Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τα εντυπωσιακά πρωτότυπα οχήματα δεν έλειψαν από τα περίπτερα πολλών εταιρειών κατά τη διάρκεια της 66ης ΙΑΑ…

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις όμορφες παρουσίες που σε αρκετές περιπτώσεις έκλεψαν τις εντυπώσεις!

… ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρουσίαση του… σκληροπυρηνικού αγωνιστικού φορτηγού «Iron Knight» που παρουσιάστηκε από τη Volvo Trucks.

Αποκαλύπτοντας τις τάσεις του μέλλοντος

51.192 Επισκέψεις στο άρθρο (17/10/2016)

Για μια ακόμη χρονιά, η 66η ΙΑΑ 2016 που διοργανώθηκε από 22 – 29 Σεπτεμβρίου στο Ανόβερο, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς επιβεβαίωσε τη φήμη της ως η κορυφαία Διεθνής Έκθεση για τον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων (όλων των τύπων) και των Μεταφορών γενικότερα.

Η Διεθνής Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων του Ανοβέρου, γνωστότερη και ως «ΙΑΑ» που διοργανώνεται ανά διετία στη γερμανική πόλη, έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών στην σημαντικότερη σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ, μια απλή ματιά στα στατιστικά της στοιχεία αρκεί για να το επιβεβαιώσει.
Περισσότεροι από 245.000 επισκέπτες καθώς και 2.100 δημοσιογράφοι από 58 χώρες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά 332 Παγκόσμιες Πρεμιέρες και περισσότερες από 100 Πανευρωπαϊκές Πρεμιέρες νέων προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών που παρουσίασαν οι 2.013 εκθέτες που συμμετείχαν σε αυτήν.
Παράλληλα, η 66η ΙΑΑ που διεξήχθη φέτος ήταν και η πιο «διεθνής» στα χρονικά του θεσμού καθώς το ποσοστό των εκθετών από χώρες του εξωτερικού ανήλθε στο 61% και αφορούσε σε 52 διαφορετικές χώρες.
Κυρίαρχος όλων, όπως ήταν φυσικό ήταν η Κίνα με 229 εκθέτες ενώ ακολούθησε η Ιταλία (145 εκθέτες), η Ολλανδία (121 εκθέτες), η Τουρκία (92 εκθέτες) και η Γαλλία (85 εκθέτες).
 
Οι σημαντικότερες τάσεις της αγοράς
Μια προσεχτικότερη ματιά στα εκθέματα και τις υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν καθώς και τις πολλαπλές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο περιθώριο της 66ης ΙΑΑ αποκαλύπτει ξεκάθαρα τους τομείς που εμφανίζουν ραγδαία ανάπτυξη τόσο στον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων όσο και των συνδυασμένων μεταφορών (εμπορευματικών και επιβατικών) τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Αναλυτικά, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στις εξής… τάσεις που κυριάρχησαν στην φετινή έκθεση:

«Ηλεκτροκίνηση»
Ουσιαστικά, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών που κατασκευάζουν ελαφρά ή βαρέα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά ή λεωφορεία) παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της φετινής ΙΑΑ τόσο υβριδικές όσο και αμιγώς ηλεκτροκίνητες προτάσεις εκπροσώπων τους. Ορισμένα από τα εν λόγω οχήματα ήδη έχουν ξεκινήσει την εμπορική τους πορεία, ή αναμένεται να το πράξουν στο άμεσο προσεχές διάστημα στις διάφορες χώρες της ΕΕ.
Αυτό θα έχει σαφή αντίκτυπο στις μεταφορές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων καθώς, ολοένα και περισσότερες χώρες αναμένεται να θεσπίσουν ειδικές ζώνες για οχήματα μηδενικών ρύπων την ίδια στιγμή που τόσο τα οχήματα που καλούνται να επιχειρήσουν καθημερινά στο αστικό δίκτυο, θα είναι ολοένα και πιο αθόρυβα, μια εξέλιξη που επηρεάζει θετικά την ποιότητα ζωής όλων μας, περισσότερο από όσο ίσως φαντάζεστε. Παράλληλα, ο κλάδος των φορτηγών, ιδιαίτερα για τις κατηγορίες που αφορούν στις ενδοαστικές μεταφορές προϊόντων, αναμένεται να ακολουθήσει αμέσως μετά τα ελαφρά επαγγελματικά και τα λεωφορεία, αλλάζοντας άρδην τα όσα γνωρίζουμε σε ότι αφορά στο Συνολικό Κόστος Ιδιοκτησίας και φυσικά, το κόστος των μεταφορών γενικότερα.

«Ψηφιοποίηση»
Μια ακόμη τάση που αναμένεται να κυριαρχήσει στο άμεσο προσεχές διάστημα είναι η «ψηφιοποίηση» των μεταφορών όλων των τύπων καθώς, έννοιες όπως το «Διαδίκτυο των συσκευών» (Internet of Things), η δυνατότητα συνδεσιμότητας τους με όλους τους χρήσης του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο, η δυνατότητα επικοινωνίας των οχημάτων με τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου αλλά και τις υποδομές του οδικού δικτύου, θα επιφέρει σταδιακά, την έλευση των πλήρως αυτόνομων οχημάτων που θα προσφέρουν πολλά περισσότερα από προηγμένα συστήματα ασφάλειας, όπως τα γνωρίζουμε έως σήμερα.