Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Η αξία της παροχής ενός εταιρικού οχήματος μειώνεται από το 3ο έτος και μετά, με βάση την άδεια κυκλοφορίας του διεθνώς.

    Φορολογούνται οι εργαζόμενοι για εταιρικά αυτοκίνητα - «bonus»

    32.767 Επισκέψεις στο άρθρο (12/11/2018)

    Σε περίπτωση που επιχείρηση παρέχει σε εργαζόμενους εταιρικό αυτοκίνητο, τότε η παραχώρηση εκλαμβάνεται ως παροχή σε είδος και προσμετράται στις αποδοχές τους από μισθωτή εργασία. Το ίδιο συμβαίνει αν το αυτοκίνητο παρασχεθεί σε μέτοχο ή εταίρο.
    Η αξία της παροχής σε είδος υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος που παρέχεται, ώστε να προσμετρηθεί στο φορολογητέο εισόδημα.
    Η ΛΤΠΦ προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους που υποβάλλουν στην Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή οι επίσημοι αντιπρόσωποι / διανομείς των αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένου και πιθανού έξτρα εξοπλισμού. Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος υπολογίζεται ως ποσοστό στο σύνολο της ΛΤΠΦ και όχι κλιμακωτά.
    Αν το εταιρικό όχημα παραχωρηθεί στον εργαζόμενο/μέτοχο/εταίρο για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, τότε η αξία της παροχής σε είδος υπολογίζεται αναλογικά με τους μήνες που χρησιμοποιήθηκε.
    Αν το ίδιο όχημα είχε παραχωρηθεί ταυτόχρονα σε δύο εργαζόμενους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τότε η αξία που προκύπτει από τον υπολογισμό επί της ΛΤΠΦ, δεν θα μοιραστεί και στους δύο, αλλά θα συμπεριληφθεί στις αποδοχές κάθε ενός ξεχωριστά.
    Η αξία της παροχής μειώνεται από το τρίτο έτος κυκλοφορίας του οχήματος και μετά, με βάση την άδεια κυκλοφορίας του διεθνώς. Έτσι, η αξία της παραχώρησης παραμένει ίδια μέχρι τα 2 έτη και μειώνεται:

    • κατά 10% για αυτοκίνητο 3-5 ετών,
    • κατά 25% για αυτοκίνητο 6-9 ετών
    • κατά 50% για αυτοκίνητο από 10 ετών και άνω