ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Τιμές με Leasing

EuroNCAP: Πόσο ασφαλή είναι τα σύγχρονα φορτηγά;

10.909 Επισκέψεις στο άρθρο
EuroNCAP: Πόσο ασφαλή είναι τα σύγχρονα φορτηγά;

EuroNCAP: Πόσο ασφαλή είναι τα σύγχρονα φορτηγά;

EuroNCAP: Πόσο ασφαλή είναι τα σύγχρονα φορτηγά;

  • EuroNCAP: Πόσο ασφαλή είναι τα σύγχρονα φορτηγά;
  • EuroNCAP: Πόσο ασφαλή είναι τα σύγχρονα φορτηγά;
  • EuroNCAP: Πόσο ασφαλή είναι τα σύγχρονα φορτηγά;

- Τι ακριβώς ελέγχει ο Euro NCAP στις δοκιμές ασφάλειας των φορτηγών οχημάτων;
- Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι εν λόγω δοκιμές;
- Ποιοι είναι οι τομείς ασφάλειας στους οποίους ελέγχονται τα φορτηγά;
- Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα των επόμενων δοκιμών σε φορτηγά;

Τι ακριβώς ελέγχει ο Euro NCAP στις δοκιμές ασφάλειας των φορτηγών οχημάτων;

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο ανεξάρτητος οργανισμός ασφάλειας, Euro NCAP, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δοκιμών ασφάλειας σε βαρέα επαγγελματικά οχήματα και μάλιστα, σε τράκτορες που προορίζονται για χρήση σε δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων (π.χ. διεθνείς μεταφορές).
 
Τα εννέα μοντέλα που δοκιμάστηκαν, σύμφωνα με τον Euro NCAP αντικατοπτρίζουν το 95% των βαρέων φορτηγών σε αυτόν τον τομέα που κυκλοφορούν στο ευρύτερο οδικό δίκτυο της ΕΕ.
 
Με βάση το πρωτόκολλο δοκιμών «Truck Safe» που ο Euro NCAP είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά οι ειδικοί ανέλαβαν να αξιολογήσουν κάθε όχημα σε τρεις τομείς, ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την οδική ασφάλεια:
 

  • Τις ώρες και τα λεπτά που προηγούνται ενός τροχαίου ατυχήματος με έμφαση στην ασφαλή οδήγηση (Safe Driving): Αξιολόγηση των συστημάτων παρακολούθησης της κατάστασης του οδηγού, το πόσο αποσπασμένη είναι η προσοχή του, το επίπεδο της ορατότητας και διεύρυνσης του άμεσου οπτικού του πεδίου κ.ά.
  • Το επίπεδο της ενεργητικής ασφάλειας του οχήματος και την δυνατότητα εμπλοκής τους  προκειμένου να αποτρέψουν ένα τροχαίο ατύχημα (Αποφυγή Σύγκρουσης): Αξιολόγηση των συστημάτων υποβοήθησης του έργου του οδηγού (π.χ. διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας, διατήρηση λωρίδας κυκλοφορίας, βοήθεια κατά τους ελιγμούς σε χαμηλή ταχύτητα κ.ά.).
  • Τη –λεγόμενη- «Χρυσή Ώρα» δηλάδη το χρονικό διάστημα αμέσως μετά το τροχαίο (Μετά τη σύγκρουση): Διαδικασίες άμεσης βοήθειας (οδικής και πρώτων βοηθειών) μετά το τροχαίο συμβάν, μια παράμετρος που αναμένεται να αρχίσει να ελέγχεται διεξοδικά σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων από τον Euro NCAP.
 
Με μέγιστη δυνατή βαθμολογία τα 5 αστέρια, ο Euro NCAP βαθμολογεί τα φορτηγά οχήματα και σε μια επιπλέον διαπίστευση, με την ονομασία «CitySafe». Αυτή αφορά στον έλεγχο και την αξιολόγηση τεχνολογιών στον εξοπλισμό και της σχεδίασης του οχήματος (καμπίνα), που έχουν στόχο να μειώσουν τους κινδύνους ατυχήματος κατά την κίνηση του φορτηγού εντός της πόλης όπως π.χ. το Automated Emergency Braking που αναλαμβάνει να ακινητοποιήσει αυτόματα το φορτηγό όταν κάποιος πεζός ή ποδηλάτης βρίσκεται πολύ κοντά του και ενδέχεται σύγκρουση με αυτόν κατά τους ελιγμούς του οχήματος.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2DAF XF
Σελίδα 3Iveco S-Way
Σελίδα 4MAN TGX
Σελίδα 5Mercedes-Benz Actros L
Σελίδα 6Renault Trucks Σειρά «Τ»
Σελίδα 7Scania Σειρά «G»
Σελίδα 8Scania Σειρά «R»
Σελίδα 9Volvo FM
Σελίδα 10Volvo FH Aero