Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το Ευρωκοινοβούλιο θα εξετάσει το κατά πόσο η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή και αντίστροφα, επηρεάζει μεταξύ άλλων και την οδική ασφάλεια.

H θερινή ώρα επηρεάζει την οδική ασφάλεια!

1.949 Επισκέψεις στο άρθρο (14/2/2018)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να διερευνήσει τις συνέπειες της αλλαγής ώρας σε θέματα οδικής ασφάλειας, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλλαν Φιλανδοί ευρωβουλευτές.

Ως γνωστόν, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και συγκεκριμένα της Οδηγίας 2000/84/ΕΚ, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου του 2001, οι πολίτες των διαφόρων χωρών της ΕΕ μετακινούν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (θερινή ώρα) και επιστρέφουν στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, σε ετήσια βάση.
Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως διάφορες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως οι Ρωσία, Τουρκία, Λευκορωσία και Ισλανδία, έχουν ήδη σταματήσει να αλλάζουν την ώρα από χειμερινή σε θερινή και αντίστροφα.
Με αυτό το δεδομένο αξίζει να αναφέρουμε πως, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν αιτήματος Φιλανδών ευρωβουλευτών, τονίστηκε από διάφορους εκπροσώπους πως, η πρακτική της αλλαγής της ώρας σε θερινή, πλήττει την υγεία, την παραγωγικότητα στην εργασία, τη γεωργία καθώς επίσης και την… οδική ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν πως η αλλαγή της ώρας βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας ενώ συνεισφέρει και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων λόγω σκότους…
Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τελικά ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών της αλλαγής ώρας, ζητώντας να παρασουσιαστεί σχέδιο αναθεώρησης της σχετικής Οδηγίας.
Σύμφωνα μάλιστα με διεθνή μέσα, υπέρ του συγκεκριμένου ψηφίσματος τάχθηκαν 384 ευρωβουλευτές ενώ 153 άλλοι το καταψήφισαν.