Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Αυξάνουν οι υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση των οποίων, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των πολιτών στις κατά τόπου υπηρεσίες Μεταφορών.

Περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες για τους οδηγούς

2.823 Επισκέψεις στο άρθρο (8/4/2021)

Υπηρεσίες όπως οι εκδόσεις αδειών οδήγησης, οι μεταβιβάσεις οχημάτων, η παρακολούθηση του point system και η έκδοση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, θα μπορούν να πραγματοποιούνται με ένα… click!

Η χορήγηση, η αντικατάσταση και η ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης, η μεταβίβαση οχήματος, ο έλεγχος της συμπεριφοράς των οδηγών μέσω του point system και η έκδοση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, θα μπορούν να διεκπεραιώνονται μέσω υπολογιστή.
Η αρχή για τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση των διπλωμάτων οδήγησης και των άλλων υπηρεσιών που παρέχονται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας, είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020, όταν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε ξεκινήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό 13 υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών. Με τη νέα προγραμματική συμφωνία των υπουργών Κυριάκου Πιερρακάκη και Κώστα Καραμανλή, η ψηφιοποίηση εξελίσσεται περαιτέρω.
 
Συγκεκριμένα, μέσω του drivers. services.gov.gr είναι δυνατή η ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας οδήγησης. Ο κάθε χρήστης θα μπορεί να επισκέπτεται την παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση δύο ημέρες μετά την επιτυχή έκβαση των εξετάσεών του και να «κατεβάζει» όπως και να εκτυπώνει την προσωρινή άδεια οδήγησης. Υπενθυμίζεται πως η αρχή για την υπηρεσία αυτή είχε γίνει από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου πιλοτικά μπορούσε να γίνει μέσω του gov.gr η αντικατάσταση και η έκδοση αντιγράφου της άδειας οδήγησης. Πρόσφατα, το παραπάνω κατέστη δυνατό και στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες οι παραπάνω υπηρεσίες θα είναι σταδιακά διαθέσιμες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
 
Επιπλέον, εντός Μαΐου προβλέπεται να είναι δυνατή μέσω του gov.gr, η έκδοση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου για τους επαγγελματίες οδηγούς. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι επαγγελματίες οδηγοί θα εκδίδουν γρήγορα την κάρτα ψηφιακού ταχογράφου, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στις κατά τόπους διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών.
 
Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του ηλεκτρονικού προγραμματισμού των εξετάσεων οδήγησης στην Περιφέρεια Αττικής, με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα να παρέχει τη δυνατότητα στους υποψήφιους οδηγούς να επιλέγουν την ημέρα και ώρα που επιθυμούν να εξεταστούν. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να αλλάξει η διαδικασία ανανέωσης της υφιστάμενης άδειας οδήγησης, με την κατάργηση των ιατρικών πιστοποιητικών, με τη μορφή που αυτά έχουν έως σήμερα. Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία αναμένεται να μοιάζει με αυτή της άυλης συνταγογράφησης, με τις γνωμοδοτήσεις των γιατρών να καταχωρούνται στον ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε οδηγού.
 
Τέλος, ψηφιακό θα γίνει και το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών ΣΕΣΟ (point system), με την παρακολούθηση των παραβάσεων του ΚΟΚ και της συμπεριφοράς των παραβατών οδηγών, θα πραγματοποιείται πλέον μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής. Την εν λόγω εφαρμογή θα είναι δυνατό να τη χρησιμοποιούν και οι πολίτες, προκειμένου να ενημερώνονται για τους βαθμούς τους στο point system. Σημειώνεται κλείνοντας, πως θα δημιουργηθεί η εφαρμογή MyPhoto.gov.gr, για όλες τις διαδικασίες που απαιτούν το «ανέβασμα» φωτογραφίας.