Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Την προσεχή άνοιξη θα λανσαριστεί το ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning. Οι παραγγελίες ξεκίνησαν!

Το σύστημα τετρακίνησης προσφέρει 4 λειτουργίες, τις Normal, Sport, Off Road και Tow/Haul.

Όταν το F-150 Lightning φέρει τις μεγάλες μπαταρίες ιόντων λιθίου, που υπόσχονται αυτονομία 300 μιλίων (483 χλμ.), η ισχύς των δύο ηλεκτροκινητήρων του ανέρχεται σε 563 ίππους και η ροπής στα 1.051 Nm

H "αστραπή" της Ford είναι σε θέση να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα, σε περίπου 4,5 δλ.

Η βασική έκδοση με τροχούς 18 ιντσών εμφανίζει ωφέλιμο φορτίο 907 κιλών.

Οι εκδόσεις XLT και Lariat, με τις μεγάλες μπαταρίες και το πακέτο Max Trailer Tow Package, έχουν μέγιστη ελκτική ικανότητα με φρένα της τάξης των 4,5 τόνων.

Οι τιμές (προ φόρων) εκκινούν στις ΗΠΑ από τα 39.974 δολάρια (32.775 ευρώ), με τη μεσαία έκδοση XLT (υπάρχει και η κορυφαία Platinum, όπως και η Lariat) να τιμάται στα 52.974 δολάρια.

Στη θέση που κανονικά θα βρισκόταν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, πλέον φιλοξενείται ένας χώρος αποσκευών, στον οποίο μπορούν να μεταφερθούν αντικείμενα όγκου 400 λίτρων και βάρους 181 κιλών.

Τα ιδιαίτερης αισθητικής φώτα LED εμπρός - πίσω, δίνουν το στίγμα του οχήματος.

Το ατσάλινο σασί έχει ενισχυθεί για να αντέχει το αυξημένο βάρος από τις μπαταρίες, η τοποθέτηση των οποίων χαμηλά έχει βελτιώσει το «ζύγισμα» του οχήματος, προς όφελος των οδικών του χαρακτηριστικών.

Σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος 150 kW, σε 10 λεπτά αποκτάται αυτονομία έως και 87 χλμ, ενώ η φόρτιση από το 15% στο 80% διαρκεί περίπου 41 λεπτά.

Ντεμπούτο κάνει το νέας γενιάς σύστημα infotainment της Ford. Λόγος γίνεται για το SYNC 4A, το οποίο συνεργάζεται με μια τεράστια οθόνη αφής μεγέθους 15,5 ιντσών.

Προσφέρονται όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες συνδεσιμότητας μέσω των Apple CarPlay και Android Auto, του ενσωματωμένου Amazon Alexa και των εφαρμογών SYNC AppLink.

Το ψηφιακό περιβάλλον της καμπίνας ολοκληρώνει ο πίνακας οργάνων των 12 ιντσών, ο οποίος διαθέτει μια προσαρμόσιμη διεπαφή για τις βασικές πληροφορίες και κινούμενα γραφικά για πλήθος παραμέτρων της απόδοσης του οχήματος.

Το σύστημα «Ford Intelligent Backup Power», μετατρέπει το όχημα σε πηγή ισχύος για το σπίτι, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς ρεύματος ισχύος 9,6 kW στο δίκτυο, ώστε να διατηρούνται τα φώτα αναμμένα κατά τη διάρκεια μιας διακοπής.

Ηλεκτρικό Ford F-150 Lightning (+vids)

4.358 Επισκέψεις στο άρθρο (20/5/2021)

Το ηλεκτρικό F-150 Lightning αποτελεί το πιο εξελιγμένο Pick-Up, όχι μόνο της γκάμας της Ford, αλλά ολόκληρης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με πλήθος τεχνολογιών που εντυπωσιάζουν, τεχνικά χαρακτηριστικά που πείθουν και μια μοναδική εμφάνιση, το αμερικάνικο εμβληματικό μοντέλο προσφέρεται και σε μια τιμή «σκάνδαλο», για τα ευρωπαϊκά τουλάχιστον δεδομένα.

Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο του νέου ηλεκτρικού Ford F-150 Lightning είναι η τιμή του, καθώς παρόλο που διαθέτει ένα άκρως high-tech χαρακτήρα, οι τιμές του (προ φόρων) εκκινούν στις ΗΠΑ από τα 39.974 δολάρια (32.775 ευρώ), με τη μεσαία έκδοση XLT (υπάρχει και η κορυφαία Platinum, όπως και η Lariat) να τιμάται στα 52.974 δολάρια. Η εταιρεία ξεκίνησε ήδη να δέχεται παραγγελίες για το ηλεκτρικό Pick-Up, με το εμπορικό λανσάρισμα να προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2022. Η παραγωγή θα λάβει χώρα στο εξελιγμένο εργοστάσιο Rouge, που βρίσκεται λίγο έξω από το Ντιτρόιτ.
 
Το 2ο εντυπωσιακό στοιχείο του ηλεκτρικού Pick-Up είναι οι επιδόσεις του, καθώς όταν το F-150 (το best seller της Αμερικής για 44 χρόνια) φέρει τις μεγάλες μπαταρίες ιόντων λιθίου, που υπόσχονται αυτονομία 300 μιλίων (483 χλμ.), η ισχύς των δύο ηλεκτροκινητήρων του ανέρχεται σε 563 ίππους και η ροπής στα 1.051 Nm! Οι παραπάνω τιμές, του επιτρέπουν να κάνει το 0-100 χλμ./ώρα, σε περίπου 4,5 δλ. Εναλλακτικά, όταν το όχημα εξοπλίζεται με τις μικρότερες μπαταρίες αυτονομίας 230 μιλίων (370 χλμ.), η ισχύς της ηλεκτρικής γραμμής κίνησης περιορίζεται στους 426 ίππους, ενώ η ροπή παραμένει αμετάβλητη.

Με τη ματιά του επαγγελματία
 
Επειδή, όμως, το Ford F-150 Lightning παραμένει ένα επαγγελματικό εργαλείο, πρέπει να τονίσουμε μερικές ακόμα επιδόσεις που ενδιαφέρουν: Η βασική έκδοση με τροχούς 18 ιντσών εμφανίζει ωφέλιμο φορτίο 907 κιλών, ενώ οι εκδόσεις XLT και Lariat, με τις μεγάλες μπαταρίες και το πακέτο Max Trailer Tow Package, έχουν μέγιστη ελκτική ικανότητα με φρένα της τάξης των 4,5 τόνων.
 
Ιδιαίτερα χρήσιμη για τον επαγγελματία είναι η τεχνολογία «Onboard Scales», η οποία χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του οχήματος για να εκτιμήσει το ωφέλιμο φορτίο και να ενημερώσει τον οδηγό για το βάρος που μεταφέρει. Μάλιστα, από τη στιγμή που το ωφέλιμο φορτίο επηρεάζει την αυτονομία, το σύστημα είναι ενσωματωμένο στο «Intelligent Range», ώστε το F-150 Lightning να δίνει μια ακριβή εκτίμηση της αυτονομίας. Ντεμπούτο στο νέο επαγγελματικό της Ford κάνει ακόμα και το «Pro Trailer Hitch Assist», η οποία ελέγχει αυτόματα το τιμόνι, το γκάζι και τα φρένα, για να διευκολύνει τη ρυμούλκηση.
 
Το F-150 Lightning στην πρίζα
 
Το ηλεκτρικό μοντέλο της Ford εξοπλίζεται με ένα ενσωματωμένο σύστημα διπλής φόρτισης έντασης 80 αμπέρ και ισχύος 19,2 kW, για ακόμη πιο γρήγορη φόρτιση στο σπίτι. Με αυτό, το F-150 Lightning προσθέτει κατά μέσο όρο 48 χλμ. αυτονομίας ανά ώρα φόρτισης, με την έκδοση με τις μπαταρίες μεγάλης αυτονομίας να πηγαίνει από το 15% στο 100% φόρτισης σε περίπου 8 ώρες. Από την άλλη, σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος 150 kW, σε 10 λεπτά αποκτάται αυτονομία έως και 87 χλμ, ενώ η φόρτιση από το 15% στο 80% διαρκεί περίπου 41 λεπτά. Τα μοντέλα με τη μικρή μπαταρία, εξοπλίζονται με μονό φορτιστή ισχύος 11,3 kW.
 
Ντεμπούτο στο F-150 Lightning κάνει επίσης το σύστημα «Ford Intelligent Backup Power», που μετατρέπει το όχημα σε πηγή ισχύος για το σπίτι, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς ρεύματος ισχύος 9,6 kW στο δίκτυο, ώστε να διατηρούνται τα φώτα αναμμένα κατά τη διάρκεια μιας διακοπής, παρέχοντας ασφαλή τροφοδοσία σε οικιακές συσκευές, συστήματα ασφαλείας και άλλα. Μόλις αποκατασταθεί η ισχύς, το ηλεκτρικό Pick-Up επιστρέφει αυτόματα στη φόρτιση της μπαταρίας του. Σημειώνεται, πως με βάση μια μέση χρήση 30 kWh ημερησίως, το F-150 Lightning με μπαταρία εκτεταμένης αυτονομίας, παρέχει ενέργεια στο σπίτι για 3-10 ημέρες. Αξίζει να αναφερθεί, πως σε συνεργασία με την εταιρεία Sunrun, η Ford διευκολύνει την τοποθέτηση οικιακών φωτοβολταϊκών, για την παροχή καθαρής ενέργειας.
 
Εκπλήξεις μέσα – έξω
 
Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του F-150 Lightning συνεχίζονται αμείωτα και στο εσωτερικό του, καθώς εκεί κάνει ντεμπούτο το νέας γενιάς σύστημα infotainment της Ford. Λόγος γίνεται για το SYNC 4A, το οποίο συνεργάζεται με μια τεράστια οθόνη αφής μεγέθους 15,5 ιντσών και προσφέρει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες συνδεσιμότητας μέσω των Apple CarPlay και Android Auto, του ενσωματωμένου Amazon Alexa και των εφαρμογών SYNC AppLink. Το ψηφιακό περιβάλλον της καμπίνας ολοκληρώνει ο πίνακας οργάνων των 12 ιντσών, ο οποίος διαθέτει μια προσαρμόσιμη διεπαφή για τις βασικές πληροφορίες και κινούμενα γραφικά για πλήθος παραμέτρων της απόδοσης του οχήματος.
 
Οι εκπλήξεις του F-150 Lightning δεν σταματούν, καθώς και το αεροδυναμικό (για τα μέτρα της κατηγορίας) αλουμινένιο αμάξωμα, κρύβει μία ακόμα: Στη θέση που κανονικά θα βρισκόταν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, πλέον φιλοξενείται ένας χώρος αποσκευών, στον οποίο μπορούν να μεταφερθούν αντικείμενα όγκου 400 λίτρων και βάρους 181 κιλών. Στον υδατοστεγή αυτό χώρο, υπάρχουν 4 πρίζες, δύο θύρες USB και ένα αποστραγγιζόμενο δάπεδο. Προσφέρονται 2,4 kW ισχύος για τη σύνδεση ηλεκτρικών εργαλείων, τηλεοράσεων, φορητών υπολογιστών, κ.α.
 
Τονίζεται, κλείνοντας, πως για πρώτη φορά σε ένα F-150, στον πίσω άξονα έχει τοποθετηθεί μια ανεξάρτητη ανάρτηση, ενώ το ατσάλινο σασί έχει ενισχυθεί για να αντέχει το αυξημένο βάρος από τις μπαταρίες, η τοποθέτηση των οποίων χαμηλά έχει βελτιώσει το «ζύγισμα» του οχήματος, προς όφελος των οδικών του χαρακτηριστικών. Σημειώνεται, πως εκτός δρόμου, το σύστημα τετρακίνησης προσφέρει 4 λειτουργίες, τις Normal, Sport, Off Road και Tow/Haul. Οι ηλεκτροκινητήρες και οι μπαταρίες προστατεύονται από ποδιές, με τις τελευταίες να βρίσκονται τοποθετημένες σε ένα αδιάβροχο περίβλημα, το οποίο είναι ανθεκτικό στα χτυπήματα και στις ακραίες θερμοκρασίες.
 
Σας αφήνουμε με τα παρακάτω βίντεο του Ford F-150 Lightning: