Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

FAQ: Treadware, Traction, Temperature (δείκτες ελαστικών αυτοκινήτου)

2.028 Επισκέψεις στο άρθρο (4/7/2024)
FAQ: Treadware, Traction, Temperature (δείκτες ελαστικών αυτοκινήτου)

FAQ: Treadware, Traction, Temperature (δείκτες ελαστικών αυτοκινήτου)

  • FAQ: Treadware, Traction, Temperature (δείκτες ελαστικών αυτοκινήτου)
  • FAQ: Treadware, Traction, Temperature (δείκτες ελαστικών αυτοκινήτου)

- Γνωρίζετε τι σημαίνουν οι «δείκτες» της ετικέτας των ελαστικών;
- Treadware > μέτρηση της αντοχής & της διάρκειας ζωής του πέλματος
- Traction > μέτρηση της ικανότητας να σταματά σε ευθεία, υγρή επιφάνεια υπό Κ.Σ.
- Θερμοκρασία > μέτρηση της αντίστασης ενός ελαστικού στην παραγωγή θερμότητας

Γνωρίζετε τι σημαίνουν οι «δείκτες» της ετικέτας των ελαστικών;

Έχουμε πει πως ένα καλό ελαστικό πάνω από όλα πρέπει  να είναι ασφαλές! Το δείχνουν και όλες οι έρευνες. Αυτό ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων. Για να είναι ασφαλές πρέπει να φρενάρει και να κρατάει καλά. ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ!

Προφανώς οι διάφοροι δείκτες με τα οποία τα αξιολογούν και τα συνοδεύουν οι κατασκευαστές τους, δεν είναι «για πέταμα». Δίνουν extra και χρήσιμες πληροφορίες γι αυτά. Μα θεωρητικές! Καθώς κάθε περίπτωση – κάθε κάτοχος είναι και μοναδικός! Σε άλλα οδοστρώματα κινούμαστε όλοι (συγκρινόμενοι μεταξύ μας). Με άλλες οδηγικές συνήθειες και συμπεριφορές (ο γκαζιάρης, ο σπινιάρης, ο κυριλές κλπ…).

Ας δούμε, συνοπτικά, 3 δείκτες από αυτούς που μπορείτε να «διαβάσετε» και μόνοι σας πριν αγοράσετε Ελαστικά αυτοκινήτου.
 

Treadware > μέτρηση της αντοχής & της διάρκειας ζωής του πέλματος

Η βαθμολογία του πέλματος είναι μια ΣΧΕΤΙΚΗ μέτρηση της αντοχής & της διάρκειας ζωής του πέλματος του ελαστικού. Οι επιφάνειες του δρόμου (που κινείται καθένας μας), οι συνήθειες οδήγησης και άλλοι παράγοντες καθορίζουν την πραγματική διάρκεια ζωής του πέλματος. Κάθε κατασκευαστής ελαστικών καθορίζει ανεξάρτητα το πέλμα μέσω των δικών του δοκιμών. Το Treadwear δεν βασίζεται σε κανένα βιομηχανικό ή κυβερνητικό πρότυπο. Θεωρητικά λοιπόν, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει το ελαστικό σε σύγκριση με παρόμοια ελαστικά της ίδιας κατασκευής με χαμηλότερους αριθμούς. Ένα ελαστικό με διαβάθμιση πέλματος 800 θα πρέπει ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ να διαρκέσει περίπου το 2πλάσιο από ένα ελαστικό με βαθμολογία πέλματος 400.
 

Traction > μέτρηση της ικανότητας να σταματά σε ευθεία, υγρή επιφάνεια υπό Κ.Σ.

Χρειάζεται να γνωρίζουμε πως, ενώ ένα πιο σκληρό σύνθετο ελαστικό θα διαρκέσει περισσότεροθα το κάνει εις βάρος της πρόσφυσης - ιδιαίτερα σε βρεγμένες επιφάνειες. Οι μαλακότερες συνθέσεις ελαστικών θα πιάσουν καλύτερα την επιφάνεια του δρόμου για βελτιωμένο χειρισμό και απόδοση πέδησης.

Να θυμάστε πως οι προδιαγραφές πρόσφυσης αναγράφονται δίπλα στο πέλμα με τη μορφή γραμμάτων όπως AA, ή A, ή B με το AA να είναι ο υψηλότερος δυνατός βαθμός. Η βαθμολογία πρόσφυσης είναι μια μέτρηση της ικανότητας ενός ελαστικού να σταματά σε μια ευθεία, υγρή επιφάνεια υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Δεν υποδηλώνει την ικανότητα του ελαστικού να στρίβει σε βρεγμένη επιφάνεια ή την πρόσφυσή του σε πάγο ή χιόνι.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>