Άνοδος 25% στην παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα σε TWh το 2023, αλλά το κόστος εξακολουθεί να είναι μεγάλο.
Με το… κιάλι αντικρίζει η «Γηραιά Ήπειρος» την Κίνα.
Τρεις προτάσεις για την αντιστροφή του κλίματος.
Αυξημένη μεν η ζήτηση για τα ηλεκτρικά, αλλά χρειάζεται και άλλη ώθηση.
Άνοδος 25% στην παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα σε TWh το 2023, αλλά το κόστος εξακολουθεί να είναι μεγάλο
Σε κάθε ενδεχόμενο, τα δεδομένα γύρω από το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό, διότι αν υπολογίσουμε πως το 2023 η παγκόσμια χωρητικότητα έφτασε τις 2,5 TWh (τεραβατώρες), καθίσταται αυτονόητο πως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια άνοδο 25% σε σύγκριση με το 2022.
Αρκεί αυτό ως δείγμα; Προφανώς όχι, μιας και στην αντίπερα όχθη έχουμε τις συστοιχίες μπαταριών, οι οποίες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων, λειτουργώντας ανασταλτικά – ακόμα και αν οι τιμές τους έχουν μειωθεί ραγδαία.
Με το… κιάλι αντικρίζει η «Γηραιά Ήπειρος» την Κίνα
Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η Κίνα, που αναμφισβήτητα και αναμενόμενα κυριαρχεί στον τομέα. Όχι ότι κάτι τέτοιο προκαλεί κάποια έκπληξη βέβαια… Με φθηνότερες, μαζικά παραγόμενες μπαταρίες και αυστηρό έλεγχο των κρίσιμων πρώτων υλών που προκύπτουν από το κεκτημένο προβάδισμά της, εξάλλου, η αχανής χώρα της Ασίας συνεχίζει να ξεπερνά την «Γηραιά Ήπειρο» σε κάθε βήμα της αλυσίδας αξίας.
Το αποτέλεσμα; Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής μπαταριών, όσο φιλόδοξες και αν είναι, δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, κάτι που αναφέρεται άλλωστε γλαφυρά και στο νέο πολιτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής (EPC), με την επισήμανση πως:
«Η παραγωγή μπαταριών είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία στην οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανακτήσει κανείς μια χαμένη ανταγωνιστική θέση».
Τρεις προτάσεις για την αντιστροφή του κλίματος
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, συνεπώς, το έγγραφο προτείνει τρεις συγκεκριμένες δράσεις:
- Η πρώτη είναι ο εξορθολογισμός της νομοθεσίας και της χρηματοδότησης για την επιτάχυνση της βιομηχανικής κλιμάκωσης. Σύμφωνοι, έχουν δοκιμαστεί πολλές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων, της άμεσης χρηματοδοτικής στήριξης και των συνεργατικών προσπαθειών – εντούτοις όλες οι προαναφερθείσες περιπτώσεις είτε απέτυχαν είτε δεν έκαναν αρκετή διαφορά.
- Η δεύτερη είναι να περιοριστούν οι στρατηγικές εξαρτήσεις από κρίσιμα υλικά, μέσα από την υιοθέτηση ενός πιο καινοτόμου σχεδιασμού όσον αφορά στην αλυσίδα εφοδιασμού.
- Τέλος, η ενίσχυση των προδιαγραφών ανακύκλωσης, με έδρα την ΕΕ, μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις, την ίδια ώρα που οι φιλόδοξες επενδύσεις σε τεχνολογίες μπαταριών επόμενης γενιάς πιθανολογείται ότι ως παράγοντας θα κάνει – δυνητικά - τη διαφορά.
Αυξημένη μεν η ζήτηση για τα ηλεκτρικά, αλλά χρειάζεται και άλλη ώθηση
Καταλήγοντας, ένας ακόμα λόγος που η κατάσταση με τα ηλεκτρικά δεν πληροί τις προϋποθέσεις για όνειρα με… μεγαλεία στην ΕΕ, σχετίζεται προφανώς με το γεγονός ότι
η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων ζορίζεται (και) στο κομμάτι της ζήτησης.
Έτσι, παρόλο που τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο της αγοράς - που από το 10,9% τον Ιανουάριο του 2024 έφτασε στο 15% τον Ιανουάριο του 2025 – ακόμα κι έτσι η εν λόγω δυναμική δεν αξιολογείται ως ικανοποιητική.