Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το 28% των θανάτων σε τροχαία στην ΕΕ αφορά σε πεζούς ή ποδηλάτες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΕ.

Οι θάνατοι πεζών & ποδηλατών προβληματίζουν την ΕΕ

3.469 Επισκέψεις στο άρθρο (30/1/2020)

Οι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι ευπαθών χρηστών του οδικού δικτύου και η ιδιαίτερα χαμηλός ρυθμός μείωσης τους σε ετήσια βάση, προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ, επιβάλλοντας την άμεση λήψη μέτρων.

Με βάση την πιο πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές (ETSC: European Transport Safety Council), το πρόβλημα που παρατηρείται σε ότι αφορά τους θανάτους και τους τραυματισμούς των λεγόμενων «ευπαθών χρηστών» του οδικού δικτύου, δηλαδή τους πεζούς και τους ποδηλάτες, είναι ιδιαίτερα έντονο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Πιο συγκεκριμένα, κατά στο διάστημα 2010 – 2018, οι θάνατοι πεζών σε τροχαία δυστυχήματα στην ευρύτερη επικράτεια της ΕΕ ανήλθαν στους 51.300 ενώ την ίδια στιγμή, 19.450 ήταν οι νεκροί ποδηλάτες.
Πέραν φυσικά του μεγάλου αριθμού των χαμένων ζωών που παρατηρείται, ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι και ο ρυθμός μείωσης τους, ειδικά σε σχέση με τους θανάτους που σχετίζονται με τους επιβάτες διαφόρων άλλων τύπων οχημάτων.
Συγκεκριμένα, οι θάνατοι επιβατών σε διάφορους τύπους οχημάτων στην ΕΕ παρουσίασαν μείωση της τάξης του 3,1% ανά έτος στο διάστημα 2010 – 2018 ενώ την ίδια στιγμή οι θάνατοι πεζών και ποδηλατών μειώνονται κατά –μόλις- 0,4% σε ετήσια βάση, δηλαδή 8 φορές πιο αργά!
Κατά τη διάρκεια του 2018, οι θάνατοι πεζών και ποδηλατών αφορούσαν στο 29% όλων των καταγραμμένων νεκρών από τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ. Η πρόσκρουση με κάποιο όχημα ήταν η αιτία για το 99% των θανάτων πεζών σε αυτές τις περιπτώσεις και για το 83% των ποδηλατών.
Επιπρόσθετα, περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς των συγκεκριμένων χρηστών του οδικού δικτύου είχαν ηλικία άνω των 65 ετών, δεδομένου ότι σε αυτές τις ηλικίες είναι αρκετά πιο δύσκολη και η πλήρης ανάρρωση μετά από σοβαρό τραυματισμό.
Συνολικά, το 21% των θανάτων που οφείλονται σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα είναι πεζοί ενώ το 8% είναι ποδηλάτες.
Περισσότερα για τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας μπορείτε να βρείτε εδώ