Δείτε επιλεγμένες επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον κλάδο (παροχής υπηρεσιών & προϊόντων για επαγγελματικά οχήματα) και έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή. 

Δείτε επιλεγμένες επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον κλάδο (παροχής υπηρεσιών & προϊόντων για επαγγελματικά οχήματα) και έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή. 

Η καρδιά των logistics χτυπάει στον Ασπρόπυργο

Σε Διεθνές Εμπορευματικό Κέντρο θέλει να αναδειχθεί η Ελλάδα, με τον Ασπρόπυργο να αποτελεί τον «πυρήνα», καθώς εκεί παίζεται τόσο το «παιχνίδι» των logistics όσο και της εν γένει αγοράς των επαγγελματικών οχημάτων της χώρας μας.

Πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει και σίγουρα πολλά είναι εκείνα που μπορούν ακόμα να γίνουν, ωστόσο ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο Ασπρόπυργος είναι το κέντρο logistics, όχι μόνο της Αττικής, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Όταν, μάλιστα, πραγματοποιηθεί και η δημιουργία του πολυαναμενόμενου Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα αποτελέσει έναν Κόμβο Logistics διεθνών προδιαγραφών, από τη στιγμή που η χώρα μας αποτελεί τη νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το στο facebook »


Διεθνές εμπορευματικό κέντρο η Ελλάδα
 
Αξίζει να αναφέρουμε, πως η ανάπτυξη της περιοχής του Ασπροπύργου «εκτοξεύθηκε» με την κατασκευή της Αττικής Οδού, καθώς απλουστεύθηκε σημαντικά η πρόσβαση στην περιοχή, τόσο από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου της Αττικής όσο και από τα οχήματα που ερχόμενα από τον Βορρά, άφηναν την Αθηνών-Λαμίας και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας ήταν στον προορισμό τους.

Περαιτέρω ανάπτυξη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με τη συνολική αναβάθμιση του εθνικού οδικού δικτύου, που φέρνει πιο κοντά την περιοχή τόσο με τις δυτικές πύλες της χώρας (Πάτρα και Ηγουμενίτσα) όσο και με κάθε άλλο προορισμό. Όλοι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι που έχουν ήδη ολοκληρωθεί (και αυτοί που αναμένεται να παραδοθούν) συνθέτουν ένα οδικό πλέγμα που ενώνει κάθε γωνιά της χώρας, επιτρέποντας τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά, με τον Ασπρόπυργο να αποτελεί το βασικότερο σημείο του χάρτη σε ό,τι αφορά το σημείο εκκίνησης και προορισμού των περισσότερων δρομολογίων, εθνικών ή διεθνών.Το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Ε65

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής του Ασπροπύργου, έχει παίξει δίχως αμφιβολία και η εγγύτητα με το λιμάνι Πειραιά, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λιμένες -όχι μόνο της Μεσογείου- αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, με τον ρόλο του -χρόνο με τον χρόνο- να αναβαθμίζεται. Στο πλαίσιο των συνδυασμένων μεταφορών, τα μεταφερόμενα μέσω θάλασσας προϊόντα συνεχίζουν το ταξίδι τους οδικά, είτε με φορτηγά είτε με τρένα, με τον Ασπρόπυργο να ικανοποιεί τις αυξημένες ανάγκες μεταφοράς και αποθήκευσης.

Μόνο τυχαία δεν είναι, λοιπόν, η «έκρηξη» της ζήτησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον περιοχή του Ασπρόπυργου, από εταιρείες να ψάχνουν «απεγνωσμένα» να νοικιάσουν ή να αγοράσουν εγκαταστάσεις και γη, ώστε να τοποθετηθούν στην «πυρήνα» των logistics. Μάλιστα, στο παιχνίδι τελευταία έχουν μπει και εταιρείες ξένων συμφερόντων, οι οποίες αναγνωρίζουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που πρόκειται να παίξει η Ελλάδα ως ένας διεθνής σταθμός και κόμβος στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το παραπάνω έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο στην εποχή της πανδημίας, καθώς παρόλα τα προβλήματα ο κλάδος των logistics κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς και στις προσδοκίες του κοινού, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του στη ζωή όλων μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου εδράζει πλήθος εταιρειών (κάποιες τελευταία και ορισμένες εδώ και δεκαετίες), η δράση των οποίων δεν εξαντλείται στις μεταφορές και στα logistics. Εκεί έχουν τις εγκαταστάσεις τους μεταφορικές εταιρείες και άλλες που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση, αλλά και «άπειρες» 3PL και άλλες επιχειρήσεις που παίζουν τον ρόλο τους στην εφοδιαστική αλυσίδα. Από κοντά, βρίσκονται εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες προς τα επαγγελματικά οχήματα, από μεγάλους εισαγωγείς αυτοκινητοβιομηχανιών μέχρι συνεργεία υψηλής εξειδίκευσης. Φυσικά, εκεί έχουν επιλέξει να βρίσκονται και άλλες εταιρείες, ανεξαρτήτως αντικειμένου, οι οποίες απλά θέλουν να βρίσκονται εκεί που παίζεται το «παιχνίδι».
 
Ψυκτικοί θάλαμοι και επαγγελματικό
 
Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε πως δεν είναι όλα ρόδινα στον Ασπρόπυργο, με τους επιχειρηματίες, τους κατοίκους και του επίσημους φορείς να έχουν κατά καιρούς αναδείξει μέσω δραστικών κινητοποιήσεων, τα προβλήματα και τα «κακώς κείμενα» της περιοχής.

Με εξαίρεση την Αττική Οδό (η χρήση της οποία αυξάνει το μεταφορικό κόστος λόγω διοδίων) το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της περιοχής είναι μάλλον προβληματικό, με πλήθος μικρών κακοτράχαλων δρόμων να καλούνται να εξυπηρετήσουν οχήματα, το μεικτό βάρος των οποίων συχνά υπερβαίνει τους 40 τόνους. Επιπλέον, το παράδοξο του απαγορευτικού κυκλοφορίας των οχημάτων βάρους άνω των 3,5 τόνων στην πόλη, είναι αυτό που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των τοπικών εταιρειών.

Δείτε πιο κάτω στo πλαίσιο του ειδικού μας αφιερώματος, επιλεγμένες επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον κλάδο (παροχής υπηρεσιών & προϊόντων για επαγγελματικά οχήματα) και έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή. 
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το στο facebook »

Advertisement