Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Οι αστικές συγκοινωνίες του μέλλοντος αποκαλύπτονται

6.087 Επισκέψεις στο άρθρο (24/7/2015)

Το 61ο Παγκόσμιο Συνέδριο του UITP που διοργανώθηκε από 8 – 10 Ιουνίου στο Μιλάνο, μας έδωσε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να… κρυφοκοιτάξουμε από την κλειδαρότρυπα στο μέλλον των αστικών συγκοινωνιών καθώς, οι σημαντικότεροι διεθνείς φορείς και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά εταιρείες, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την βελτίωση των συνθηκών στη μεταφορά επιβατών εντός των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Οπως έχουν αναφέρει και στο παρελθόν, το πρόβλημα της συγκέντρωσης του παγκόσμιου πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένα ζήτημα που όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αλλά συνεχίζει να διογκώνεται και μάλιστα με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών, στην παρούσα φάση το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μέσα στις επόμενες 3,5 δεκαετίες ωστόσο, μέχρι δηλαδή το 2050, η αναλογία αυτή αναμένεται να μεταβληθεί στο 60% (περίπου 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι). 
Φυσικά, δεν χρειαζόμαστε τους παραπάνω δείκτες για να αντιληφθούμε πως οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις μεγεθύνονται συνεχώς και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις με «άναρχο» τρόπο. 
Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα καταφέρουν, μεταξύ άλλων, να περιορίσουν την μόλυνση του περιβάλλοντος, την εύρυθμη λειτουργία των μελλοντικών «γίγα-πόλεων» και την βελτίωση –γενικότερα- της ζωής των πολιτών σε αυτές. 
Μια από τις σημαντικές παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά όλα τα παραπάνω ζητήματα, είναι φυσικά η δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών εντός της πόλης, δηλαδή το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών. 
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ιδρύθηκε το UITP (International Association of Public Transport). Ο εν λόγω διεθνής οργανισμός σε συνεργασία με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αστικών συγκοινωνιών (π.χ. στην κατασκευή οχημάτων), ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο και φορείς, αναζητούν λύσεις που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υποδομών, των οχημάτων αλλά και των τρόπων με τους οποίους οι πολίτες θα είναι σε θέση να μετακινηθούν γρήγορα, οικολογικά και άνετα από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας τους. 
Λύσεις όπως η χρήση αυτόνομων (χωρίς οδηγό) οχημάτων, συνδυασμένες μεταφορές που περιλαμβάνουν την άνετη και εύκολη μεταβίβαση σε διαφορετικούς τύπους Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σταθερής (Μετρό, Τραμ κ.λπ.) ή μη (λεωφορεία) τροχιάς, είναι ορισμένοι μόνο από τους τομείς με τους οποίους ασχολούνται οι εν λόγω συνεργασίες. 

Το 61ο Παγκόσμιο Συνέδριο UITP 2015 στο Μιλάνο
Το 61ο UITP World Congress & Exhibition που διοργανώθηκε από 8 – 10 Ιουνίου στο Μιλάνο, συγκέντρωσε εκ νέου τα φώτα της δημοσιότητας σε ότι αφορά στις εξελίξεις για τον κλάδο των αστικών συγκοινωνιών καθώς στις –εμβαδού 30.000 τ.μ. εγκαταστάσεις του εν λόγω εκθεσιακού κέντρου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 320 εκθέτες από 75 χώρες, ενώ περισσότερα από 2.000 άτομα συμμετείχαν στα ερευνητικά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του. Οι επισκέπτες υπερέβησαν τους 25.000 ενώ δεν έλειψαν, όπως κάθε φορά και οι παγκόσμιες πρεμιέρες νέων τεχνολογιών αλλά και οχημάτων που σχετίζονται με τις αστικές συγκοινωνίες. 
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το εν λόγω συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα: www.uitpmilan2015.org.