Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Φρένα για LCV - HCV οχήματα. Basic Tips

6.552 Επισκέψεις στο άρθρο (11/3/2021)

Ρόλος της ύπαρξής τους, σε όλους τους τύπους των οχημάτων είναι η επιβράδυνση της κίνησής τους ως τον βαθμό και της πλήρους ακινητοποίησης. Σκοπός τους η ενεργός συμμετοχή τους στην ασφαλή κίνηση-μετακίνηση οχημάτων, φορτίων, ανθρώπων. Ανάγκη τους, η σωστή συντήρησή τους.

Τα φρένα τόσο στα φορτηγά (Hcv) όσο και στα Lcv λειτουργούν βάσει της αρχής της τριβής. Και τα δύο είδη οχημάτων έχουν τύμπανα φρένων, μαζί με τα τακάκια και τα παπούτσια τους, συνδεδεμένα στους άξονες των τροχών του οχήματος. 

Τα φρένα αυτοκινήτων βασίζονται στο υγρό φρένων που ρέει μέσω του συστήματος για να λειτουργήσει σωστά. Έτσι, τα φρένα αυτοκινήτων είναι ένα υδραυλικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε υγρά. Από την άλλη πλευρά, τα φρένα των φορτηγών εξαρτώνται από τον πεπιεσμένο αέρα (και τα λεωφορεία χρησιμοποιούν επίσης αυτόν τον τύπο συστήματος φρένων.)

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη χρήση αέρα είναι ότι ποτέ δεν εξαντλείται (όπως το δοχείο υγρού φρένων). Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα αερόφρενου είναι πολύ αξιόπιστο
(ακόμη και αν υπάρχει μια μικρή διαρροή στο σύστημα, αυτό λειτουργεί).

Τα περισσότερα από τα νεότερα βαρέα φορτηγά χρησιμοποιούν ένα διπλό σύστημα πέδησης αέρα που δεν είναι διαθέσιμο σε αυτοκίνητα. Ένα ενιαίο σύνολο χειριστηρίων φρένων λειτουργεί και τα δύο αυτά ξεχωριστά συστήματα φρένων αέρα. Εάν το ένα σύστημα αποτύχει, το άλλο θα λειτουργήσει.

Το μειονέκτημα στο σύστημα πεπιεσμένου αέρα των φορτηγών είναι καθυστέρηση φρένων. Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για να περάσει ο αέρας από τις γραμμές και να αναγκάσει τις επενδύσεις να έρθουν σε επαφή με το τύμπανο. Όταν πιέζουν το πεντάλ φρένου, οι οδηγοί πρέπει να συνηθίσουν το γεγονός ότι τα φρένα αέρα δεν λειτουργούν ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει σε ένα αυτοκίνητο. Ο χρόνος καθυστέρησης είναι μικρότερος από ένα δευτερόλεπτο, επομένως αυτό δεν είναι σημαντικό πρόβλημα.

Το σύστημα πέδησης αέρα του φορτηγού έχει πολλές εργασίες. Πρώτον, διατηρεί μια σταθερή παροχή πεπιεσμένου αέρα. Επιπλέον, πρέπει να κατευθύνει τη ροή του αέρα. Τέλος, χρησιμοποιεί την ενέργεια της πίεσης του αέρα και τη μετατρέπει σε μηχανική δύναμη.

Advanced Tip - Προσοχή στο Brake Fade!

Oι επαγγελματίες οδηγοί και οι Experts της καλής συντήρησης των φρένων γνωρίζουν πως όταν το τύμπανο φρένων υπερθερμανθεί,
απλώνεται μακριά από τα παπούτσια φρένων. Τότε το τύμπανο και τα παπούτσια δεν έρχονται σε πλήρη επαφή. Τα άλλα φρένα πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά για να αντισταθμίσουν την ανάγκη για μείωση της ταχύτητας του οχήματος. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί πολύ, αυτά τα συστήματα θα υπερθερμανθούν, οδηγώντας σε αστοχία του φρένου. Τα καυτά φρένα μπορεί επίσης να υπερθερμανθούν σε βαθμό που θα …καπνίσουν. Κάθε οδηγός, όταν φρενάρει,  που αισθάνεται την ανάγκη να αυξήσει την πίεση στο πεντάλ του φρένου θα πρέπει να ελέγξει τα φρένα του.

Μεγάλα δισκόφρενα για φορτηγά

Ορισμένα φορτηγά έχουν δισκόφρενα αντί για φρένα S-Cam. Η πίεση του αέρα λειτουργεί στο θάλαμο φρένων και στον ρυθμιστή χαλαρότητας με τον ίδιο τρόπο που κάνει στα φρένα S-Cam. Ωστόσο, μια βίδα τροφοδοσίας αντικαθιστά το S-Cam. Η βίδα τροφοδοσίας περιστρέφεται με πίεση στον θάλαμο φρένων και στον ρυθμιστή χαλάρωσης. Στη συνέχεια, η βίδα τροφοδοσίας πιάνει το δίσκο ή το ρότορα ανάμεσα στα τακάκια επένδυσης φρένων δαγκάνας.

Τα οφέλη των φρένων δίσκου αέρα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
  • Σε σύγκριση με τα ταμπούρα, τα δισκόφρενα αέρα μειώνουν τις αποστάσεις ακινητοποίησης σχεδόν 40 %. Επειδή εφαρμόζεται διαρκής πίεση , είναι ευκολότερο για το όχημα να σταματήσει εντελώς.
  • Τα δισκόφρενα αέρα δεν αυξάνουν τη φθορά των επενδύσεων των φρένων σε ένα ρυμουλκούμενο .
Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα τους, η αλλαγή τους σημαίνει και κόστος (περίπου διπλάσιο του κόστους των τυμπάνων φρένων). Στην Ευρώπη, περισσότερο από το 80% των εμπορικών φορτηγών χρησιμοποιούν ήδη φρένα αέρα. Η πλήρης αντικατάσταση στα φρένα δίσκου αέρα μπορεί να απαιτήσει  από 10-15 χρόνια.

Σε έρευνες και tests σε προσομοιωτή, που έχουν διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πορίσματα έδειξαν πως η χρήση φρένων αέρα φέρνει ως αποτέλεσμα λιγότερες συγκρούσεις, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από τη χρήση τυμπάνων φρένων (καθώς η απόσταση ακινητοποίησης των οχημάτων βελτιωνόταν κατά 30%).

Δείτε Video πως λειτουργούν
 


Ας δούμε τους Top 4 Ειδικούς των Φρένων !