Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Δαπάνες όπως το κόστος καυσίμου, εκπίπτουν στην περίπτωση απόκτησης οχήματος με leasing από μια επιχείρηση.

    Πώς θα δικαιολογήσουν δαπάνες για οχήματα οι επιχειρήσεις

    32.771 Επισκέψεις στο άρθρο (12/11/2018)

    Αν την αγορά Ε.Ι.Χ. εξετάζει ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης ή εταίρος σε προσωπική επιχείρηση ή γενικά σε άλλες επιχειρήσεις, τότε η επιλογή του leasing ή της ενοικίασης είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
    Οι ανάγκες μετακίνησης μιας επιχείρησης για τους σκοπούς της επιχειρηματικής της δραστηριότητας αποτελούν δαπάνες που εκπίπτουν. Η απόκτηση του αυτοκινήτου με leasing ή μακροχρόνια ενοικίαση ισχυροποιεί τη συσχέτιση των εξόδων με τη επιχειρηματική δραστηριότητα και επομένως δικαιολογεί με μεγαλύτερη ασφάλεια την καταχώριση των δαπανών στα βιβλία της επιχείρησης. Επίσης, εκπίπτουν κατά περίπτωση δαπάνες που γίνονται για το όχημα, όπως καύσιμα, service κ.λπ.
    Για να εκπίπτουν οι δαπάνες και να μη συσχετιστούν με προσωπικά έξοδα του επιχειρηματία, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τα νόμιμα παραστατικά. Δηλαδή, η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα αφορά σε δαπάνες που πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης, αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και εγγράφονται στα λογιστικά βιβλία.
    Στο leasing ως έξοδα αναγνωρίζονται ο τόκος με τον οποίο επιβαρύνεται η επιχείρηση και η ετήσια απόσβεση του μισθωμένου αυτοκινήτου, ενώ το υπόλοιπο μέρος του μισθώματος αφορά αποπληρωμή κεφαλαίου (δανείου) και δεν αποτελεί δαπάνη.
    Ωστόσο, δεν παρέχεται έκπτωση για τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τα έξοδα μετακίνησης του προσωπικού ή των εκπροσώπων της επιχείρησης, καθώς και τις δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας γενικά των επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων.
    Στην περίπτωση, πάντως, που η χρήση του αυτοκινήτου δεν έχει σχέση με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης (έχει παραχωρηθεί π.χ. σε συγγενικό πρόσωπο), γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί με στοιχεία όπως ασφαλιστήριο συμβόλαιο κ.ά., τότε η δαπάνη δεν εκπίπτει. Σε αυτή την περίπτωση, καταχωρούνται κανονικά όλα τα έξοδα που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, αλλά αναμορφώνονται φορολογικά στο τέλος της χρονιάς και δεν περιλαμβάνονται ως επαγγελματικές δαπάνες.