Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Μην κατηγορείτε μόνο το δισκόφρενο!

16.637 Επισκέψεις στο άρθρο (22/7/2020)

Μην κατηγορείτε αποκλειστικά το δισκόφρενο για τα προβλήματα των φρένων, είναι αρκετοί οι παράγοντες που τα επηρεάζουν ενώ 5 –τουλάχιστον- είναι τα σημεία ελέγχου της αποδοτικότητας του φρένου.

Έχουν κατηγορηθεί ως ο κύριος ένοχος των προβλημάτων των φρένων. Ο λόγος για τα δισκόφρενα και τη φθορά τους κάθε φορά που το πεντάλ βρίσκεται σε κίνηση. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά τους; Ζητήσαμε από τον κ. Κωνσταντίνο Πετρομελίδη, ιδιοκτήτη της εταιρείας φρένων φορτηγών «Πετρομελίδης & ΣΙΑ Ο.Ε.», να μας αναλύσει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Aς δούμε τι μας είπε.
 
«Είναι αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ενός φρένου. Από τη σωστή κατανομή του φορτίου και την κατάσταση του οδοστρώματος, μέχρι την κατάσταση των ελαστικών του οχήματος και την ίση κατανομή της πίεσης σε όλους τους τροχούς.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο δισκόφρενο και τη δισκόπλακα, καθώς και η επιφάνειά τους», τονίζει ο κύριος Πετρομελίδης και περιγράφει τα χαρακτηριστικά ενός αποδοτικού φρένου.
 
Ένα φρένο κρίνεται ως αποδοτικό όταν :
- δεν υπερβαίνει τα όρια πρόσφυσης,
- ακινητοποιεί αμέσως το όχημα σε οποιαδήποτε κλίση,
- φτάνει στη μέγιστη απόδοση σε ελάχιστο χρόνο,
- η δύναμη της πέδησης προσαρμόζεται στο φορτίο του τροχού, καθώς και
- όταν υπάρχει σωστή αναλογία φθοράς φρένου και διανυόμενων χιλιομέτρων». 
 
Τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει ο ίδιος, όλο και περισσότερα συστήματα εγγυώνται ένα πιο άνετο και ασφαλές ταξίδι στους οδηγούς. «Συστήματα όπως το ABS, το EBS, το Retarder, το Intarder, το μηχανικό φρενάρισμα, αλλά και οι ηλεκτρονικές ενδείξεις στο ταμπλό που προειδοποιούν για την κατάσταση όλων των συστημάτων λειτουργίας του οχήματος, έχουν αλλάξει τα δεδομένα της οδήγησης. Μικρές επαναστάσεις προς ένα καλύτερο μέλλον που εξελίσσεται κατασκευαστικά κάθε μέρα», καταλήγει.