Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Ποια ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα είναι διαθέσιμα σήμερα στην ελληνική αγορά και πώς διαμορφώνονται οι τιμές τους με την επιδότηση;
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ποια ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα είναι διαθέσιμα σήμερα στην ελληνική αγορά και πώς διαμορφώνονται οι τιμές τους με την επιδότηση;

Επιδοτήσεις έως 8.000 ευρώ για e-επαγγελματικά!

15.953 Επισκέψεις στο άρθρο (7/3/2022)

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε πως μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος -2ος- κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, μέσω του οποίου προβλέπονται αυξημένες επιδοτήσεις για την απόκτηση πάσης φύσεως ηλεκτρικών οχημάτων και συστημάτων φόρτισης αυτών. Ας δούμε τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Τι ηλεκτρικά LCV μπορώ να αγοράσω & τι θα γλιτώσω με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά»!

  • Επιδότηση έως 25% (μέγιστο 8.000 ευρώ) για νομικά πρόσωπα για απόκτηση/μίσθωση ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων
  • Επιδότηση εγκατάστασης σημείων φόρτισης με 400 ευρώ για τις επιχειρήσεις
  • Όφελος έως 22.500 ευρώ (από 10.500 ευρώ που ίσχυε) για την απόκτηση «e-Taxi»
  • Επιπρόσθετο Όφελος 4.000 ευρώ/όχημα για τις επιχειρήσεις με έδρα σε νησιά
 
Το καλοκαίρι του 2020, η Πολιτεία προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση θεσπίζοντας το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει έμπρακτα, την στροφή των πολιτών (φυσικών και νομικών προσώπων) στην απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, προκειμένου να μειωθούν αισθητά οι εκπομπές ρύπων, με βάση και τις σχετικές δεσμεύσεις που η χώρα μας έχει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι σαφές πλέον μετά την πάροδο 1,5 έτους πως έδωσε σαφή ώθηση στην κοινωνία για να… υποδεχθεί τις νέες ηλεκτροκίνητες ή υβριδικές προτάσεις των διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών, που στο σύνολο τους σταδιακά ανακοίνωσαν το λανσάρισμα πολλαπλών τέτοιου είδους εκδόσεων, τόσο στα επιβατικά όσο και στα ελαφρά επαγγελματικά τους μοντέλα και στην ελληνική αγορά.
 
Ας θυμηθούμε τι προέβλεπε ωστόσο ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».


Μάθετε τι προβλέπει ο 2ος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Μάθετε τι προβλέπει ο 2ος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τα οφέλη του 1ου κύκλου του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την απόκτηση οχημάτων

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020 προέβλεπε τα εξής:
 
Για τα φυσικά πρόσωπα:

  • Επιδότηση έως το 20% της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (Λ.Π.Τ.Φ.) με μέγιστο όφελος έως 6.000 ευρώ, για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος με Λ.Π.Τ.Φ. έως 30.000 ευρώ
  • Επιδότηση έως το 15% της Λ.Π.Τ.Φ. (μέγιστο όφελος 6.000 ευρώ), για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος με Λ.Π.Τ.Φ. από 30.001 – 50.000 ευρώ.
  • Επιδότηση έως 500 ευρώ για την απόκτηση φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων, επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για κατηγορίες πολιτών όπως οι πολύτεκνοι, ΑμεΑ και επιπλέον Όφελος 1.000 ευρώ 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιότερου οχήματος (με πρώτη ταξινόμηση στην Ελλάδα έως 1.1.2013 που ήταν στην ιδιοκτησία του αιτούντος τουλάχιστον μέχρι 1.1.2020).
 
Για τις επιχειρήσεις / νομικά πρόσωπα:
  • Επιδότηση έως το 15% της Λ.Π.Τ.Φ. (μέγιστο 5.500 ευρώ) για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα με Λ.Π.Τ.Φ. έως 50.000 ευρώ.
  • Επιδότηση έως το 15% της Λ.Π.Τ.Φ. (μέγιστο 4.000 ευρώ) για υβριδικά (Plug-in Hybrid) οχήματα έως 3,5t. με Λ.Π.Τ.Φ. έως 50.000 ευρώ.
  • Επιπλέον Όφελος 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιότερου οχήματος.
  • Σε ότι αφορά δε στις επιχειρήσεις, δίνονταν η δυνατότητα επιλογής έως και τριών (3) οχημάτων ή έως έξι (6) οχημάτων στην περίπτωση που διαθέτουν δραστηριότητα σε νησιωτικό δήμο.
 
Για τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. Taxi:
  • Επιδότηση έως το 25% της Λ.Π.Τ.Φ. (μέγιστο 8.000 ευρώ), για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος με Λ.Π.Τ.Φ. έως 50.000 ευρώ
  • Επιδότηση έως το 15% της Λ.Π.Τ.Φ. (μέγιστο 5.500 ευρώ) για τα υβριδικά (Plug-in Hybrid) οχήματα με εκπομπές έως 50g/km και Λ.Π.Τ.Φ. έως 50.000 ευρώ.
  • Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ήταν υποχρεωτική η απόσυρση παλαιότερου οχήματος Taxi (ημερομηνία ταξινόμησης στην Ελλάδα έως 1.1.2013) με επιβράβευση έως 2.500 ευρώ με το συνολικό όφελος να ανέρχεται έως στα 10.500 ευρώ για τα ηλεκτρικά οχήματα και έως στα 8.000 ευρώ για τα υβριδικά οχήματα.

Τα αποτελέσματα της 1η φάσης του προγράμματος έως και το τέλος του 2021

Με βάση και τα στοιχεία των πωλήσεων στην ελληνική αγορά για το 12μηνο του 2021, το ποσοστό των αμιγώς ηλεκτρικών ή Plug-In Hybrid ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (χωρίς να προσμετρούνται τα οχήματα Taxi) ανήλθε στο 1,02% επί του συνόλου της αγοράς.
 
Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου του 2021, όταν και ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος του προγράμματος, παρατηρήθηκε έντονος προβληματισμός, τόσο από τις εταιρείες εμπορίας της αγοράς όσο και από τους ενδιαφερόμενους, δεδομένου ότι δεν γνώριζαν πότε θα ξεκινούσε ο 2ος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και κυρίως, αν θα είχε αναδρομική ισχύ.
 
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, με τις νέες ταξινομήσεις ελαφρών επαγγελματικών για τον Ιανουάριο του 2022 να σημειώνουν πτώση κατά 29,86% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (ελέω και των προβλημάτων που παρατηρούνται προς το παρόν στις παραδόσεις οχημάτων), οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών ή Plug-In Hybrid μοντέλων κατείχαν ποσοστό μόλις 1,22%.
 
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τελικά τα συναρμόδια υπουργεία άλλαξαν τον αρχικό σχεδιασμό της 2ης φάσης του προγράμματος που δεν προέβλεπε την αναδρομική ισχύ των όσων θα ισχύουν –τελικά- από τον Απρίλιο του 2022, όταν και αυτή θα τεθεί σε ισχύ.
 
Έτσι, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το νέο Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα έχει ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών τον Δεκέμβριο του 2021 και λήξη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 με την ολοκλήρωση των καταβολών στους ωφελούμενους από το δημόσιο να μην υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου του 2024.

Συνέχεια του άρθρου >>>