Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Η αέναη αναζήτηση των βέλτιστων επιλογών στον τομέα της σχεδίασης των μελλοντικών φορτηγών, επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες.

Επαναπροσδιορίζοντας τη σχεδίαση του φορτηγού

10.231 Επισκέψεις στο άρθρο (16/8/2018)

Η ολοένα και πιο σύνθετη φύση ενός φορτηγού οχήματος καθώς και οι αντίστοιχα ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των οδηγών, αναμένεται να οδηγήσουν σε πλήρη τροποποίηση της μορφής και της σχεδίασης, τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού των φορτηγών, στο προσεχές μέλλον.
Τα πάντα σε αυτόν τον τομέα κινούνται γύρω από την… διαδραστικότητα του ανθρώπου με το όχημα και στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών, αυτό δεν περιορίζεται μόνο κατά τη διάρκεια των ωρών οδήγησης, δεδομένου ότι ο οδηγός καλείται να περάσει ώρες ξεκούρασης εντός της καμπίνας.
Για τον λόγο αυτό, οι σχεδιαστές της Daimler Trucks εξελίσσουν την μορφή του εσωτερικό της καμπίνας των μελλοντικών τους φορτηγών, γύρω από τον οδηγό και τις ανάγκες του.
Από τις ενδείξεις για την ταχύτητα κίνησης και τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα μέχρι τον τρόπο ελέγχου διαφόρων λειτουργιών του συστήματος πολυμέσων ή του κλιματιστικού, η διαδικασία πρέπει να είναι εύκολη, σαφή και με τον ελάχιστο βαθμό διάσπασης του οδηγού από το έργο του. Τα διάφορα σήματα (οπτικά, ηχητικά ή απτικά) επιβάλλεται να είναι σαφή και κατανοητά, δεδομένου ότι ο τρόπος ελέγχου ενός φορτηγού του μέλλοντος, ενδέχεται να αλλάξει ριζικά σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε σήμερα.
Η συνεχής εξέλιξη των διαφόρων συστημάτων ασφάλειας π.χ., θα επιφέρει σημαντικά περισσότερες πληροφορίες που επιβάλλεται να διαχειριστεί ο οδηγός ενώ, μεσοπρόθεσμα, οι κίνηση των οχημάτων σε ημί-αυτόνομους συρμούς (platooning), επιβάλλεται να έχουν και τις κατάλληλες σχεδιαστικές τροποποιήσεις στην ροή πληροφοριών από το όχημα προς τον οδηγό.
Παράλληλα, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν άμεσα τα όσα απαιτούνται ενώ την ίδια στιγμή, επιβάλλεται να έχουν τη δυνατότητα να εξατομικεύσουν τις πληροφορίες που δέχονται ή τα χειριστήρια που ελέγχουν, με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις της εκάστοτε φάσης του δρομολογίου.
Καταλήγοντας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Mercedes-Benz Trucks, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι μελλοντικές τροποποιήσεις στην μορφή των φορτηγών, βάση και της σχετικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να επιτραπεί η αύξηση του μήκους της καμπίνας, στοιχείο που θα… λύσει τα χέρια των σχεδιαστών σε πολλά ζητήματα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του σχεδιαστή της Mercedes-Benz Trucks, κ. Oliver Stick, ο οποίος ανέφερε πως: «… Σε ότι αφορά στο εσωτερικό, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες ξεκούρασης και… αναψυχής εντός της καμπίνας ενώ την ίδια στιγμή, αναφορικά με την εξωτερική σχεδίαση του οχήματος, θα είμαστε σε θέση π.χ. να αυξήσουμε την κλίση του παρμπρίζ, συμβάλλοντας έτσι στην σημαντική βελτίωση της αεροδυναμικής του οχήματος».