Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Προληπτική συντήρηση & φορτηγό - 8 συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς

Προληπτική συντήρηση & φορτηγό - 8 συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς

  • Προληπτική συντήρηση & φορτηγό - 8 συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς
  • Προληπτική συντήρηση & φορτηγό - 8 συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς

Προληπτική συντήρηση & φορτηγό - 8 συμβουλές που πρέπει να ακολουθείς

51.578 Επισκέψεις στο άρθρο

- Προσοχή στα φρένα & συντήρηση μπαταρίας
- Καθημερινός έλεγχος ελαστικών
- Διαρροές λαδιού & θέματα με τον συμπλέκτη
- Αλλάγές φίλτρων & ζημιές στα υδραυλικά συστήματα

Προληπτική συντήρηση, το Α και το Ω στο φορτηγό

Η σωστή συντήρηση είναι το Α και το Ω για τη «ζωή» του φορτηγού σας. Κάθε βλάβη που σας αφήνει εκτός δρόμου, σημαίνει χαμένος χρόνος και χρήμα. Για το λόγο αυτό, η προληπτική συντήρηση θα σας σώσει από πολλούς μετέπειτα «μπελάδες», γλιτώνοντας χρόνο και λεφτά στην τσέπη. Πάμε όμως να δούμε μερικές σημαντικές συμβουλές, οι οποίες θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης βλαβών.
 

Συντήρηση Μπαταρίας

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για βλάβη στο φορτηγό είναι η δυσλειτουργία της μπαταρίας. Ένα σύγχρονο φορτηγό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από λειτουργίες και συστήματα που χρειάζονται ενέργεια μπαταρίας, οπότε εάν χρησιμοποιηθούν υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση της μπαταρίας. Για να αποφύγετε τυχόν δυσλειτουργίες, διατηρήστε τις μπαταρίες καθαρές και φορτισμένες και βεβαιωθείτε ότι οι ηλεκτρικές συνδέσεις στο κουτί των μπαταριών είναι καθαρές και απαλλαγμένες από διάβρωση (αλλιώς χρησιμοποιείστε αντιδιαβρωτικό σπρέι).

Προσοχή στα φρένα

Τα φρένα εκτίθενται σε μεγάλη φθορά και τα μπλοκαρισμένα ή κολλημένα φρένα είναι ένα πολύ συνηθισμένο ζήτημα που απαιτεί οδική βοήθεια. Οι λόγοι είναι πολλοί και περιλαμβάνουν ραγισμένους δίσκους, φθαρμένα τακάκια, κολλήματα στις δαγκάνες κ.ο.κ. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με τακτικούς ελέγχους προληπτικής συντήρησης και τηρώντας τα προγραμματισμένα διαστήματα σέρβις.
 

Καθαρές ηλεκτρικές συνδέσεις στη μίζα

Υπάρχει περίπτωση να συναντήσουμε προβλήματα και στον κινητήρα εκκίνησης (μίζα), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία του κινητήρα. Αυτό οφείλεται πολύ συχνά σε χαλαρές ή κακές ηλεκτρικές συνδέσεις, που προκαλούνται – σε αυτήν την περίπτωση – από διάβρωση. Για να το αποφύγετε, ελέγξτε τις συνδέσεις του κινητήρα της μίζας και, εάν χρειάζεται, καθαρίστε και λιπάνετε με αντιδιαβρωτικό σπρέι.

Καθημερινός έλεγχος ελαστικών

Τα ελαστικά κατέχουν κι αυτά μία σημαντική θέση στη λίστα, όπου βρίσκουμε διαφορετικούς τύπους ζημιών, όπως οι εκρήξεις ελαστικών. Ελέγχοντας καθημερινά τα ελαστικά σας, μπορείτε να αποφύγετε πολλά προβλήματα. Αναζητήστε ασυνήθιστη φθορά και ζημιά στα σπειρώματα και στα πλευρικά τοιχώματα των ελαστικών.
 

Διαρροές λαδιού

Οι διαρροές λαδιού μπορούν επίσης να προκαλέσουν περιττές ακινητοποιήσεις, με τις πιο συχνές να προέρχονται από εύκαμπτους σωλήνες. Διαρροές μπορούν να βρεθούν τόσο στο υδραυλικό τιμόνι όσο και στο σύστημα λαδιού κινητήρα, ενώ γενικά συμβαίνουν λόγω κακής χρήσης και έλλειψης συντήρησης. Αναζητώντας για διαρροές λαδιού κάτω από το όχημα, μπορείτε να αποφύγετε μια βλάβη πριν συμβεί.

Θέματα με τον συμπλέκτη

Αυτά μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, όπως φθαρμένους δίσκους συμπλέκτη ή διαρροές πνευματικών εύκαμπτων σωλήνων. Μπορούν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια του σέρβις, οπότε για να τα αποφύγετε, φροντίστε να παρευρεθείτε στα προγραμματισμένα ραντεβού σας. Εάν το κιβώτιο ταχυτήτων χρησιμοποιείται λανθασμένα στη χειροκίνητη λειτουργία, συνιστάται η εκπαίδευση του οδηγού για να βεβαιωθείτε ότι το κιβώτιο ταχυτήτων και ο συμπλέκτης χρησιμοποιούνται σωστά.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>