούν η Ολυμπία και η Ιονία Οδός, ο δρόμος από την Αθήνα μέχρι την Πάτρα, αλλά και από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, θα συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους οδηγούς που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδρομή, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο επικίνδυνες στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τροχαία περιλαμβάνει κάθε φορά 5 σημεία των εν λόγω δρόμων, μεταξύ των οποίων οι οδηγοί θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, στις μεγάλες εξόδους. Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:
- Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 183ο χιλιόμετρο – 196ο χιλιόμετρο μεταξύ των περιοχών Παναγιά – Χάνι Τερόβου)
- Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 119ο χιλιόμετρο – 127ο χιλιόμετρο, περιοχή Μενιδίου)
- Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων (από το 6ο – 10ο χιλιόμετρο, περιοχή Αντιρρίου)
- Εθνική Οδός Αθηνών – Πατρών (από το 188ο χιλιόμετρο – 205ο χιλιόμετρο, από τη περιοχή Λαμπίρι έως το Ρίο)
Αξίζει επίσης γνωρίζει κανείς, ότι εδώ και λίγο καιρό βρίσκονται σε λειτουργία στο Εθνικό δίκτυο Αντιρρίου-Ιωαννίνων, κάμερες – ραντάρ από το Αντίρριο μέχρι την Αμφιλοχία οι οποίες και λειτουργούν καθΆ όλο το 24ωρο ελέγχοντας το όριο ταχύτητας των οχημάτων. Τα σημεία στα οποία τοποθετηθήκαν τα ραντάρ είναι τα εξής:
Από Αντίρριο προς Αμφιλοχία
- Στο Ευηνοχώρι στο 23 χιλιόμετρο, λίγο πριν από τη γέφυρα του Ευήνου
- Στον κόμβο του Αγίου Συμεών στο 31,1 χιλιόμετρο
- Στην περιοχή Φραγκουλέϊκα στο 52,6 χιλιόμετρο
Από Αντίρριο προς Αμφιλοχία
- Στο 35,8 χιλιόμετρο
- Στο 32 χιλιόμετρο
- Στο 22,5 χιλιόμετρο.