Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το νέο σύστημα «GRITS» θα επιτρέπει την πληρωμή των διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες της χώρας με έναν –κοινό- πομποδέκτη, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.

Το νέο σύστημα διοδίων «GRITS»

4.373 Επισκέψεις στο άρθρο (1/6/2020)

Ανακαλύψτε πως λειτουργεί το νέο σύστημα πληρωμής διοδίων «GRITS» με το οποίο θα είναι συμβατοί όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας έως τον προσεχή Οκτώβριο.



Μετά και την επίσημη ακύρωση του διαγωνισμού για το δορυφορικό / ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής διοδίων, η Πολιτεία αναλαμβάνει πλέον να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος καταβολής των διοδίων, σε όλους τους σταθμούς, όλων των μεγάλων οδικών αξόνων του εθνικού δικτύου της χώρας.
Το νέο αυτό σύστημα φέρει την ονομασία «GRITS» (Greek Interoperable Tolling System) και ήδη είναι ενταγμένοι σε αυτό ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η Αττική Οδός, η Ολυμπία Οδός, ο Αυτοκινητόδρομος Μορέα και η Γέφυρα Α.Ε. ενώ, από τον Οκτώβριο θα ενταχθούν η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι σε αυτήν άξονες, η Ιόνια Οδός, η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός.
Στην πράξη αυτό μεταφράζεται με τη δυνατότητα ενός οχήματος να μπορεί να κινηθεί σε όλους τους προαναφερθέντες οδικούς άξονες της χώρας, καταβάλλοντας τα κόμιστρα στους σταθμούς διοδίων τους μέσω ενός –κοινού- πομποδέκτη. Η χρέωση διατηρείται στα 0,06 ευρώ ανά χιλιόμετρο ενώ, κάθε αυτοκινητόδρομος θα διατηρήσει τα όποια εκπτωτικά του πακέτα.
Στην παρούσα φάση, οι αυτοκινητόδρομοι που ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έξουν ξεκινήσει τις δοκιμές των συστημάτων που θα διαρκέσουν για ένα διάστημα 3 – 4 μηνών, με το σύστημα «GRITS» να υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο.