Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
elastika
Leasing

Απαγορεύεται ο καφές στο όχημα; Συζητήσιμο…

1.724 Επισκέψεις στο άρθρο (11/9/2024)
Απαγορεύεται ο καφές στο όχημα; Συζητήσιμο…

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο, ωστόσο οι απόψεις διίστανται, μιας και ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος. Στο τέλος της ημέρας, πάντως, η τύχη σου θα κριθεί από το «όργανο της τάξης»…

Το άρθρο του ΚΟΚ που προκαλεί… ανησυχία

Σε «πηγαδάκια» οδηγών ακούγεται τελευταία πως η κατανάλωση καφέ μέσα στο όχημα από τον οδηγό, θα τιμωρείται εφεξής με πρόστιμο 100 ευρώ, αλλά και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;
Η απάντηση είναι πως, με το γράμμα του νόμου, δεν υφίσταται κάποιο εδάφιο που να κάνει λόγο ρητά για «καφέ». Ωστόσο υπάρχει εδώ και 25 χρόνια η δεύτερη παράγραφος του ¶ρθρου 13 στον ΚΟΚ, που κάνε λόγο για τις συνθήκες οδήγησης κάτω από τις οποίες πρέπει να οδηγεί κάποιος, με τον «καφέ» να μην κατονομάζεται, αλλά και να μην αποκλείεται.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως: «… Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς.
Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας. Αυτός που παραβαίνει τις παραπάνω διατάξεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες. Εξαίρεση αποτελούν οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, οι οποίοι τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες!

 

Συνέχεια του άρθρου >>>