Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

«… σε βάθος π.χ. 3ετίας, το συνολικό κόστος απόκτησης ενός οχήματος με χρηματοδότηση ή leasing, είναι στα ίδια επίπεδα».

    Τι ωφελεί τους ελεύθερους επαγγελματίες

    32.772 Επισκέψεις στο άρθρο (12/11/2018)

    Αν η επιχειρηματική δραστηριότητα ενός ελεύθερου επαγγελματία δικαιολογεί τη χρήση Ε.Ι.Χ. ως επαγγελματικού οχήματος ή VAN και ο οδηγός του οχήματος είναι ο ίδιος ο ελεύθερος επαγγελματίας, τότε ενδείκνυται η απόκτηση οχήματος με χρηματοοικονομική μίσθωση ή leasing, καθώς δικαιολογούνται δαπάνες, όπως αναλυτικότερα αναφέρουμε στην περίπτωση των επιχειρήσεων.
    Αν η φύση της εργασίας ενός επαγγελματία δεν επιτρέπει την απόκτηση ενός επαγγελματικού Ε.Ι.Χ. (π.χ. ιατροί), τότε δεν υπάρχει κάποια φορολογική ελάφρυνση από δαπάνες που εκπίπτουν, είτε αγοραστεί, είτε ενοικιαστεί, είτε αποκτηθεί με leasing. Σε αυτή την περίπτωση, αποφασίζει ως ιδιώτης και θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα παρακάτω:

    Αγορά
    Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί με απευθείας αγορά από τον ελεύθερο επαγγελματία, τότε αυτό μπορεί να γίνει είτε με μετρητά (πράγμα σχεδόν αδύνατον εν μέσω πολυετούς οικονομικής κρίσης), είτε με δανειοδότηση (συνήθως αναλαμβάνουν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων τη σύναψη της σύμβασης), η οποία ωστόσο επιβαρύνει το κόστος αγοράς με υψηλούς τόκους.

    Αγορά με χρηματοδότηση
    Οι ελληνικές αντιπροσωπείες προσφέρουν μια πληθώρα λύσεως ως προς την απόκτηση ενός οχήματος μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης. Αν ο ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται ένα επιβατικό όχημα, τότε το κόστος αγοράς με χρηματοδότηση συμφέρει ως προς τη δανειοδότηση.
    Leasing
    Με τη μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει στην κατοχή του ένα όχημα για το οποίο καταβάλει ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα χωρίς έξτρα έξοδα που σχετίζονται με την επισκευή ζημιών, τη συντήρηση, την αλλαγή ελαστικών, αλλά και χωρίς τα έξοδα της ασφάλισης και των τελών κυκλοφορίας.

    Χρηματοδότηση vs Leasing
    Με τη χρηματοδότηση ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλει για την αγορά λιγότερα χρήματα σε σχέση με το leasing, αλλά αναλαμβάνει ο ίδιος τα έξοδα που ακολουθούν για συντήρηση κλπ., αλλά και ασφάλιση και τέλη κυκλοφορίας. Έτσι, το συνολικό κόστος σε χρονικό βάθος π.χ. 3ετίας, διαμορφώνεται περίπου στα ίδια επίπεδα και με τους δύο τρόπους αγοράς. Ωστόσο, αν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιλέξει τη χρηματοδότηση, τότε το όχημα μετά την τριετία θα γίνει δικό του. Αν έχει επιλέξει τη μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση τότε μετά την τριετία θα επιστρέψει το όχημα στην εταιρεία leasing ή θα καταβάλει ένα επιπλέον ποσό για να περιέλθει στην κυριότητά του το όχημα (συνήθως προσυμφωνείται).