Μέσα στο 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του αυτοματοποιημένου αστικού λεωφορείου.
Κλειδί του εγχειρήματος, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του μοντέλου.
Ποικίλες οι πρωτοβουλίες της γερμανικής εταιρείας, εδώ και χρόνια, πάνω στον κλάδο της αυτόνομης οδήγησης.
Αναβαθμίζονται και οι μπαταρίες για τις διάφορες εκδόσεις του Lion΄s City E.
Κλειδί του εγχειρήματος, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του μοντέλου
Σε κάθε περίπτωση, τίποτε από τα παραπάνω δε θα είχε γίνει πράξη, αν δεν υπήρχε το projetc MINGA, το οποίο η MAN χαρακτηρίζει ως τον «ακρογωνιαίο λίθο του χάρτη πορείας της προς την αυτοματοποίηση».
Κι αυτό, διότι το εν λόγω ερευνητικό έργο – που καταπιάνεται με την αυτοματοποιημένη τοπική μεταφορά στο Μόναχο – «ενσαρκώνει» το όραμα της MAN για
αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 (δίχως την παρέμβαση οδηγού δηλαδή), με την έμφαση, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, να δίνεται στην ενσωμάτωση τόσο του συγκεκριμένου συστήματος, όσο και των υπόλοιπων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Πώς καθίσταται κάτι τέτοιο εφικτό; Σε πρώτη φάση, γίνεται πράξη μέσα από μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που εισήχθη στο έτος μοντέλου 2024, με την ίδια την εταιρεία μάλιστα να ξεκαθαρίζει πως σχεδιάζει να δοκιμάσει αυτοματοποιημένα λεωφορεία σε διαφορετικές αγορές και περιπτώσεις χρήσης, βελτιώνοντας σταδιακά τα συστήματα και προετοιμάζοντάς τα για εμπορική ανάπτυξη.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η επίτευξη του επιπέδου 4 στην αυτόνομη οδήγηση απαιτεί πλεονασμούς σε όλα τα κρίσιμα για την ασφάλεια συστήματα – από τη λειτουργία ADS (Automated Driving System), μέχρι τις ρυθμίσεις πέδησης, διεύθυνσης και επικοινωνίας.
Ποικίλες οι πρωτοβουλίες της γερμανικής εταιρείας, εδώ και χρόνια, πάνω στον κλάδο της αυτόνομης οδήγησης
Όπως και να έχει, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που οι Γερμανοί καταπιάνονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αντιθέτως, η εν λόγω πρωτοβουλία βασίζεται σε μια πολυετή έρευνα, με δοκιμές στον πραγματικό κόσμο, μέσω συνεργατικών έργων με δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους (όπως π.χ. οι εταιρείες εκμετάλλευσης MVG και SWM).
Το ίδιο το έργο MINGA, άλλωστε, έχει ως σημείο αναφοράς του προηγούμενες μελέτες, όπως το project @CITY - όπου η
MAN και 14 ακόμη εταίροι επικεντρώθηκαν στην αυτοματοποίηση ελιγμών που αφορούν στην προσέγγιση των λεωφορείων σε στάσεις.
Μάλιστα, ένα άλλο εν εξελίξει έργο αυτήν την περίοδο είναι το BeIntelli στο Βερολίνο, όπου ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρικό λεωφορείο ΜΑΝ, εξοπλισμένο με 60 αισθητήρες, δοκιμάζεται κατά μήκος μιας κεντρικής διαδρομής, βοηθώντας στην οπτικοποίηση των τεχνολογιών που συνδέονται με την αυτόνομη οδήγηση.
Αναβαθμίζονται και οι μπαταρίες για τις διάφορες εκδόσεις του Lion΄s City E
Οι εξελίξεις ωστόσο δε σταματούν εδώ για τη MAN, μιας και το δέλεαρ της ηλεκτροκίνησης εξακολουθεί να φιγουράρει στην κορυφογραμμή των εξελίξεων για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Υπό αυτό το πρίσμα, συνεπώς, η εταιρεία παρουσίασε μια σημαντική αναβάθμιση στο έτος μοντέλου 2025 του
Lion΄s City E, συστήνοντας μια νέα γενιά μπαταριών ιόντων λιθίου (NMC), που παράγονται εσωτερικά στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Νυρεμβέργη.
Αυτές οι μπαταρίες λοιπόν, σύμφωνα με την MAN, είναι πιο ισχυρές, ελαφρύτερες και πιο συμπαγείς από τις προηγούμενες, ενώ, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, προσφέρουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και μειωμένο βάρος, με αποτέλεσμα την αύξηση της αποδοτικότητας και της λειτουργικής ευελιξίας.
Ομοίως, ο παράγοντας της αρθρωτής διαμόρφωσης επιτρέπει στους χειριστές να προσαρμόζουν τον αριθμό των συστοιχιών αναλόγως, με την έκδοση των 12 μέτρων του μοντέλου να διατίθεται με τέσσερα ή πέντε πακέτα (356 ή 445kWh), την αρθρωτή έκδοση των 18 μέτρων με έξι ή επτά πακέτα (534 ή 623kWh) και την έκδοση των 10 μέτρων με τέσσερα πακέτα (356 kWh).
Με βάση τη ΜΑΝ, εξάλλου, η στρατηγική της «μέγιστης εμβέλειας» επιτρέπει ημερήσιες αποστάσεις έως και 380 χλμ., με εκφόρτιση έως και 90%, την ίδια ώρα που η στρατηγική «αξιόπιστη εμβέλεια» δίνει προτεραιότητα στη μακροζωία της μπαταρίας, ξεκινώντας με βάθος εκφόρτισης 65% και αυξάνοντας το βάθος με την πάροδο του χρόνου, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερή αυτονομία κατά τη διάρκεια της ζωής του οχήματος.
Ολοκληρώνοντας, αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το νέο σύστημα μπαταριών εκτιμάται πως θα μπορεί να υποστηρίξει μια διάρκεια ζωής που θα φτάνει τα 14 έτη - συνδυαστικά με ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα -, ενώ, χάρη σε μια καθιερωμένη διαδικασία ανακύκλωσης, θα παρέχει τη δυνατότητα να ανακτηθεί έως και το 96% των συστατικών της μπαταρίας.