Το Van αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Motability Operations (βλ. εταιρεία leasing οχημάτων στο ΗΒ).
Κλειδί της επιτυχίας η πλατφόρμα PBV, που δείχνει το δρόμο για ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του οχήματος.
Συνεχίζεται η παράδοση με πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου από τους Κορεάτες.
Σε συνεργασία με την Motability Operations, τη μεγαλύτερη κοινώς εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης για οχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η KIA παρουσίασε στο πλαίσιο του συνεδρίου των Financial Times, «Future of the Car Summit» (Λονδίνο), το μοντέλο PV5 WAV (Wheelchair Accessible Vehicle), για άτομα που κινούνται χρησιμοποιώντας αναπηρικό αμαξίδιο.
Το εν λόγω project μάλιστα τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν την συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της Ημέρας KIA EV Day, ενώ το πρόγραμμα Motability Scheme του βρετανικού οργανισμού αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του όλου εγχειρήματος, διασφαλίζοντας πως οι χρήστες που λαμβάνουν ένα αναγνωρισμένο επίδομα αναπηρίας μπορούν να επιλέξουν ένα προσιτό και προσβάσιμο όχημα.
Όπως δήλωσε εξάλλου σχετικά και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος & Επικεφαλής του τμήματος PBV της KIA, Sangdae Kim: «Το PV5 WAV είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό όχημα- είναι μια πύλη προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ενσωματώνοντας την τεχνολογία αιχμής Platform Beyond Vehicle (PBV) με προσεγμένο σχεδιασμό, ανοίγουμε το δρόμο για ένα μέλλον όπου όλοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας».
Κλειδί της επιτυχίας η πλατφόρμα PBV, που δείχνει το δρόμο για ανθρώπους με προβλήματα κινητικότητας
Όπως ισχύει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ωστόσο, έτσι κι εδώ κομβικό ρόλο διαδραμάτισε – και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει -
η πλατφόρμα PBV (Platform Beyond Vehicle), χάρη στο πλήρες πακέτο υπηρεσιών της (σ.σ. από προηγμένες λύσεις λογισμικού & ενημερώσεις over-the-air, μέχρι διαφορετικούς τύπους μεταξονίων & αμαξωμάτων) για κάθε κάτοχο LCV.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, λοιπόν, καθίσταται προφανές πως η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού ηλεκτρικού WAV για άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια από την KIA όχι απλώς ευθυγραμμίζεται απόλυτα
με την εξέλιξη των κορυφαίων μοντέλων PBV της εταιρείας, αλλά ανταποκρίνεται και στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για προσβάσιμα οχήματα.
Καθώς η συνεχής ανάπτυξη του τομέα, άλλωστε, προβλέπεται να συγκρουστεί με την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων εσωτερικής καύσης που συνήθως μετατρέπονται σε WAV, η εισαγωγή νέων επιλογών eWAV κρίνεται ως ζωτικής σημασίας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του οχήματος
Όσον αφορά
στα χαρακτηριστικά του PV5 WAV, τώρα, αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα Van που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ελευθερία κινήσεων όχι μόνο στους χρήστες του αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά και στις οικογένειες, στους φροντιστές και στους οδηγούς τους. Έτσι, το όχημα θα παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες να απολαμβάνουν πιο βολικές, άνετες και προσβάσιμες μετακινήσεις, πραγματοποιώντας παράλληλα τη μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα.
Αναλυτικότερα, το PV5 WAV διαθέτει σύστημα πλευρικής εισόδου που επιτρέπει στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων να επιβιβάζονται με ασφάλεια από το πεζοδρόμιο, ενώ περιλαμβάνει και ένα αναδιπλούμενο κάθισμα τρίτης σειράς, για να μπορούν οι φροντιστές να βοηθούν τους επιβάτες αναπηρικού αμαξιδίου από το πλάι.
Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη παραλλαγή με πλευρική είσοδο θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στο εργοστάσιο EVO Hwaseong της KIA στην Κορέα, χρησιμοποιώντας το σύστημα Made-In-Plant της εταιρείας, ενώ ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής έχει σχεδιαστεί για να είναι οικολογικά βιώσιμη, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στο πεζοδρόμιο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευκολίας.
Καταλήγοντας, το
Van διαθέτει μια ράμπα εισόδου για αναπηρικά αμαξίδια ταχείας χρήσης, που είναι κατάλληλη για βάρος μέχρι 300 κιλά, καθώς κι ένα ειδικά αναπτυγμένο σύστημα στερέωσης ζώνης αναπηρικού αμαξιδίου.
Πέρα από τις καινοτομίες υλικού δε, ενσωματώνει απαραίτητες εφαρμογές για τα άτομα με αναπηρία, με βάση την ανοικτή πλατφόρμα λογισμικού AAOS.
Συνεχίζεται η παράδοση με πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου από τους Κορεάτες
Σε κάθε περίπτωση, οι Κορεάτες έχουν αποδείξει πολλάκις την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της προσβάσιμης κινητικότητας για όλους τους ανθρώπους.
Πιο αναλυτικά, το 2012 η KIA σύστησε το έργο «Green Trip» στη Νότια Κορέα, για την ενίσχυση των δικαιωμάτων κινητικότητας & τη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να ταξιδεύουν ελεύθερα, ενώ το 2021, επέκτεινε τις προσπάθειές της σε παγκόσμιο επίπεδο με τη διεξαγωγή ενός έργου έρευνας & επίδειξης καθολικής κινητικότητας στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, για την παροχή υπηρεσιών car-hailing για άτομα με εξειδικευμένες ανάγκες κινητικότητας.