Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
10 DIY Check: έλεγχοι που γλιτώνουν μπελάδες, καθυστερήσεις & χρήμα

10 DIY Check: έλεγχοι που γλιτώνουν μπελάδες, καθυστερήσεις & χρήμα

1.343 Επισκέψεις στο άρθρο (2/4/2024)

- Στα αυτονόητα: Check λάδια & ψυκτικό υγρό (να λειτουργεί καλά ο κινητήρας)
- Για να ΄σαι σίγουρος: Check ελαστικά και μπουλόνια
- Για να ΄σαι ήσυχος: Check φρένων, τιμονιού, ηλεκτρολογικών
- Ρίχνεις και μια ματιά «τι λέει» το εγχειρίδιο (manual) του οχήματός σου

SPECIAL ΡΕΚΤΙΦΙΕ

Το επαγγελματικό σας είναι κάτι παραπάνω από ένα όχημα. Είναι το μέσο βιοπορισμού σας. Και γι αυτόν τον λόγο λοιπόν, πρέπει να το διατηρείτε πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση λειτουργίας. Να το ελέγχετε τακτικά, να προλαβαίνετε τα μικρό-προβλήματα χρήσης – φθοράς που μπορεί να εμφανίσει, να είστε ένα βήμα μπροστά από την βλάβη.

Αυτό όχι μόνο θα εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσετε να κάνετε την δουλειά σας με «ήσυχο κεφάλι», αλλά και ότι θα γλιτώσετε λεφτά, αφού το να προλάβεις μια ζημιά, θα πει ότι δεν θα χρειαστείς να πληρώσεις για την αποκατάστασή της.
Για να είστε λοιπόν σωστός «νοικοκύρης» του επαγγελματικού σας, δημιουργήσαμε μια λίστα τακτικών ελέγχων που μπορείτε να κάνετε στο όχημά σας. Η λίστα αυτή φτιάχτηκε στα πρότυπα των ελέγχων που συνιστά η Αγγλική Κυβέρνηση στους οδηγούς. Προφανώς, κάθε όχημα είναι διαφορετικό, άρα καλό είναι πάντα να ρίχνετε και 1 ματιά στις οδηγίες του εγχειριδίου του οχήματός σας για να διεξάγετε σωστά τους παρακάτω ελέγχους.

Λάδια κινητήρα

Τα λάδια λιπαίνουν τον κινητήρα του οχήματος για να λειτουργεί αποδοτικά. Τα λάδια πρέπει να διατηρούνται πάντα στο σωστό επίπεδο που συνιστά ο κατασκευαστής του μοντέλου.

Να ελέγχετε συχνά την στάθμη των λαδιών, ιδανικά με το όχημά σας σταθμευμένο σε επίπεδο οδόστρωμα (χωρίς κλίση) και τον κινητήρα κρύο.
Εάν δεν ξέρετε πως, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του οχήματος σας και θα μάθετε πως να ελέγχεται την στάθμη αλλά και πως να συμπληρώνετε λάδια. Το εγχειρίδιο θα γράφει και τι είδους λάδια χρειάζεται ο κινητήρας σας. Να είστε προσεκτικοί, μιας και η χρήση ακατάλληλων λαδιών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου, έως και να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα.

Μην αφήνετε την στάθμη λαδιών να πέσει πολύ χαμηλά. Μην βάλετε περισσότερο λάδι από ό,τι χρειάζεται. Το περίσσιο λάδι προκαλεί ζημιά στον κινητήρα και παράγει βλαβερούς για το περιβάλλον ρύπους.

Ψυκτικό υγρό Κινητήρα

Το ψυκτικό υγρό είναι ένα μείγμα ψυκτικών διαλυμάτων (με ιδιότητες άντι-ψύξης και άντι-διάβρωσης) και νερού που αποτρέπει από τον κινητήρα να υπερθερμαίνεται. Τα ψυκτικά διαλύματα συνήθως αραιώνονται με τον ίδιο όγκο νερού, πριν προστεθεί στο σύστημα ψύξης του κινητήρα.

Πρέπει, λοιπόν, να ελέγχετε συχνά την στάθμη του ψυκτικού υγρού του κινητήρα σας. Εάν διαπιστώσετε ότι αναγκάζεστε να συμπληρώνετε τακτικά το ψυκτικό υγρό, ενδέχεται να υπάρχει διαρροή ή βλάβη στο σύστημα ψύξης.
Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του οχήματός σας για να μάθετε πώς να ελέγχετε και πώς να συμπληρώνετε το ψυκτικό υγρό (όταν αυτό είναι απαραίτητο).

Ελαστικά

Η καλή κατάσταση των ελαστικών είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλειά σας, γι' αυτό καλό θα ήταν να τα ελέγχετε σε εβδομαδιαία βάση για να:
- βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά είναι καλά προσαρμοσμένα και η πίεση τους επαρκής.

- δείτε αν υπάρχουν σημεία φθοράς.

- σιγουρευτείτε ότι το πέλμα έχει επαρκές βάθος.

Τα μπουλόνια πρέπει να σφίγγονται όπως ορίζει ο κατασκευαστής για να βεβαιωθείτε πως τα ελαστικά είναι καλά τοποθετημένα στον άξονα του οχήματος. Ξανά, εδώ συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο για την σωστή τοποθέτησή τους.

Ανιση κατανομή της φθοράς στα ελαστικά του οχήματος σας μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Μπορεί να είναι πρόβλημα των ελαστικών, των φρένων, του τιμονιού, των αναρτήσεων. Αν διαπιστώσετε άνιση κατανομή φθοράς πηγαίνετε το όχημα σας σε έναν μηχανικό.

Παρμπρίζ και παράθυρα

Καθαρίστε συχνά το παρμπρίζ και τα παράθυρα του οχήματός σας, μην βάζετε αυτοκόλλητα ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να εμποδίζουν το οπτικό σας πεδίο. Αν δείτε κάποια ρωγμή στο παρμπρίζ πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό. Μια μικρή ρωγμή μπορεί να μεγαλώσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με τις ταχύτητες αέρα που χτυπάνε το μπροστά μέρος του οχήματός σας.

Μπαταρία

Βεβαιωθείτε ότι οι πόλοι της μπαταρίας είναι σταθεροί, καθαροί και ότι έχουν βαζελίνη. Οι πιο σύγχρονες μπαταρίες δεν χρειάζονται φροντίδα και είναι συνήθως σφραγισμένες, οπότε δεν μπορείτε να τις ελέγξετε. Ωστόσο, αν η μπαταρία έχει τάπα πλήρωσης υγρού, όπως είχαν κάποιες σε παλαιότερα μοντέλα τότε να ελέγχετε την στάθμη του υγρού και να συμπληρώνετε με απιονισμένο νερό αν χρειάζεται, με προσοχή όμως να μην το υπερπληρώσετε.

Φώτα / Προβολείς

Βεβαιωθείτε ότι τα μπροστά και πίσω φώτα, τα φώτα φρένων, τα φλας και τα alarm λειτουργούν όπως πρέπει. Χρησιμοποιήστε την αντανάκλαση στα παράθυρα και στις γκαραζόπορτες για να δείτε αν τα φώτα λειτουργούν.
Διατηρείστε καθαρές τις επιφάνειες των φαναριών, αφού τυχόν βρωμιά και σκόνη θα τα εμποδίσουν από το να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Υαλοκαθαριστήρες

Βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά και ότι έχουν αρκετό απόθεμα υγρού στο δοχείο. Ελέγξτε τα εξαρτήματα των υαλοκαθαριστήρων και αλλάξτε τα σε περίπτωση που έχουν ζημιά.

Τιμόνι - Φρένα

Επισκεφθείτε ένα συνεργείο εάν κατά την διάρκεια της οδήγησης:
- Αισθάνεστε ή ακούτε χτυπήματα ή κροτάλισμα από το τιμόνι ή από τις αναρτήσεις.

- Αν οι μπροστινές ρόδες δεν ανταποκρίνονται σωστά στο γύρισμα του τιμονιού (αν δηλαδή γυρνάτε το τιμόνι από την μια πλευρά στην άλλη και οι τροχοί δεν μετακινούνται μαζί του).

- Αν χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στο στρίψιμο, αν βρίσκετε μεγαλύτερη αντίσταση.

- Αν τα φρένα δεν πιάνουν καλά ή σας φαίνονται χαλαρά όταν πατάτε το πετάλι.
Να θυμάστε να ελέγχετε την λειτουργία των φρένων σας πριν από κάθε διαδρομή.

Τα αερόφρενα χρησιμοποιούν συμπιεσμένο αέρα για να λειτουργήσουν, ο οποίος αποθηκεύεται σε δεξαμενές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τις δεξαμενές αυτές, ότι έχετε στραγγίξει το φίλτρο τους. Δείτε τις σωληνώσεις των αερόφρενων για τυχόν διαρροές ή σημάδια βλάβης.


Κάνοντας τους απαραίτητους ελέγχους γλιτώνετε «μπελάδες», καθυστερήσεις και χρήματα.

Αξίζει, δεν κοστίζει! Εσείς τι λέτε;