Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Υπουργείο Μεταφορών και υπουργείο Οικονομικών δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα όσον αφορά στις επικείμενες αλλαγές του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

Αλαλούμ με τα τέλη κυκλοφορίας

2.260 Επισκέψεις στο άρθρο (9/5/2018)

Από τη μία ο υφυπουργός Μεταφορών ρίχνει στο τραπέζι την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ενώ από την άλλη κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν κάθε τέτοιο σενάριο. Τελικά ποιον πρέπει να πιστέψουμε;

Το θέμα της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας βρέθηκε στην ατζέντα του υπουγείου Μεταφορών σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, κ. Νίκου Μαυραγάνη, καθώς υπάρχουν σκέψεις για να προστεθεί και η αξία του οχήματος στην συνάρτηση για τον υπολογισμό τους. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν πως τίθενται υπό εξέταση νέες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για το 2019, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου πέραν των περιβαλλοντικών κριτηριών, τα οποία μεταφράζονται στις εκπομπές ρύπων του εκάστοτε αυτοκινήτου, θα συνυπολογίζονται η παλαιότητα παράλληλα με την αξία του.

Από την άλλη, όμως, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις του κ. Μαυραγάνη τονίζοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα προς συζήτηση και πως τέτοιου είδους αλλαγές ενδεχομένως να γίνουν όταν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, γιατί δεν μπορούν να διορθωθούν αδικίες και στρεβλώσεις για κάποιες κατηγορίες οχημάτων, χωρίς να επιβαρυνθούν άλλες κατηγορίες.

Παρόλα ταύτα, όπως όλα δείχνουν τα αυτοκίνητα αργά ή γρήγορα θα μπουν για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να είναι για καλό και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα τονώσουν τις μετακινήσεις, καθώς με επαγωγική σκέψη όταν ένα αυτοκίνητο κινείται έχει και λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, συντήρηση, ελαστικά, διόδια κ.ο.κ.) με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε έσοδα από την φορολογία σε αυτά τα αγαθά.