1 στους 2 οδηγούς βρίζει τους άλλους ή κορνάρει άσκοπα.
8 στους 10 Έλληνες παραδέχονται ότι υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας.
8 στους 10 έχουν το τηλέφωνο στο χέρι και 7 στους 10 μιλούν στο τηλέφωνο.
Σχεδόν 1 στους 10 Έλληνες λέει ότι οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα του 15ου Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου, έρευνα σε 11 χώρες
Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το ευρωπαικό καλοκαίρι, το Ίδρυμα VINCI Autoroutes δημοσιεύει τα αποτελέσματα του 15ου Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση. Αυτή η τεράστια ετήσια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.403 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφει τη συμπεριφορά και την εικόνα των Ελλήνων και Ευρωπαίων οδηγών. Ας δούμε τα αποτελέσματα, τα οποία, για μια ακόμη χρονιά, δεν είναι πολύ κολακευτικά.
1 στους 2 οδηγούς βρίζει τους άλλους ή κορνάρει άσκοπα
Ξεκινάμε με κάτι παράδοξο που εντοπίσαμε, μελετώντας τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου και έχει να κάνει με την συμπεριφορά την Ελλήνων οδηγών στο δρόμο. Η συντριπτική πλειοψηφία (97%) δήλωσε πως η στάση του είναι πολύ θετική, όταν βρίσκεται από το τιμόνι, με πολλούς να αναφέρουν πως είναι προσεκτικοί (71%), ήρεμοι (56% ) ή ευγενικοί (24%).
Όλα τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία της δημοσκόπησης σχετικά με την πραγματική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών. Συγκεκριμένα:
Το 57% παραδέχεται ότι βρίζει τους άλλους οδηγούς.
Το 56% κορνάρει άσκοπα στους οδηγούς που τους ενοχλούν.
Το 46% «κολλάει» σκόπιμα στο όχημα ενός οδηγού που το εκνευρίζει.
Το 34% κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο.
Το 21% κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με έναν άλλον οδηγό.
Οι κακοί οδηγοί είναι, κατά την άποψή τους, πάντα οι άλλοι: σχεδόν 9 στους 10 οδηγούς (93%) αναφέρουν τουλάχιστον ένα αρνητικό επίθετο για να περιγράψουν τη συμπεριφορά των άλλων, τους οποίους θεωρούν επικίνδυνους (42%), ανεύθυνους (54%), επιθετικούς (38%) ή ακόμη και αγχωμένους (31%).
Συνέχεια του άρθρου >>>
8 στους 10 Έλληνες παραδέχονται ότι υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας
Το 2025, οι Ευρωπαίοι οδηγοί που δηλώνουν ότι δεν τηρούν τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι ελαφρώς λιγότεροι, αλλά οι επικίνδυνες συμπεριφορές, που συχνά υιοθετούνται με το πρόσχημα της ελευθερίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές συνέπειες για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των άλλων, παραμένουν σε μεγάλη πλειοψηφία. Όσον αφορά τους Έλληνες:
Το 81% των οδηγών υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα.
Το 55% δεν σέβεται τις αποστάσεις ασφαλείας.
Το 47% ξεχνάει να ανάψει το φλας όταν προσπερνά ή αλλάζει κατεύθυνση.
Το 68% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη.
Το 34% κάνει προσπέραση στα δεξιά στον αυτοκινητόδρομο.
Το 46% των οδηγών, ή σχεδόν 5 στους 10, λέει ότι μερικές φορές δε φορά τη ζώνη ασφαλείας.
8 στους 10 έχουν το τηλέφωνο στο χέρι και 7 στους 10 μιλούν στο τηλέφωνο
Το 44% των Ελλήνων θεωρεί την απροσεξία ως μία από τις κύριες αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων γενικά, ωστόσο, το 79% των οδηγών παραδέχεται ότι ενίοτε οδηγεί χωρίς να κοιτάζει τον δρόμο για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα που σημαίνει ότι με ταχύτητα 130 χλμ/ώρα, οδηγεί για τουλάχιστον 130 μέτρα «στα τυφλά».
Η χρήση ενός smartphone κατά την οδήγηση σε όλες τις λειτουργίες του –τηλεφωνικές συνομιλίες, μηνύματα, email, εφαρμογές, GPS κ.λπ.– μειώνεται, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξανόταν συνεχώς:
Το 82% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το smartphone ή προγραμματίζει το GPS του ενώ οδηγεί.
Το 72% δηλώνει ότι μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί εκ των οποίων του 39% τακτικά.
Το 48% ρυθμίζει το GPS ενώ οδηγεί.
Το 26% στέλνει και/ή διαβάζει μηνύματα κειμένου ή email.
Το 29% αναφέρει συμβάντα σε άλλους οδηγούς μέσω μιας εφαρμογής.
Το 7% παρακολουθεί ταινίες ή βίντεο σε smartphone ή tablet.
Οι οδηγοί μιλούν στο τηλέφωνο κυρίως μέσω Bluetooth (56%), μια πρακτική που αποσπά την προσοχή εξίσου με τους άλλους τρόπους επικοινωνίας που εξακολουθούν να είναι πολύ διαδεδομένοι: Το 45% των οδηγών εξακολουθεί να τηλεφωνεί κρατώντας το smartphone στο χέρι, δηλαδή χωρίς συσκευή hands-free ή με ακουστικά- headset ή ακουστικά-ψείρες.
Σχεδόν 1 στους 10 Έλληνες λέει ότι οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αναγνωρίζεται ως η κύρια αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων στους δρόμους γενικά (
54% των Ελλήνων οδηγών).
- Το 9% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι μερικές φορές οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, δηλαδή πάνω από το νόμιμο όριο αλκοόλ και αισθάνεται τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη φυσική ή νοητική του κατάσταση, παρόλο που το 85% αυτών θεωρεί επικίνδυνο να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.
- Το 8% οδηγεί μετά από λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγρήγορσή του, το 9% των ανδρών κάτω των 35 ετών και το 5% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω
- Το 4% οδηγεί έπειτα από χρήση κάνναβης και το 2% των ανδρών ηλικίας 16 έως 24 ετών.
- Το 2% οδηγεί μετά την κατανάλωση ναρκωτικών (κοκαΐνη, έκσταση κ.λπ.) και το 5% των ανδρών ηλικίας 16 έως 24 ετών (5%).